Ascultă Radio Antena Satelor Live

10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative

În gastronomia românească, plantele sălbatice au fost folosite de secole, mai ales în bucătăria tradițională rurală, unde accesul la ingrediente cultivate era limitat.

10 plante sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească și câteva rețete exemplificative
Foto: Pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 18 Iulie 2025, 12:18

Multe dintre aceste plante nu doar că adaugă savoare mâncărurilor, dar au și beneficii terapeutice. Iată câteva dintre cele mai cunoscute plante sălbatice comestibile din România și modul în care pot fi folosite în gastronomie:

1. Leurda (Allium ursinum) – usturoiul sălbatic

Perioada de recoltare: martie–mai
Utilizare culinară:

Se folosește crudă, în salate, pesto, sau în ciorbe.

Asezonează bine carnea de miel sau mâncărurile cu ouă.
Gust: asemănător usturoiului, dar mai delicat.

2. Urzica (Urtica dioica)

Perioada de recoltare: primăvara devreme
Utilizare culinară:

Se folosește fiartă, în piureuri, ciorbe sau plăcinte.

Foarte populară în mâncăruri de post.
Beneficii: bogată în fier, vitamina C, detoxifiantă.

3. Ștevie (Rumex acetosa)

Perioada de recoltare: primăvara și începutul verii
Utilizare culinară:

Ingredient clasic pentru ciorbe (ciorba de ștevie), tocănițe sau în combinație cu orez.
Gust: acrișor, similar cu spanacul, dar mai intens.

4. Loboda (Atriplex hortensis)

Perioada de recoltare: primăvara
Utilizare culinară:

Se folosește în ciorbe (ex: ciorbă de lobodă) sau opărită, ca spanacul.

Dă o culoare roșiatică frumoasă preparatelor.
Beneficii: bogată în antioxidanți.

5. Păpădia (Taraxacum officinale)

Perioada de recoltare: primăvara
Utilizare culinară:

Frunzele tinere – în salate.

Florile – pentru sirop sau vin de păpădie.

Rădăcina – uscată și măcinată, poate fi folosită ca substitut de cafea.
Proprietăți: diuretică, detoxifiantă, ajută ficatul.

6. Frunze de podbal (Tussilago farfara)

Perioada de recoltare: primăvara
Utilizare culinară:

Frunzele tinere pot fi gătite în sarmale sau tocănițe.

Au gust asemănător frunzelor de viță.
Avertisment: consum moderat, datorită conținutului de alcaloizi.

7. Ciuboțica-cucului (Primula veris)

Perioada de recoltare: primăvara
Utilizare culinară:

Florile pot fi adăugate în salate, deserturi sau infuzii.
Gust: ușor dulceag și floral.
Beneficii: expectorant, calmant.

8. Măcriș (Rumex acetosa și alte specii)

Perioada de recoltare: primăvara–vara
Utilizare culinară:

În ciorbe, tocănițe sau ca sos acrișor pentru pește.
Gust: acrișor, proaspăt.

9. Fâneață (diverse ierburi comestibile)

Exemple: trifoi, coada-șoricelului, pătlagină
Utilizare culinară:

Frunzele tinere ale unor ierburi se pot folosi în salate sau ceaiuri.
Atenție: doar plantele bine cunoscute ca fiind comestibile se consumă.

10. Ciupercile de pădure

Exemple comestibile: hribi, gălbiori, ghebe
Perioada de recoltare: vară–toamnă
Utilizare culinară:

Supe, tocănițe, murături, umpluturi pentru plăcinte.
Atenție: doar cu experiență sau consultarea unui specialist, din cauza riscului de confuzie cu specii toxice.

Iată câteva rețete tradiționale românești care folosesc plante sălbatice comestibile. Sunt simple, de sezon, și reflectă gustul autentic al bucătăriei rustice:

🥣 Ciorbă de ștevie cu orez

Ingrediente:

1 legătură mare de ștevie

1 ceapă

1 morcov

1 păstârnac

100 g orez

1 lingură ulei

1 litru borș (sau zeamă de lămâie)

Sare, leuștean verde

Mod de preparare:

Se călește ceapa tocată mărunt în puțin ulei.

Se adaugă morcovul și păstârnacul rași sau tăiați cuburi.

Se adaugă 1,5 litri de apă și se fierb legumele.

Se pune orezul spălat și se lasă la fiert 10-15 minute.

Se adaugă ștevia tăiată fâșii, apoi se acrește cu borș sau zeamă de lămâie.

Se potrivește de sare și se presară leuștean tocat la final.

🥬 Piure de urzici

Ingrediente:

1 bol de urzici fragede (doar frunzele)

2-3 căței de usturoi

1 lingură făină

2 linguri ulei sau unt

Sare, apă

Mod de preparare:

Se opăresc urzicile 3-5 minute, apoi se scurg și se toacă mărunt.

Într-o tigaie se face un rantas slab: ulei + făină + puțin din apa în care au fiert urzicile.

Se adaugă urzicile și usturoiul zdrobit, se amestecă bine și se mai fierb 5 minute.

Se servește cu mămăliguță și ou prăjit sau ochi.

🌱 Pesto de leurdă

Ingrediente:

1 legătură mare de leurdă

50 g semințe de floarea-soarelui (sau nuci)

50 ml ulei de măsline

Sare, zeamă de lămâie

1 cățel de usturoi (opțional)

1 lingură parmezan (opțional)

Mod de preparare:

Se pun toate ingredientele într-un blender.

Se mixează până devine o pastă omogenă.

Se potrivește de sare și aciditate.

Se folosește ca sos pentru paste, bruschete sau carne.

🌼 Salată de păpădie cu ou fiert

Ingrediente:

Frunze tinere de păpădie

2 ouă fierte

Ceapă verde

Sare, ulei, oțet sau zeamă de lămâie

Mod de preparare:

Frunzele se spală bine și se lasă în apă cu puțină sare și lămâie pentru a reduce amăreala.

Se taie și se amestecă cu ouăle fierte tăiate felii și ceapa verde.

Se asezonează după gust.

Se servește ca garnitură sau fel de sine stătător primăvara.

🍄 Tocăniță de hribi

Ingrediente:

500 g hribi (sau alte ciuperci de pădure comestibile)

1 ceapă

1 lingură făină

100 ml smântână

2 linguri ulei sau unt

Sare, piper, mărar

Mod de preparare:

Se călește ceapa în ulei până devine aurie.

Se adaugă ciupercile tăiate și se călesc până lasă apă.

Se presară făina și se amestecă bine.

Se adaugă smântâna și condimentele.

Se fierbe câteva minute până se îngroașă sosul.

Se servește cu mămăligă caldă.

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Gastronomie 21 Iunie 2025, 11:28

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea

Prima ediţie a Festivalului Pizzei Napolitane 'L'Arte della Pizza' a început sâmbătă la Oradea, în Piaţa Ferdinand, în...

Primul Festival al Pizzei Napolitane la Oradea
Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Gastronomie 22 Mai 2025, 14:27

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!

Timp de trei zile, centrul oraşului devine locul perfect pentru iubitorii de mâncare delicioasă. Pentru desfăşurarea în...

Food Truck Festival ajunge în acest weekend la Constanţa!
Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Gastronomie 13 Aprilie 2025, 11:49

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului găzduieşte astăzi de Florii un eveniment gastronomic la care vedetă va fi...

Eveniment gastronomic, de Florii, găzduit de Muzeul Astra din Sibiu
Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Gastronomie 15 Februarie 2025, 16:42

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud

Peste 40 de proprietari de pivniţe de vin din localitatea Şamşud au fost prezenţi, sâmbătă, cu produse locale tradiţionale,...

Sălaj: Slănina, vedeta unui festival desfăşurat la pivniţele de vin din Şamşud
Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Gastronomie 14 Februarie 2025, 12:21

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung

Explozia preţurilor la ouă şi rafturile goale în SUA au creat o oportunitate pentru alternative vegane produse din...

Explozia preţurilor la ouă a stimulat cererea pentru alternative vegane produse pe bază de fasole Mung
Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 14 Ianuarie 2025, 16:11

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea

Brașovul găzduiește un concept culinar revoluționar „Sub Tâmpa”, un restaurant care aduce în prim-plan tradițiile...

Bucătăria românească nouă: „Sub Tâmpa” îmbină tradiția cu modernitatea
Gastronomie 18 Decembrie 2024, 15:22

Ce-o fi laptele „de șteandru”?

Lumea satului nu mai e ca acum o sută de ani. Fiindcă meșteșugurile s-au uitat, ciobanul nu știe ce să facă cu lâna. Femeile...

Ce-o fi laptele „de șteandru”?
Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie
Gastronomie 16 Decembrie 2024, 16:24

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie

'Carte regală de bucate', ediţia a doua, semnată de Majestatea Sa Custodele Coroanei, va fi adusă în curând în librării de...

Cartea regală de bucate - într-o nouă ediţie