Românii alocă mulţi bani pentru combustibili şi mai puţini pentru mâncare
Acest comportament de consum este astăzi radical diferit faţă de cel din anul crizei (2009), când cheltuielile pentru mâncare erau mult mai mari, în timp ce pentru carburanţi erau mai mici.

14 Februarie 2020, 09:44
Ponderea alimentelor în coşul de consum - după care se calculează inflaţia - a scăzut de la 37,4% în 2009 la 31,3% în 2020, arată seriile de date statistice analizate de Jurnalul.
Datele raportate de Institutul Naţional de Statistică (INS) referitor la inflaţia din prima lună a anului 2020 au relevat şi noua structură a coşului de consum, din care reiese, în primul rând, că mărfurile nealimentare şi serviciile au dobândit ponderi mai mari faţă de 2009, în detrimentul produselor alimentare.
Cota mărfurilor nealimentare a crescut de la 44,2% în 2009 la 48,3% în 2020, iar a serviciilor - de la 18,3% la 20,3%.
Energia urcă în top, alimentele coboară
Cele mai mari ponderi în topul componentelor din coşul inflaţiei sunt deţinute, în anul 2020, de combustibili (8,85%, faţă de 7,57% în 2009) şi de utilităţile locuinţei (energie electrică + termoficare + gaze, cu 8,47%).
Tot în partea de sus a clasamentului se mai regăsesc articolele de igienă (6,6% faţă de 6,5% în 2009), ţigările (6,6% faţă de 5,2%) şi cheltuielile cu poştă & comunicaţii (5,4% faţă de 6,9%).
Carnea, în schimb, a pierdut din cota deţinută în coşul de consum, de la 9,3% în 2009 la 7,6% în 2020. La fel au scăzut şi ponderea laptelui, de la 5,4% la 4,9%, şi cea a pâinii - de la 5,5% la 4,1%.
Citeste continuarea AICI
Foto: pixabay.com