-

Un altfel de târg al olarilor în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Muzeul ASTRA, instituţie ale cărei acţiuni sunt posibile prin finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, organizează în perioada 18-20 septembrie 2020, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, ediţia de toamnă a "Târgului Frumos. Ceramic. Folositor".

Pe parcursul a trei zile, 26 meşteri olari din Sibiu, Nocrich, judeţul Sibiu, Marghita, judeţul Bihor, Satu Mare, Corund, judeţul Harghita, Horezu, judeţul Vâlcea; Găleşoaia, judeţul Gorj, Miercurea Ciuc, judeţul Harghita , meşteri ţiglari din Apoş, judeţul Sibiu şi Bâţanii Mari, judeţul Covasna şi meşteri căhlari din Bicfalău, judeţul Covasna, vor demonstra publicului tehnici de prelucrare a lutului şi vor găti pe vatră deschisă, în vase de lut, reţete tradiţionale, specifice zonei din care provin.

"Manifestarea abordează un altfel de târg al olarilor, dezvoltând un concept inovator de derulare a unui târg, cu implementarea segmentelor de olărit şi de gătit. De ce un 'altfel de târg'? Pentru că Muzeul ASTRA a adoptat un 'concept viu' prin implementarea şi derularea unor programe culturale dedicate publicului, prin punerea în valoare a patrimoniului cultural imaterial realizat de meşteri olari, păstrători ai meşteşugului olăritului. Astfel îi provocăm pe olari să părăsească zona de confort a standului de vânzare a produselor cerute de piaţă şi îi îndrumăm să se documenteze în colecţii muzeale pentru a realiza o ceramică decorativă şi utilitară de o calitate superioară, invitând publicul vizitator să cunoască etapele de realizare a vaselor şi beneficiile gătitului în vase de lut. Partea aplicativă se va desfăşura pe toată durata târgului şi va combina latura expoziţională şi cea comercială cu cea de animaţie culturală, demonstraţii practice de olărit, de modelare şi presare a lutului în forme, de ţiglărit, de decorare a vaselor de ceramică şi de gătit în vase de ceramică.", a declarat Karla Roşca, şef secţie muzee pavilionare Muzeul ASTRA.

Sâmbătă, 19 septembrie 2020, la Gospodăria - atelier de olar din Găleşoaia vor avea loc ateliere experimentale de ardere a ceramicii tradiţionale sub îndrumarea meşterului olar Ion Rătezeanu din Găleşoaia, judeţul Gorj. Pentru publicul interesat de meşteşugul olăritului, Muzeul ASTRA organizează, în zilele de 18 (11.00 -13.00; 14.00 - 16.00) şi 19 septembrie 2020 (10.00-13.00; 15.00-17.00), ghidaje tematice în Gospodăriile - atelier de olari de la Marginea, judeţul Suceava; Săcel, judeţul Maramureş; Corund, judeţul Harghita; Oboga, judeţul Olt; Horezu, judeţul Vâlcea; Sasca-Română, judeţul Caraş-Severin; Casa-atelier de olar din Saschiz, judeţul Mureş; Obârşa, judeţul Hunedoara, Găleşoaia, judeţul Gorj.

Degustările pentru public vor fi vineri, 18 septembrie 2020, Gulaş la ceaun (Bogracs) şi sâmbătă, 19 septembrie 2020, Tocăniţă de viţel (Marhaporkolt).

Evenimentul se va desfăşura în conformitate cu normele sanitare şi de distanţare fizică, impuse de I.N.S.P. pentru a combate pandemia COVID-19. În acest context, recomandăm tuturor participanţilor şi vizitatorilor să poarte măşti de protecţie.

Sursa: AGERPRES

Articole înrudite