Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de spanac congelat, 200 g de ciuperci de buzunar, 2 felii de pâine, 1/2 pahar de lapte semidegresat, 1 lingură de ulei de măsline, 3 lingurițe de bulion de vițel, 1 legătură de cimbru, 1/2 frunză de dafin, sare și piper.
Articol de Simona Lazăr, 28 Aprilie 2024, 12:59
Mod de preparare: Preîncălziți cuptorul la 210°C (gaz 7). Îndepărtați cu grijă grăsimea de pe spata de miel. Se asezonează ușor cu sare.
Se curăță cățeii de usturoi și se pun în apă clocotită timp de 10 minute. Se curăță și se taie ceapa. Se clătește pătrunjelul și se îndepărtează frunzele. Dezghețați spanacul și tocați-l împreună cu pătrunjelul. Curățați și tăiați ciupercile de buton. Se înmoaie pâinea tocată în lapte.
Se încălzește o lingură de ulei de măsline într-o tigaie și se rumenește ceapa. Adăugați ciupercile și gătiți-le până când apa s-a evaporat. Adăugați pătrunjelul și spanacul. Gătiți timp de 3 minute. Se lasă să se răcească. Amestecați pâinea înmuiată și cățeii de usturoi. Adăugați acest amestec în tigaia cu legume, amestecați bine și asezonați cu sare și piper. Se întinde umplutura peste spata de miel, apoi se rulează și se leagă. Se așază într-un vas. Se introduce în cuptor.
După 10 minute de gătire, se adaugă 3 lingurițe de bulion de vițel diluat într-un pahar de apă, cimbrul și frunza de dafin. Se lasă să se gătească încă 20-25 de minute, ungându-se des. Se scoate spata de miel umplută și se așază pe un platou de servit. Turnați bulionul de gătit într-o cratiță. Se reduce cu aproximativ o treime. Se unge carnea de miel cu acest bulion.
Dacă a rămas ceva, această spată de miel merge foarte bine ca și carne rece cu o salată.