Ascultă Radio Antena Satelor Live

Socăcițele din Țara Lăpușului se pregătesc de Crăciun

Iarna s-a lăsat “cum se cuvine” peste defileul Lăpuşului, ca şi peste întreg Maramureşul. Sunt ultimele zile ale Postului cel Mare acum, dar nu mai e mult până la Sărbătorile iernii.

Socăcițele din Țara Lăpușului se pregătesc de Crăciun

04 Decembrie 2022, 17:55

Prilej să stăm “la taină” cu socăciţa din Târgu Lăpuş, Rafila Bărbos, şi s-o iscodim despre masa de post şi despre cea de Crăciun. (“Socăciţă” e aceea persoană care, într-un sat, găteşte la toate evenimentele mari.)

“La noi, în Ţara Lăpuşului, postul Crăciunului începe în felul următor – se mănâncă fără carne. Ajun (adică post negru, doar cu apă) nu se ţine la noi, doar în Postul Paştelui se ajunează. Acum e un post mai uşor. Femeile gătesc sarmale – dar la noi le zice altfel: «curechi umplut». Curechi umplut cu păsat. Păsatul se face în felul următor: boabele de mălai (porumb – n.n.) se duc la moară, se macină, de se face mărunt cum îi orezul. Păsatul se spală bine, se pun hribe (care la noi se mai spun şi pchitoi)... Curechiul umplut să face cu curechi murat... Se mi pregăteşte cozonac ori colac de post, care se frământă fără ou, fără lapte, cu un pic de margarină ori un pic de ulei, aşa... şi se umple bineînţeles cu nucă”.

Înţeleg, din ce-mi spune, că în post totul este foarte simplu. O zi de post ar “curge” cam aşa: “Aş începe cu un mic dejun – cu «prânzul», cum se zice la noi la Târgu Lăpuş, că la amiază să zice «gustare», iar sara-i «cina»... «Prânzul» la noi întotdeauna să începe cu tocană, care să mănâncă cu varză călită. Sau, altfel: să pune ulei la încins şi să pune usturoi, sau «ai», să zice la noi, şi să prăjeşte un pic şi să ia aşa cu lingura câte un pic de tocană - deci la mămăligă i să zice «tocană» la noi – şi i să pune ulei din ăla încins, cu mujdei de usturoi. Îi foarte bun să mănânci aşa, şi cu moare de pe curechi...”. Ameţiţi de atâtea regionalisme, căutăm să ne imaginăm amestecul de gusturi: mămăligă, ulei încins, usturoi, moare de varză. “Apoi femeile pregătesc masa de amiază, gustarea, cum i se zice. Să pregăteşte o fasole de post – «mazăre» i să zice la noi la fasole -, în care să pun foi de dafin, mult zarzavat şi să face rântaş. Rântaşul ăla... desigur, nu-i sănătos, dar la noi să obişnuieşte. Să pune un pic de ulei la prăjit, un pic de făină, usturoi şi suc de roşii – sau de «porodici», că la noi aşa să zice la roşii, porodici”...

Pe măsură ce socăciţa Rafila vorbeşte, ne dăm seama că am avea nevoie de un dicţionar, în Maramureş, dacă vrem să nu suferim de foame. “Dar nu-i bun unul pentru Maramureş, că la noi diferă de la zonă la zonă! Noi aici suntem în Ţara Lăpuşului şi zâcem într-un fel, da-n Ţara Chioarului e altfel şi tot aşa, în Codru şi-n Maramureşu’ istoric...”

Pentru o sărbătoare a satului, socăciţa munceşte uneori trei zile şi trei nopţi. “Fac chită (pâine) în cuptor, chită de mălai (care se pregăteşte din făină de porumb, cu drojdie; tot în cuptor), apoi fac colaci, care să dau, la noi, la colindători. Colac cu nucă. Curechi umplut (cu păsat ori cu carne)... Plăcinte - în post, cu varză, cu cartofi – «baraboi» le zice la noi. Apoi, nu vă mai spun, «pancovele» sau gogoşile noastre!” - înşiră apoi vreo 10-12 feluri de bucate ce trebuie musai gătite. Nu vrea să ne ispitească cu reţete de frupt (mai sunt câteva zile până “să gată postul”), dar ne invită să-i facem o vizită după Crăciun. Şi pentru că Rafila Bărbos nu-i doar socăciţă, ci şi intrepretă a cântecului popular din Lăpuş, alege să-ncheie dialogul nostru cu o colindă. “Taie-şi mama tăieţei/ Că vin peţitorii mei/ Tichi-tichi-ta/ Ori îi taie, ori îi lasă/ Că se duc la altă casă...”

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Etichete : reportaj
Copilăria cu ecran: Salvați Copiii avertizează asupra dependenței digitale din vacanță. Sprijin pentru părinți și copii
Interviuri si reportaje 07 August 2025, 13:37

Copilăria cu ecran: Salvați Copiii avertizează asupra dependenței digitale din vacanță. Sprijin pentru părinți și copii

Tot mai mulți copii petrec vacanțele în fața ecranelor, iar efectele sunt alarmante. Organizația Salvați Copiii România trage...

Copilăria cu ecran: Salvați Copiii avertizează asupra dependenței digitale din vacanță. Sprijin pentru părinți și copii
Școala de la Bunești: Locul unde tradiția construiește viitorul
Interviuri si reportaje 31 Iulie 2025, 12:47

Școala de la Bunești: Locul unde tradiția construiește viitorul

În urmă cu 17 ani, în satul Zărnești, comuna Mălureni, județul Argeș, a luat naștere un proiect unic în România: Școala de la...

Școala de la Bunești: Locul unde tradiția construiește viitorul
Tecuci, capitala conservelor românești: Tradiția care dăinuie
Interviuri si reportaje 10 Iulie 2025, 09:08

Tecuci, capitala conservelor românești: Tradiția care dăinuie

În inima oașului Tecuci, tradiția conservelor românești a prins viață în anii 1950 și s-a dezvoltat neîntrerupt până în...

Tecuci, capitala conservelor românești: Tradiția care dăinuie
Viața la țară nu e trecut, e soluție
Interviuri si reportaje 04 Iulie 2025, 10:14

Viața la țară nu e trecut, e soluție

Într-o lume care se mișcă din ce în ce mai repede, unde tehnologia pare că ne-a depășit pe toți, unii oameni aleg să rămână...

Viața la țară nu e trecut, e soluție
Ziua Iei și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorite la Leorda
Interviuri si reportaje 26 Iunie 2025, 16:30

Ziua Iei și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorite la Leorda

Biserica Ortodoxă a prăznuit marți, 24 iunie, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, una dintre cele mai însemnate sărbători...

Ziua Iei și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorite la Leorda
Pe poteca poveștilor din Țara Hațegului: educație, patrimoniu și comunitate la pas prin istorie
Interviuri si reportaje 03 Iunie 2025, 18:43

Pe poteca poveștilor din Țara Hațegului: educație, patrimoniu și comunitate la pas prin istorie

În județul Hunedoara, între ruinele Cetății Colț și pădurile liniștite ale comunei Râu de Mori, prinde contur un proiect unic...

Pe poteca poveștilor din Țara Hațegului: educație, patrimoniu și comunitate la pas prin istorie
Iunie, luna copilăriei: Povești cu suflet, pentru cei mici și mari
Interviuri si reportaje 02 Iunie 2025, 16:44

Iunie, luna copilăriei: Povești cu suflet, pentru cei mici și mari

„Noi toți oamenii mari am fost mai întâi copii, dar puțini dintre noi ne mai aducem poate aminte.” Așa a început...

Iunie, luna copilăriei: Povești cu suflet, pentru cei mici și mari
Zi de Înălțare și de recunoștință: România își cinstește eroii cu rugăciune, tradiție și port popular
Interviuri si reportaje 29 Mai 2025, 15:37

Zi de Înălțare și de recunoștință: România își cinstește eroii cu rugăciune, tradiție și port popular

29 mai 2025 - o zi cu dublă însemnătate pentru sufletul românesc: Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor. În zeci de sate și...

Zi de Înălțare și de recunoștință: România își cinstește eroii cu rugăciune, tradiție și port popular