Risipa alimentară atinge cote alarmante în România: Peste 6.000 de tone, aruncate zilnic
În România, problema risipei alimentare capătă proporţii dramatice, potrivit datelor prezentate de preşedintele Federaţiei Băncilor pentru Alimente din România (FBAR), Romuald Bulai. Statisticile arată că, în fiecare zi, peste 6.000 de tone de produse ajung să fie aruncate, ceea ce înseamnă că în fiecare minut se pierde echivalentul unui camion plin cu hrană.

Articol de Petruț Mazilu, 29 Septembrie 2025, 13:16
'Astăzi celebrăm Ziua Internaţională de Conştientizare a risipei alimentare şi ne reamintim că această temă ne priveşte pe fiecare în parte pentru a reduce risipa, pentru a educa tinerele generaţii să nu mai risipească absolut deloc. Trăim o realitate dură în România. Noi, ca şi popor, aruncăm zilnic peste 6.000 de tone de produse alimentare. Echivalentul unui camion de hrană la fiecare minut. În acelaşi timp, în ţara noastră sunt foarte multe familii, persoane, care se confruntă cu această insecuritate alimentară. De aceea, anul acesta, am ales să marcăm această zi internaţională de conştientizare a risipei aici, la dumneavoastră, şi cu ajutorul dumneavoastră, într-un spaţiu şi într-o atmosferă atât de minunată. Acest eveniment este o invitaţie în a privi cu mai multă atenţie asupra, pot să spun eu, acestui flagel contemporan al risipei. Să ne unim cu toţii forţele şi capacităţile noastre până în a încerca să nu mai risipim, să fim atenţi asupra acestei neşanse pe care o au semenii noştri care duc lipsă de produse şi să îi sprijinim din prea plinul, din surplusul, poate din neatenţia noastră că am produs sau am achiziţionat prea mult şi să ştim să dăruim, să donăm aceste produse celor care au mai multă nevoie de ele', a spus Romuald Bulai, la un eveniment prin care Federaţia Băncilor pentru Alimente din România celebrează Ziua Internaţională de Conştientizare a Risipei Alimentare.
Întrebat de jurnalişti dacă a avut loc o creştere sau o scădere a volumului de alimente aruncate, raportat la anii trecuţi, el e menţionat că se constată o creştere a produselor colectate de băncile pentru alimente, dar şi o şi descreştere din partea retailerilor care sunt mult mai atenţi cu cantităţile pe care le produc sau achiziţionează.
De asemenea, el a fost întrebat cât reprezintă alimentele aruncate de populaţie şi care este procentul celor aruncate de companii şi a răspuns că 'risipa cea mai mare este la consumator', populaţia aruncând peste jumătate din cantitate.
Federaţia Băncilor pentru Alimente din România - FBAR, a marcat Ziua Internaţională de Conştientizare a Risipei Alimentare (29 septembrie) prin expoziţia 'Arta de a nu risipi nimic'.
Organizatorii menţionează că, pentru prima dată în România, risipa alimentară devine subiectul central al unei expoziţii de artă, transformată într-un instrument de conştientizare şi educaţie.
În Uniunea Europeană, se risipesc anual peste 59 de milioane de tone de alimente, ceea ce înseamnă aproximativ 132 kg pentru fiecare persoană, potrivit Eurostat.
În România, în fiecare minut un camion plin cu mâncare încă bună ajunge la gunoi. Ţara noastră aruncă zilnic peste 6.000 de tone de hrană, iar fiecare român risipeşte acasă, în medie, 72 de kilograme de alimente pe an, suficient pentru a hrăni un copil timp de o lună.