Gastronomie
Nu spun că sunt întotdeauna de acord cu enunţurile autorului vizavi de originea unor preparate, dar trebuie să-i recunosc lui Dan Frank o salutară "cotrobăire” (ca să nu zic cercetare, ceea ce l-ar apropia şi mai mult de un om de ştiinţă şi l-ar îndepărta de condiţia lui de pasionat) prin cărţi vechi şi noi şi prin documente care tratează teme de acest fel.
Iberiada culinară
Scris de Simona Lazar„Bucătăria unei ţări este ca un peisaj într-un vas de gătit”, obişnuia să spună scriitorul catalan Joseph Pla (1897-1981). Munte-câmpie, mare-ocean îşi lasă amprenta în gastronomia celor două naţiuni iberice. Însă explorările relevă întotdeauna mai mult decât o simplă „geografie culinară”.
Fructul de kiwi nu se mănâncă doar felii sau cu o linguriță ori stoarse, în fresh-uri. Există o mulțime de moduri de a le prepara.