-

1/3 din românii morți de Covid-19 puteau fi salvați dacă primeau la timp plasmă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Tratamentul cu plasmă convalescentă – bogată în anticorpi anti SARS-COV-2 – este recomandat pe plan mondial, în urma mai multor studii care au stabilit o reducere semnificativă a mortalității în rândul celor infectați cu noul coronavirus.

La noi în țară, plasma convalescentă se obține într-o cantitate limitată, chiar dacă există o firmă care face eforturi constante de mai bine de 8 luni pentru a implementa gratuit aparatele de plasmafereză, care colectează plasma convalescentă, în toate județele țării, pentru a veni în ajutorul celor infectați.

Practic, firma privată încearcă să suplinească Ministerul Sănătății, cel care ar trebui să se ocupe, nu-i așa?, de sănătatea românilor, însă fiind vorba de donații nu de achiziții la prețuri preferențiale, piedicile puse de birocrația instituției sunt aproape imposibil de depășit. Românii au fost, astfel, privați, în lunile de după declanșarea pandemiei, de un tratament care i-ar fi putut salva pe mulți dintre cei care au fost doborâți de COVID-19.

Care au fost piedicile de care s-a lovit firma Besmax Pharma Distribution (BPHD) în distribuirea GRATUITĂ a echipamentelor și consumabilelor am aflat de la Florin Hozoc, CEO BPHD, într-un interviu în exclusivitate pentru stiripescurt.ro:

Reporter stiripescurt.ro: Domnule Hozoc, de la începutul acestui an ați fost principalul susținător în România al tratamentului cu plasmă convalescentă, recoltată de la persoane vindecate de infecția cu noul coronavirus. Mai mult, ați pus la dispoziție gratuit peste 25 de echipamente de plasmafereză și toate kiturile de recoltare folosite de centrele de transfuzie. La peste opt luni de la instalarea acestor echipamente, unde ne aflăm din punctul de vedere al colectării și utilizării plasmei convalescente pentru tratamentul persoanelor infectate cu SARS-COV-2?

Românii au demonstrat în aceste luni că sunt mult mai generoși decât poate statul să primească de la proprii cetățeni!

Florin Hozoc: Cel mai mare câștig al ultimelor luni este că românii au demonstrat că sunt aproape la fel de generoși ca toți ceilalți europeni. Chiar dacă recoltăm doar 2 doze de plasmă la fiecare 100 pacienți infectați cu noul coronavirus, în timp ce în Europa media este de 5 ori mai mare, trebuie să înțelegem că sunt de 4 ori mai mulți români care și-ar dori să doneze, dar numai 25% dintre ei reușesc să o facă. Asta înseamnă că am fi putut să recoltăm și noi cel puțin 8 doze de plasmă la fiecare 100 pacienți COVID. Peste 50% dintre românii care au încercat să doneze, pur și simplu nu au fost preluați de centrele de transfuzie. Încă 25% dintre donatori au reușit să comunice cu reprezentanții centrelor de transfuzie, dar au fost refuzați din motive care nu se regăsesc în ghidul european, adică au fost refuzați abuziv. Mai mult, probabil am fi putut recolta chiar și mai mult de cele 8 doze la 100 de pacienți COVID, dacă Ministerul Sănătății și-ar fi îndeplinit obligația de a derula campanii de informare a pacienților, cu privire la importanța donării de anticorpi plasmatici. În acest fel numărul donatorilor ar fi putut crește cu peste 50%, iar dacă ar fi fost preluați toți am fi putut ușor ajunge la 10-12 doze de plasmă la fiecare 100 pacienți infectați cu SARS-COV-2.

Citeste continuarea AICI

 

Citit 689 ori