-

Cum se văd măsurile antipandemie din... satelit

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi UE au lansat vineri un website care prezintă impactul măsurilor luate împotriva pandemiei de COVID-19, aşa cum se vede acest impact din datele culese de la sateliţi.

Utilizatorii pot consulta datele generate din imagini obţinute de sateliţi cu privire la chestiuni precum poluarea aerului, producţia industrială sau activităţile de transport în vremea pandemiei.

În cazul unora dintre parametri, imaginile din satelit sunt analizate folosind inteligenţa artificială (AI) pentru a genera date, conform lui Josef Aschbacher, directorul programelor de observaţie a Pământului din cadrul ESA.

Spre exemplu, inteligenţa artificială este folosită pentru a monitoriza numărul de automobile ale angajaţilor din parcarea fabricii Volkswagen din Wolfsburg, pentru a putea estima nivelul de activitate al fabricii.

De asemenea, aflarea numărului de avioane trase pe aeroportul din Barcelona poate indica traficul aerian spre şi dinspre metropola catalană.

Utilizatorii pot face zoom pe imaginile individuale obţinute din satelit şi folosite de sistemul denumit 'Rapid Action on Coronavirus and EO' (earth observation), sau RACE pe scurt, şi pot compara imaginile obţinute la date diferite.

Site-ul este ca 'un tablou de bord care ne ajută să monitorizăm situaţia în diferite părţi ale Europei', a declarat Pierre Delsaux, directorul general adjunct pentru industria apărării şi spaţiu din cadrul Comisiei Europene.

'Putem examina cum decurge recuperarea economiei, putem observa situaţia economică de ansamblu sau putem să urmărim indicii de poluare', a mai susţinut el.

AGERPRES

Foto: Pixabay