Ascultă Radio Antena Satelor Live

Obiceiuri românești de Ignat și-o rețetă pentru sfântul Crăciun

La 20 decembrie, când este Ignatul, încep a se tăia porcii, după cum cere datina. Apropierea de Crăciun nu este deloc întâmplătoare, căci în credinţa populară Ignatul este frate bun cu Crăciunul.

Obiceiuri românești de Ignat și-o rețetă pentru sfântul Crăciun
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 20 Decembrie 2023, 11:45

Iar sosirea celui din urmă este anunţată prin desfăşurarea unui amplu ritual culinar. „Sf. Ignat a venit la uşa unui bătrân şi i-a spus că după el vine şi moşu-său Crăciun cu barba albă, să taie tot omul câte un porc pentru copii.

De aici şi obiceiul ca în această zi nimic să nu facă oamenii decât să-şi taie fiecare câte un porc de ziua Naşterii.” (T. Speranţia – „Răspunsuri la chestionarul de sărbători româneşti”) Oricare ar fi, jertfa unui animal trebuie înfăptuită, iar cei care nu s-au învrednicit să taie vreun porc aleg în locul acestuia o pasăre din curte ca să nu-l înfurie pe Ignat. Unii gospodari taie porci negri, considerându-se că sângele lor poate vindeca boli şi alunga duhurile rele, iar untura este numai bună pentru înfăptuirea unor vrăji atunci când era nevoie.

Sacrificii
Imediat după sacrificarea porcilor, se păstrează întotdeauna o bucată de carne pentru Ignat, căci el are în grijă sufletele porcilor şi li se arată în vis, spunându-le când au să moară. După ce se pârlesc, porcii se însemnează la ceafă cu o cruce, iar carnea se presară cu sare ca să fie bine primită de Dumnezeu. Copiii se ung cu sânge de porc pe frunte ca să fie sănătoşi şi grăsuţi, iar bolile să stea departe de ei. De altfel, se spune despre cei care se îmbolnăvesc în această zi că au să zacă un an întreg sau, şi mai rău, că vor muri degrabă. Din această pricină nu le este îngăduit oamenilor să lucreze de Ignat, iar femeile nu mai torc lână până după Bobotează.

Previziuni

Cei mai pricepuţi cercetează splina porcului sacrificat pentru a vedea cum va fi vremea în continuare. „Când taie porcul la Crăciun, după grosimea splinei prevesteşte greutatea iernii. Când peste tot e una groasă, va fi iarna tot una de grea, de la început până la sfârşit; dacă-i la un capăt înainte sau înapoi mai groasă, iarna va fi la început sau la sfârşit grea. De va fi mai umflată la mijloc, şi iarna va fi mai mare la mijloc.” („Şezătoarea”)

Ruladă de porc cu carne tocată
Ingrediente: un kilogram muşchi de porc, 500 g carne de porc tocată, două fire de praz, 3 morcovi, 3 ouă, două cepe roşii, 600 g cartofi, 100 ml smântână, o lingură cu muştar cu boabe, o linguriţă cu cimbru, o legătură de pătrunjel, 200 ml ulei de floarea-soarelui, sare, piper.
Preparare: Carnea de porc tocată se amestecă bine cu cimbrul, sare şi piper după gust, ouăle, smântâna şi muştarul. Se adaugă ceapa curăţată de foi şi tocată, jumătate din praz tocat şi se amestecă bine până se omogenizează. Muşchiul de porc se crestează în aşa fel încât să se obţină o foaie, se unge cu ulei, se condimentează şi se aşază pe un tocător.

Se unge cu umplutură, se rulează şi se leagă cu o sfoară ca să nu se desfacă la copt sau să iasă compoziţia. Se aşază într-o tavă adâncă, se toarnă o cană cu apă şi se introduce în cuptorul încins. Se coace la foc mediu până devine aurie şi poate fi pătrunsă cu o furculiţă, eventual mai adăugând apă ca să nu se ardă carnea. Cartofii se curăţă de coajă şi se fierb, se amestecă împreună cu morcovii fierţi feliaţi şi prazul rămas călit în puţin ulei. Se presară totul cu pătrunjel tocat şi se serveşte imediat.

Simona Lazăr

Moșii de Vară
Traditii, datini, obiceiuri 04 Iunie 2025, 16:03

Moșii de Vară

În tradiția românească, pomenirea morților de Rusalii este un moment profund spiritual, cunoscut sub numele de Moșii de Vară....

Moșii de Vară
Tradiții românești de Rusalii
Traditii, datini, obiceiuri 04 Iunie 2025, 15:57

Tradiții românești de Rusalii

Obiceiul de Rusalii este unul dintre cele mai importante și spectaculoase obiceiuri din tradiția populară românească, cu...

Tradiții românești de Rusalii
Tradiții rurale românești în luna mai
Traditii, datini, obiceiuri 25 Mai 2025, 22:41

Tradiții rurale românești în luna mai

Luna mai este, în satele românești, o perioadă de muncă intensă, dar și de sărbătoare și legături strânse cu pământul, natura...

Tradiții rurale românești în luna mai
Reuniunea Șezătorilor din Țară, un elogiu adus tradițiilor și portului popular românesc
Traditii, datini, obiceiuri 15 Mai 2025, 10:08

Reuniunea Șezătorilor din Țară, un elogiu adus tradițiilor și portului popular românesc

Muzeul Viticulturii și Pomiculturii din Golești a fost gazda unui eveniment cultural de amploare dedicat valorificării și...

Reuniunea Șezătorilor din Țară, un elogiu adus tradițiilor și portului popular românesc
Tradiţii de Paşti în Ţara Zarandului
Traditii, datini, obiceiuri 22 Aprilie 2025, 10:45

Tradiţii de Paşti în Ţara Zarandului

Caşul proaspăt cu ceapă verde şi tocaniţa de miel sunt două dintre preparatele tradiţionale care nu pot lipsi de pe masa de...

Tradiţii de Paşti în Ţara Zarandului
Harghita: Tradiţionalul ceremonial de sfinţire a bucatelor de Paştele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc
Traditii, datini, obiceiuri 20 Aprilie 2025, 11:09

Harghita: Tradiţionalul ceremonial de sfinţire a bucatelor de Paştele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

O mulţime impresionantă de persoane s-a adunat, duminică dimineaţa, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc la tradiţionalul...

Harghita: Tradiţionalul ceremonial de sfinţire a bucatelor de Paştele Catolic, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc
Tulcea: În bisericile starovere, se sfinţesc preparatele de Paşti
Traditii, datini, obiceiuri 20 Aprilie 2025, 09:14

Tulcea: În bisericile starovere, se sfinţesc preparatele de Paşti

Curţile bisericilor de rit vechi şi străvechi din judeţul Tulcea se umplu, duminică dimineaţa, de coşuri pline cu cozonaci,...

Tulcea: În bisericile starovere, se sfinţesc preparatele de Paşti
Tradițiile populare adună localnici și turiști în zona Mușcel, de Paște
Traditii, datini, obiceiuri 19 Aprilie 2025, 11:46

Tradițiile populare adună localnici și turiști în zona Mușcel, de Paște

În zona Mușcel din județul Argeș, Sărbătoarea Paștelui este celebrată cu evenimente de tradiție care aduc împreună localnici,...

Tradițiile populare adună localnici și turiști în zona Mușcel, de Paște