Ascultă Radio Antena Satelor Live

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de spanac congelat, 200 g de ciuperci de buzunar, 2 felii de pâine, 1/2 pahar de lapte semidegresat, 1 lingură de ulei de măsline, 3 lingurițe de bulion de vițel, 1 legătură de cimbru, 1/2 frunză de dafin, sare și piper.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Foto: Pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 18 Aprilie 2025, 12:59

Mod de preparare: Preîncălziți cuptorul la 210°C (gaz 7). Îndepărtați cu grijă grăsimea de pe spata de miel. Se asezonează ușor cu sare.
Se curăță cățeii de usturoi și se pun în apă clocotită timp de 10 minute. Se curăță și se taie ceapa. Se clătește pătrunjelul și se îndepărtează frunzele. Dezghețați spanacul și tocați-l împreună cu pătrunjelul. Curățați și tăiați ciupercile de buton. Se înmoaie pâinea tocată în lapte.
Se încălzește o lingură de ulei de măsline într-o tigaie și se rumenește ceapa. Adăugați ciupercile și gătiți-le până când apa s-a evaporat. Adăugați pătrunjelul și spanacul. Gătiți timp de 3 minute. Se lasă să se răcească. Amestecați pâinea înmuiată și cățeii de usturoi. Adăugați acest amestec în tigaia cu legume, amestecați bine și asezonați cu sare și piper. Se întinde umplutura peste spata de miel, apoi se rulează și se leagă. Se așază într-un vas. Se introduce în cuptor.
După 10 minute de gătire, se adaugă 3 lingurițe de bulion de vițel diluat într-un pahar de apă, cimbrul și frunza de dafin. Se lasă să se gătească încă 20-25 de minute, ungându-se des. Se scoate spata de miel umplută și se așază pe un platou de servit. Turnați bulionul de gătit într-o cratiță. Se reduce cu aproximativ o treime. Se unge carnea de miel cu acest bulion.
Dacă a rămas ceva, această spată de miel merge foarte bine ca și carne rece cu o salată.

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:13

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun

N-a mai rămas decât o frântură de timp până la Crăciun, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu retete romanesti. Și cum Crăciun,...

Cozonac ardelenesc cu nucă, pentru masa de Crăciun