-

Gastronomie

Nu spun că sunt întotdeauna de acord cu enunţurile autorului vizavi de originea unor preparate, dar trebuie să-i recunosc lui Dan Frank o salutară "cotrobăire” (ca să nu zic cercetare, ceea ce l-ar apropia şi mai mult de un om de ştiinţă şi l-ar îndepărta de condiţia lui de pasionat) prin cărţi vechi şi noi şi prin documente care tratează teme de acest fel.

„Bucătăria unei ţări este ca un peisaj într-un vas de gătit”, obişnuia să spună scriitorul catalan Joseph Pla (1897-1981). Munte-câmpie, mare-ocean îşi lasă amprenta în gastronomia celor două naţiuni iberice. Însă explorările relevă întotdeauna mai mult decât o simplă „geografie culinară”.

Fructul de kiwi nu se mănâncă doar felii sau cu o linguriță ori stoarse, în fresh-uri. Există o mulțime de moduri de a le prepara.

Pagina 1 din 204