Ascultă Radio Antena Satelor Live

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri

Bibiana Stanciulov este mai mult decât fondatoarea unei companii. Este o voce, un simbol, o forță care a luptat pentru păstrarea gustului autentic românesc. Invitată în emisiunea Viața la Țară, realizată de Tatiana Mircea, doamna Stanciulov a vorbit cu pasiune despre ceea ce înseamnă să fii producător în România de astăzi.

Din Topoloveni, cu dragoste: Mâncare românească fără compromisuri
Foto: open AI

Articol de Ramona Alexandrescu, 09 Iulie 2025, 20:33

„Produsele noastre sunt făcute exact ca acasă, dacă nu mai bine. Respectăm rețeta, timpul, temperatura. Ne-am dus până la 48 de sortimente. Facem dulceață din napi, zacuscă, tocănițe, supe, ciorbe… tot ce crește peste și sub pământ.”

Celebrul magiun de Topoloveni, produs din prune, fără zahăr adăugat, este cunoscut deja în toată lumea. Dar la Topoloveni nu se produce doar magiun. Astăzi, societatea Sonimpex Topoloveni realizează zeci de produse, toate curate, fără adaosuri artificiale, fără conservanți, fără compromisuri.

„Noi lucrăm doar cu producători români. Legumele și fructele noastre vin direct din câmp, din pom, din vie. Nu le ținem, le procesăm imediat.”

Din foile de viță, ștevie sau varză se fac sarmale tradiționale. Din urzici, tocănițe sau ceaiuri, redescoperite și oferite tinerelor generații.

„Urzica e aur verde. Are vitamina K, e bună pentru circulație, o știau bunicii noștri. Și acum o conservăm, pentru ca oamenii să o aibă la îndemână.”

Printre produsele cele mai apreciate se numără și: ciorba de fasole, preparată exact cum o făcea bunica: „O zi o lași la înmuiat, o zi o fierbi.” Zacuscă de ciuperci, tocăniță de legume, supa cremă de roșii, toate gândite pentru cei care nu mai au timp să gătească acasă, dar nu vor să renunțe la gustul autentic.

„Cei care muncesc au nevoie de mâncare gata făcută, dar sănătoasă. O deschizi, o mănânci cu o felie de mămăligă și o ceapă. E simplu. Dar să fie naturală!”

Bibiana Stanciulov nu se ferește să spună lucrurilor pe nume.

„În 1990 aveam 77 de fabrici de conserve. Azi au mai rămas 12. E strigător la cer! Agricultorii trebuie sprijiniți. Așa cum se întâmplă peste tot în Europa.”

„Toate necazurile noastre pleacă de la lipsa apei în agricultură. Și noi alergăm după legume și fructe românești. Vreți buget la stat? Sprijiniți-ne să producem! Noi vă aducem banii!”

Produsele românești sunt căutate. Se cumpără cu poftă și încredere. Dar nu există suficiente spații în care să fie vândute.

„Facem eforturi să vindem online. Dar nu e de ajuns. În București ar trebui un magazin mare, doar cu produse românești curate. Românii vor să cumpere din țara lor, dar nu au de unde.”

Produsele de la Topoloveni nu conțin zahăr adăugat. Sunt testate, certificate, recunoscute internațional.

„Zahărul fals interferează cu aluatul. Spun doamnelor: faceți o plăcintă acasă și testați. Dacă produsul ‘fără zahăr’ afectează textura, atunci fugiți de el. Nu e curat!”

Chefii bucătari apreciază produsele Sonimpex, pentru că sunt predictibile în gătit și de calitate constantă. Un avantaj pe care doar materia primă autentică îl poate oferi.
Doamna Bibiana Stanciulov a transmis un mesaj clar:
„Ajutați-ne să vă ajutăm! România e o țară agricolă. Noi, cei care producem, aducem bani la buget prin taxe, prin TVA, prin locuri de muncă. Nu cerem favoruri. Cerem respect.”

La 72 de ani, doamna Stanciulov nu se oprește., dezvoltă magazine, se extinde online. Și nu obosește să spună:

„Mâncarea românească autentică are viitor. Trebuie doar s-o sprijinim.”

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Gastronomie 22 Mai 2025, 14:27

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!

Timp de trei zile, centrul oraşului devine locul perfect pentru iubitorii de mâncare delicioasă. Pentru desfăşurarea în...

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Gastronomie 15 Februarie 2025, 16:42

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale,...

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele