Ascultă Radio Antena Satelor Live

Sarmalele românești nu sunt un împrumut turcesc!

Ce ne deosebeşte, poate, de alte popoare este apetenţa pe care o au ceilalți de a-şi promova cu orice chip preparatele tradiţionale, dintre cele mai simple.

26 Ianuarie 2018, 08:40

De a apăsa pe nota locală, în toate meniurile şi la toate evenimentele, în vreme ce noi nu ştim cum să mai spunem că nu avem nimic al nostru în bucătărie, că totul e împrumutat, adus de prin vecini – de parcă până să vină peste noi romanii, cumanii, turcii şi alte neamuri, strămoşii noştri au murit de foame.

Cheia dilemelor noastre, am spus-o adeseori, stă în desluşirea (logică) a trecutului. Am spus-o şi altă dată, o repet, e o imensă greşeală să tot spunem că am luat sarmalele de la turci, câtă vreme ei înşişi mărturisesc că le-au împrumutat de la bizantini – cu care, apropo, noi am fost în contact un mileniu, iar cu turcii doar jumătate din acest timp. Unde mai pui că până și suedezii - prin strămoșii lor vikingi - au împrumutat sarmaua tot de la bizantini (fapt certificat și de denumirea pe care o are în limba suedeză sarmaua, luând ca bază denumirea veche grecească pentru varză: kale), iar azi celebrează, în fiecare an, pe 30 noiembrie, Ziua Națională a Sarmalelor!

Simpla etimologie a cuvântului “sarma” nu este suficientă pentru a trece preparatul în contul turcilor. La o cercetare atentă, vom întâlni pe teritoriul României peste 20 de alte denumiri pentru sarmale, cu etimologii dinainte de intrarea turcilor în spaţiul balcanic. Dar asta este altă poveste.

Povestea de-acum este despre un obicei culinar uitat, de prin satele de câmpie: în miezul iernii, când crivățul zbura zăpada de deasupra întinsului de grâu verde, înalt de-o palmă, se pregăteau sarmale cu carne de porc și grâu zdrobit, înfășurate în foaie de varză murată, așa cum vântoasele se înfășurau în sine.

In Baragan, la Stelnica, nu departe de Fetesti, lelea Maria isi invata la vremea asta nepoatele reteta deprinsa in anii cei tineri, de la bunica-sa. Si-n vreme ce staruie pe langa fete - sa se arate vrednice la zdrobitul graului in mojarul de piatra, invartind apasat cu pisalogul tot din piatra, slefuit de cate maini l-au atins - o amintire nu-i da pace: ziua in care a intrat in ograda Ion, barbata-su (flacau pe-atunci) sa o ceara de la parinti. Ea parca-l astepta si parca nu. Ii zisese din ajun ca va veni, dar parintii nu trebuiau sa stie planul lor. Isi pusese pe ea camesa curata si maica-sa o repezise, ca era treaba destula, ce-i trebuia ei haina de duminica? Si-atunci, isi luase iar haina de lucru, si-asa, negatita, numai cu-o floare dupa ureche, o gasise Ion. Si ea se rusinase. Dar asta nu trebuia sa le spuna fetelor. Era numai o vorba intre ea si „bunelul”...

„Acuma sarmalele se fac cu orez, dar demult, tare demult, pe-aici se faceau cu grau. Se zdrobea in piulita, nu prea tare, doar cat sa plesneasca bobul si sa se farame in doua ori trei. Se calea putina ceapa, laolalta cu morcov dat pe razatoare. Graul se dadea o data in fiert, de o parte. Cand era zi de post, ii puneai putina varza tocata marunt-marunt. Cand puteai manca de dulce, adaugai carne tocata - de porc, ori vita, ori de-amandoua. Mai puneai sare, dupa cum ti-era gustul, sos de rosii, un ou - de gaseai in cuibar, ca iarna nu prea faceau gainile oua. Le amestecai pe toate, cu sare, cu piper, cu cimbru, cu verdeturi tocate si faceai sarmaua, ca si-acuma, cu frunza de varza. Pe fundul oalei: varza tocata, desarata bine. Deasupra: sarmalele, in doua ori chiar trei straturi. Foi de varza si deasupra zeama din butoi amestecata cu apa, cu sos de rosii si-o lingura cu zahar, cat sa le cuprinda si sa fiarba bine, la foc mocnit.”

Nepoatele o urmaresc in vreme ce urmeaza reteta, dupa cum o spune, si nu inteleg ce mare minune sa fie sarmalele astea ca de niciunde, de stralucesc asa de tare ochii bunicii!...

Etichete : top reportaj
Copilăria cu ecran: Salvați Copiii avertizează asupra dependenței digitale din vacanță. Sprijin pentru părinți și copii
Interviuri si reportaje 07 August 2025, 13:37

Copilăria cu ecran: Salvați Copiii avertizează asupra dependenței digitale din vacanță. Sprijin pentru părinți și copii

Tot mai mulți copii petrec vacanțele în fața ecranelor, iar efectele sunt alarmante. Organizația Salvați Copiii România trage...

Copilăria cu ecran: Salvați Copiii avertizează asupra dependenței digitale din vacanță. Sprijin pentru părinți și copii
Școala de la Bunești: Locul unde tradiția construiește viitorul
Interviuri si reportaje 31 Iulie 2025, 12:47

Școala de la Bunești: Locul unde tradiția construiește viitorul

În urmă cu 17 ani, în satul Zărnești, comuna Mălureni, județul Argeș, a luat naștere un proiect unic în România: Școala de la...

Școala de la Bunești: Locul unde tradiția construiește viitorul
Tecuci, capitala conservelor românești: Tradiția care dăinuie
Interviuri si reportaje 10 Iulie 2025, 09:08

Tecuci, capitala conservelor românești: Tradiția care dăinuie

În inima oașului Tecuci, tradiția conservelor românești a prins viață în anii 1950 și s-a dezvoltat neîntrerupt până în...

Tecuci, capitala conservelor românești: Tradiția care dăinuie
Viața la țară nu e trecut, e soluție
Interviuri si reportaje 04 Iulie 2025, 10:14

Viața la țară nu e trecut, e soluție

Într-o lume care se mișcă din ce în ce mai repede, unde tehnologia pare că ne-a depășit pe toți, unii oameni aleg să rămână...

Viața la țară nu e trecut, e soluție
Ziua Iei și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorite la Leorda
Interviuri si reportaje 26 Iunie 2025, 16:30

Ziua Iei și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorite la Leorda

Biserica Ortodoxă a prăznuit marți, 24 iunie, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, una dintre cele mai însemnate sărbători...

Ziua Iei și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorite la Leorda
Pe poteca poveștilor din Țara Hațegului: educație, patrimoniu și comunitate la pas prin istorie
Interviuri si reportaje 03 Iunie 2025, 18:43

Pe poteca poveștilor din Țara Hațegului: educație, patrimoniu și comunitate la pas prin istorie

În județul Hunedoara, între ruinele Cetății Colț și pădurile liniștite ale comunei Râu de Mori, prinde contur un proiect unic...

Pe poteca poveștilor din Țara Hațegului: educație, patrimoniu și comunitate la pas prin istorie
Iunie, luna copilăriei: Povești cu suflet, pentru cei mici și mari
Interviuri si reportaje 02 Iunie 2025, 16:44

Iunie, luna copilăriei: Povești cu suflet, pentru cei mici și mari

„Noi toți oamenii mari am fost mai întâi copii, dar puțini dintre noi ne mai aducem poate aminte.” Așa a început...

Iunie, luna copilăriei: Povești cu suflet, pentru cei mici și mari
Zi de Înălțare și de recunoștință: România își cinstește eroii cu rugăciune, tradiție și port popular
Interviuri si reportaje 29 Mai 2025, 15:37

Zi de Înălțare și de recunoștință: România își cinstește eroii cu rugăciune, tradiție și port popular

29 mai 2025 - o zi cu dublă însemnătate pentru sufletul românesc: Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor. În zeci de sate și...

Zi de Înălțare și de recunoștință: România își cinstește eroii cu rugăciune, tradiție și port popular