-

În judeţul Tulcea a crescut îngijorător numărul mamelor minore, în schimb a scăzut cel al copiilor abandonaţi în spitale.

Cum se explică această situaţie şi ce servicii acordă statul mamelor minore? Anul trecut 13 bebeluşi au fost abandonaţi în spital. Maria Liferie, reprezentanta Direcţiei pentru Asistenţă Socială explică situaţia: „Cauzele principale care duc la abandon sunt sărăcia, plecarea părinţilor, mamelor în mod deosebit, în afara ţării şi problemele de sănătate ale mamelor. În ultimii ani rata abandonului spitalicesc al noului născut a scăzut, dar într-un ritm îngrijorător a crescut numărul mamelor minore.”
Oraşul Babadag este fruntaş în judeţ la natalitatea la adolescente. Augustina Paraschiv, inspector al Direcţiei, susţine că la baza fenomenului sunt şi cutumele populaţiei de romi: „Femeile din comunitatea romilor abandonează şcoala, pentru că nu au voie, conform cutumelor, să frecventeze decât patru clase şi apoi sunt vândute, furate între ei, rude, şi de aici pleacă unele probleme.”
În ultimii 5 ani, 41 de mame adolescente au primit asistenţă socială din partea autorităţilor tulcene.

RADOR
Foto: Pixabay