România, la fel de vulnerabilă în faţa crizei ca în 2008
Pandemia de coronavirus anunță un nou val recesionist la nivel global și găsește România într-o situație asemănătoare celei din 2008.

24 Martie 2020, 10:45
Acum, ca și atunci, Produsul Intern Brut (PIB) se află pe un trend ascendent, dar acuzăm deficite severe și o inflație destul de ridicată.
Criza izbucnită în urmă cu 12 ani a avut o cauză pur financiar-bancară, însă de data aceasta au mai apărut două vulnerabilități, în domeniul medical și în întregul sistemul de business, veniturile tuturor categoriilor de populație fiind afectate.
Specialiștii ne avertizează să ne pregătim pentru o scădere economică mai mare, pe plan mondial și local, declinul urmând să depășească 10%.
Criza financiară mondială a avut ca punct de pornire data de 15 septembrie 2008, când a fost anunțat falimentul grupului bancar american Lehman Brothers, urmat apoi de alte „cutremure” în sistemul financiar mondial.
România avea să încheie acel an cu o creștere a PIB de 9,3%, cea mai mare din Uniunea Europeană, a cărei medie a fost de numai 0,5%, potrivit datelor Eurostat. Pe locurile următoare în top s-au clasat, atunci, la distanțe apreciabile de noi, Bulgaria (6,1%) Slovacia (5,6%) și Polonia (4,2%).
Dar au fost și state membre cu declinuri economice severe, precum Estonia (-5,1%) sau Irlanda (-4,5%).
Recesiunea ne-a lovit puternic
Anii de criză ne-au lovit însă puternic. România a consemnat mari scăderi la acest capitol, de -5,5% în 2009 și -3,9% în 2010.
Economia UE a coborât cu -4,3% în 2009, când toate țările membre au înregistrat scăderi, cu excepția Poloniei, care a urcat cu 2,8%.
În 2010, spre deosebire de România, UE a trecut în teritoriu pozitiv, cu o majorare medie de 2,2%.
Citeste continuarea AICI
Foto: pixabay.com