Ascultă Radio Antena Satelor Live

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea

Prima ediţie a Festivalului Pizzei Napolitane 'L'Arte della Pizza' a început sâmbătă la Oradea, în Piaţa Ferdinand, în prezenţa preşedintelui Asociaţiei Pizzeriilor Napolitane (APN), Gianluca Pirro, a doi campioni mondiali şi a unui numeros public orădean gata să deguste celebrele pizza napolitane.

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Foto: pixabay

21 Iunie 2025, 11:28

'Astăzi am reuşit să aducem Napoli la Oradea în acest festival al pizzei napolitane, ca să arătăm orădenilor şi nu numai ce înseamnă adevărata pizza napolitană. Aceasta este diferită de altele prin modul de prelucrare în primul rând, modul de dospire a aluatului, cu o hidratare de minim 67%, care poate ajunge şi mai sus, ceea ce îi dă o foarte mare lejeritate, mănânci o pizza şi nu simţi că ai stomacul plin sau noaptea nu poţi să dormi din cauza ei. Sunt tehnici dezvoltate de cei din Napoli, pe care le promovăm prin această Associazione Pizzaiuoli Napoletani, la care noi am aderat', a declarat sâmbătă, la deschiderea oficială, organizatorul evenimentului, Eugen Pocian, brand ambasador în România pentru Asociaţia Pizzeriilor Napolitane (APN).

La eveniment s-au aflat preşedintele APN, Gianluca Pirro, principalul sponsor al festivalului, Eduardo Mainardi, reprezentantul APN pentru România, Croaţia şi Slovenia, Igor Zagaiski, precum şi campionii mondiali din anul 2024 Pasquale Poierio, la pizza clasică, şi din 2023 la pizza fără gluten, Nunzio Gallo, ambii napolitani autentici.

Gianluca Pirro a declarat că de 30 de ani de când s-a înfiinţat asociaţia ei promovează cultura adevăratei pizze napolitane în toată lumea, cu membri în peste 40 de ţări, prin evenimente şi formarea de şcoli pentru pizzeri profesionişti.

În anul 2017, UNESCO a declarat arta pizzerilor napolitani ca parte din patrimoniul mondial, nominalizare ce le-a dat puterea şi motivaţia de a o transmite mai departe.

'Adevărata pizza napolitană este o cultură milenară, dezvoltată şi crescută în timp de maeştri care au studiat arta, modul de dospire, tipul de făină şi ingredientele ce se pun în ea şi, nu în ultimul rând, hidratarea. Iar esenţa adevăratei culturi napolitane este pasiunea', a declarat, pentru AGERPRES, Gianluca Pirro.

În primele două zile, vor avea loc demonstraţii culinare ale unor maeştri pizzeri internaţionali, cu vânzare, sesiuni interactive, iar în a treia zi - luni -, va fi un concurs naţional pentru profesionişti, cu calificare pentru campionatul mondial.

Nu lipsesc nici momentele artistice inspirate din cultura italiană. Cele cinci sortimente de pizza pe care orădenii le pot comanda în acest weekend sunt clasicele Margherita şi Marinara, dar şi pizza Prosciutto cotto, Prosciutto e funghi sau pizza Diavolo. Desigur, împreună cu bere, răcoritoare şi apă minerală sau plată.

Ziua de luni este dedicată pentru Campionatul Naţional de Pizza Napolitană - Pizza Cup România, organizată sub egida APN, prin care se selectează cel mai bun pizzer din România, care va reprezenta ţara la prestigiosul Trofeo Caputo - Campionatul Mondial de Pizza Napolitană, ce va avea loc la Napoli în 2026. Competiţia va fi evaluată de un juriu internaţional format din experţi din Italia, Croaţia şi Slovenia.

Tot luni, după finalizarea campionatului, potrivit lui Eugen Pocian, se va desfăşura un masterclass cu maeştrii din Napoli, pentru pizzerii care vor participa în concurs.

Festivalul este organizat de Associazione Pizzaiuoli Napoletani (APN), împreună cu Primăria Municipiului Oradea şi Visit Oradea.

AGERPRES

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Gastronomie 15 Februarie 2025, 16:42

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale,...

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 15 Decembrie 2024, 15:10

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele

Leguminoasele (sau legumele uscate) constituiau in trecut baza alimentatiei omului de rand. Lintea, nautul, fava, soia, bobul...

Cum să gătești corect și sănătos leguminoasele
Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Gastronomie 21 Octombrie 2024, 10:48

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi...

Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism
Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”
Gastronomie 20 Octombrie 2024, 21:30

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”

Municipiul Tulcea găzduieşte, zilele acestea, Congresul regional 'Vinuri şi bucate dobrogene', eveniment organizat de...

Tulcea: Congres regional „Vinuri şi bucate dobrogene”