Tradiții populare românești de Sfântul Nicolae, din Ardeal
Sfântul Nicolae reprezintă în tradiția populară una dintre cele mai importante sărbători de peste an. De acest praznic se leagă numeroase obiceiuri și tradiții, multe dintre ele fiind legate de activitățile agricole ale oamenilor de la sate.

06 Decembrie 2021, 08:49
Sfântul Nicolae marchează începutul iernii, iar în credința populară mai este cunoscut și sub numele de Sân-Nicoară. Se spune că păzește soarele, care încearcă să se strecoare pe lângă el pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Radio Antena Satelor.
Astfel, lumea ar rămâne fără căldură și fără lumină. În tradiția românească, se spune că iarna începe la Sfântul Niculai, când, acesta, trebuie să-și scuture barba cea albă. Cu alte cuvinte, trebuie neapărat să ningă. Dacă totuși se întâmplă să nu ningă de Sfântul Nicolae, atunci se zice că Sfântul ar fi întinerit.
În unele zone ale țării, în ziua de Sfântul Nicolae oamenii aduc în casă crenguțe de pomi fructiferi, pe care le pun în vase mici cu apă, lângă icoane. Dacă până la Anul Nou acestea înfloresc este un semn de bun augur: anul care vine va fi unul foarte roditor și plin de satisfacții.
Pentru cei care de Sfântul Andrei au uitat să pună grâu la încolțit, Sfântul Nicolae este ultima ocazie de a afla cum are să le meargă în anul următor. Dacă de Anul Nou grâul va fi înalt, verde și viguros, vor avea un an bun. În schimb, dacă grâul se ofilește, se pot aștepta la necazuri.
În unele sate din nordul Ardealului , de Sfântul Nicolae tinerii își aleg gazda la care vor repeta colindele pentru Crăciun și Anul Nou.
Desigur, cel mai iubit obicei rămâne acela de a pune în încălțările copiiilor daruri, mai ales dulciuri. Iar cei care nu au fost cuminți peste an pot avea neșansa să găsească și câte o nuielușă, drept avertisment.
Foto: pixabay