Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ciorbă măcelărească

O ciorbă măcelărească e bine venită în aceste zile… în care, orice s-ar zice, tot carnea de porc e cea mai bună legumă! (Nu de alta, dar acest savuros... intermezzo dintre două posturi se va sfârși curând și iar vom duce dorul bucatelor cu carne de porc!).

Ciorbă măcelărească

16 Februarie 2020, 15:16

Si ca-i asa si-altminteri nu o afli cu siguranta daca te duci in zilele astea prin gospodariile taranesti. Dupa atatea fripturi, se cere si-o zeama. Iar cand ai si oaspeti venit de departe, sa-ti fie aproape, o sa fie taman ceea ce-si doreau. Sa mai ceara o portie si sa te pomeneasca in tot anul, ca pe o gazda buna ce te afli.
Dar sa nu mai lungim vorba, ci sa dam fuga-n satele ardelene si sa ne asezam in rand cu macelarii care-si pregatesc vestita lor ciorba.
Ai trebuință de (pentru 10 porţii, că doar ai musafiri la masă): 500 g ceapă, 1 kg carne de porc proaspătă (ceafă), 500 g ficat de porc, 2 l apă, zeamă de castraveţi în saramură, smântână, boia.
Ceapa tocată se căleşte în puţin ulei până începe să se coloreze, când se adaugă nişte boia de ardei bună, pentru culoare şi gust. Tăiem carnea în cubuleţe de circa 1,5/1,5 cm şi o călim puţin împreună cu ceapa, apoi adăugăm apa fierbinte şi dăm totul în clocot. Când carnea e aproape fiartă se adaugă ficatul, tăiat tot cubuleţe.
Zeama de castraveţi strecurată se fierbe separat şi se adaugă atunci când a fiert şi ficatul (cantitatea depinde de salinitatea şi de aciditatea zemii). Se potriveşte de gust şi se drege cu smântână proaspătă.
Se serveşte după 1, 2... păhărele de ţuică de prună veche cu un ardei iute murat şi pâine coaptă pe vatră. Se deapana povesti, se mai cere o portie si se continua cu pregatelile pentru alaiul de An Nou! O sa aveti si voi un rol, acolo, in ceata, nu-i asa?

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat
Rețetă rapidă de turtă dulce
Reteta zilei 18 Decembrie 2023, 15:19

Rețetă rapidă de turtă dulce

Într-o cratiță, se amestecă 120 g de zahăr de trestie ușor, 330 ml de lapte vegetal și 80 g de miere lichidă.

Rețetă rapidă de turtă dulce
Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Reteta zilei 15 Decembrie 2023, 15:06

Tartă rustică cu mentă și ghimbir

Ingrediente: pentru aluat: 50 g polenta, 130 g făină de grâu T80, ½ linguriță de sare, 5 linguri de ulei de măsline, 55 ml...

Tartă rustică cu mentă și ghimbir
Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Reteta zilei 14 Decembrie 2023, 15:14

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie

Ingrediente: 6 pere, 7 cm de ghimbir proaspăt, 100 g de zahăr din trestie de zahăr, 12 felii mici de turtă dulce, 250 g de...

Meli-melo de turtă dulce și pere cu iaurt de oaie
Salată de iarnă
Reteta zilei 30 Noiembrie 2023, 20:35

Salată de iarnă

V-ați întrebat vreodată cum puteți prepara o salată mai... deosebită... care să aducă cu ea savoarea inconfundabilă a iernii?...

Salată de iarnă
Rețeta zilei - Borș de pește
Reteta zilei 29 Noiembrie 2023, 21:00

Rețeta zilei - Borș de pește

A început de aproape două săptămâni postul Crăciunului și mâine credincioșii au parte de cea de a doua dezlegare la pește,...

Rețeta zilei - Borș de pește
Rețeta zilei - Crochete de carne
Reteta zilei 26 Noiembrie 2023, 20:40

Rețeta zilei - Crochete de carne

Pregătite din carne slabă - de pasăre sau de vită - aceste crochete pot fi aduse pe masă atât ca antreu, cât și ca fel...

Rețeta zilei - Crochete de carne