Ascultă Radio Antena Satelor Live

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de spanac congelat, 200 g de ciuperci de buzunar, 2 felii de pâine, 1/2 pahar de lapte semidegresat, 1 lingură de ulei de măsline, 3 lingurițe de bulion de vițel, 1 legătură de cimbru, 1/2 frunză de dafin, sare și piper.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Foto: Pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 28 Aprilie 2024, 12:59

Mod de preparare: Preîncălziți cuptorul la 210°C (gaz 7). Îndepărtați cu grijă grăsimea de pe spata de miel. Se asezonează ușor cu sare.
Se curăță cățeii de usturoi și se pun în apă clocotită timp de 10 minute. Se curăță și se taie ceapa. Se clătește pătrunjelul și se îndepărtează frunzele. Dezghețați spanacul și tocați-l împreună cu pătrunjelul. Curățați și tăiați ciupercile de buton. Se înmoaie pâinea tocată în lapte.
Se încălzește o lingură de ulei de măsline într-o tigaie și se rumenește ceapa. Adăugați ciupercile și gătiți-le până când apa s-a evaporat. Adăugați pătrunjelul și spanacul. Gătiți timp de 3 minute. Se lasă să se răcească. Amestecați pâinea înmuiată și cățeii de usturoi. Adăugați acest amestec în tigaia cu legume, amestecați bine și asezonați cu sare și piper. Se întinde umplutura peste spata de miel, apoi se rulează și se leagă. Se așază într-un vas. Se introduce în cuptor.
După 10 minute de gătire, se adaugă 3 lingurițe de bulion de vițel diluat într-un pahar de apă, cimbrul și frunza de dafin. Se lasă să se gătească încă 20-25 de minute, ungându-se des. Se scoate spata de miel umplută și se așază pe un platou de servit. Turnați bulionul de gătit într-o cratiță. Se reduce cu aproximativ o treime. Se unge carnea de miel cu acest bulion.
Dacă a rămas ceva, această spată de miel merge foarte bine ca și carne rece cu o salată.

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Ciorbă ardelenească de pește
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 15:06

Ciorbă ardelenească de pește

Se știe că între ingredientele care condimentează ciorbele ardelenești tarhonul se află la loc de cinste. Dar... cine s-ar fi...

Ciorbă ardelenească de pește
Dresala de cartofi a roznovenilor
Reteta zilei 22 Decembrie 2024, 13:15

Dresala de cartofi a roznovenilor

Am întâlnit rețeta aceasta la unul dintre praznicele dintre Crăciun și Anul Nou, în ținutul Neamțului, în Roznovul cel aflat...

Dresala de cartofi a roznovenilor
Borș de pește, pentru dezlegări
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 15:05

Borș de pește, pentru dezlegări

Suntem în postul Crăciunului, dar în sâmbete și duminici avem parte de dezlegare la pește, rânduită în calendar.

Borș de pește, pentru dezlegări
„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 21 Decembrie 2024, 13:18

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

„Buștean de Crăciun” din „Cartea meniurilor” a lui Escoffier
Reteta zilei 18 Decembrie 2024, 15:11

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Sarmale cu mangold, zise și „capuns”
Reteta zilei 17 Decembrie 2024, 15:02

Borș moldovenesc cu legume

Acu’, în miezul iernii, care va să zică, nimic mai nimerit decât un borș gătit ca-n Basarabia. Cu cartofi, cu morcov, cu...

Borș moldovenesc cu legume