Ascultă Radio Antena Satelor Live

Gelatina de portocale - desert princiar, la Palatul Cotroceni

La Cotroceni, tanara familie princiara mostenitoare se mutase in martie 1896. Acolo, Principele Ferdinand si Principesa Maria obisnuiau sa-si primeasca oaspetii la evenimente mai mici sau mai mari ale Casei Princiare si, chiar si dupa moartea Regelui Carol I, dejunurile, dineurile, ceaiurile dansante si seratele de la Palatul Cotroceni nu s-au oprit.

Gelatina de portocale - desert princiar, la Palatul Cotroceni

26 Iunie 2020, 05:19

Seara, la atat de englezescul "ceai de la ora cinci", Regina Maria obisnuia sa-si trateze invitatii cu... ceai si "cofeturi", dupa care, intinsa comod pe canapea, citea fragmente lungi din cartea la care lucra. O incantau aceste momente. Lectura cu glas tare o ajuta sa dea "corporalitate" textului, sa stranga impresii si... laude.
La inceputul lunii aprilie, in 1924, la Bucuresti venise in vizita Printul Japoniei, Naru Hiko Higashi Kuni – sa ne amintim ca si Principele Carol (al II-lea) facuse o vizita la Tokyo, in 1920, si fusese bine primit de familia imperiala. In onoarea tanarului oaspete s-au dat mai multe dejunuri si cine de gala. Pe 3 aprilie – la Palatul Cotroceni, gazda fiind Regina. A doua zi, Principele Carol si Principesa Elena l-au invitat pe mostenitorul tronului Japoniei la un dejun la palatul lor de pe Soseaua Kiseleff, pentru ca seara cina sa aiba loc la Palatul Regal, la invitatia Majestatii Sale Regele Ferdinand.
M-am oprit anume la aceste evenimente din calendarul anului 1924 pentru ca, frunzarind meniuri, insemnari de jurnal cu iz culinar si file de ziar, am descoperit o referinta la "Gelatina de portocale Cotroceni", creatie a bucatarului Reginei Maria, Edner. O reteta simpla, cu efecte vizuale (si gustative) spectaculoase, pe care v-o redau in cele ce urmeaza: Proportii pentru 6 persoane: 5 portocale sau mandarine, 250 g zahar, 3 dl apa, 7 foi de gelatina, o lamaie. Se fierbe zaharul cu apa, se ingroasa putin siropul, apoi se curata coaja de la o portocala cu partea alba cu tot. Se pune in siropul de zahar cald, dupa ce a fost dat jos de pe foc, se lasa o jumatate de ora, in care timp se taie portocalele in jumatati si, cu o lingura de lemn, se scobesc bine pana cad zeama toata si miezul portocalelor.
Se stoarce bine o lamaie, se amesteca siropul, daca zeama n-a fost scursa chiar peste el, strecurandu-se printr-un tifon, fara sa se preseze, adica tinandu-se carpa de amandoua capetele, cu ambele maini, si rasucind invers, adaugandu-se gelatina, care a fost spalata cu apa rece si dizolvata cu putin sirop. Se strecoara si se asaza siropul tot in forme. Gelatina se poate confectiona in mai multe culori. Asa, de exemplu, dupa ce s-a prins, se pun in vas un strat de gelatina de lamaie, unul de gelatina de portocale si apoi unul de gelatina de visine sau eventual de zmeura. Gelatina se poate pune si in cosulete din coaja de portocala ori in pahare. Se pot pun si straturi alternative de felii de portocala curatate de pojghita sau alte fructe.

Un text de Simona Lazăr

Foto: Pixabay

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Reteta zilei 20 Iunie 2023, 22:46

Tartă cu mere, lămâie și mereng

Dacă aveți în curte un măr dulce, din cele care au fructul zemos pe la Sân Petru, atunci e timpul să vă gândiți să pregătiți...

Tartă cu mere, lămâie și mereng
Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Reteta zilei 19 Iunie 2023, 22:50

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu

Maria general Dobrescu a fost inspector general, la Ministerul Instrucțiunii Publice din România interbelică, pentru tot ceea...

Cartofi umpluți, după rețeta Mariei Dobrescu
Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Reteta zilei 17 Iunie 2023, 23:31

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei

Am încheiat o zi lungă şi toridă chiar în centrul Capitalei. Adică la kilometrul 0 (ori undeva foarte pe-aproape), şi aveam...

Frigărui de porc, cu aromă de floare de tei
Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Reteta zilei 04 Iunie 2023, 00:55

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor

Sarmale de Rusalii - o rețetă de ținut minte! În Duminica Rusaliilor, creştinii se ospătau cu bucate alese, mergând într-un...

Sarmale pentru sărbătoarea Rusaliilor
Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Reteta zilei 25 Mai 2023, 00:44

Tarta de pește pentru ziua de Ispas

La 25 mai anul acesta, creştinii sărbătoresc Înălţarea Domnului, ultimul eveniment important în ciclul de ritualuri pascale....

Tarta de pește pentru ziua de Ispas
Păstrăvi pe pat de roșii
Reteta zilei 07 Mai 2023, 21:20

Păstrăvi pe pat de roșii

Ce loc să fie mai prielnic unei discuții prietenești decăt bucatăria!? Câtă vreme se face cafeaua, poți să vorbești despre...

Păstrăvi pe pat de roșii
Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Reteta zilei 28 Aprilie 2023, 00:50

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”

Rețeta de pește care urmează poate fi gătită în oricare zi a anului. Dar acum, parcă, se potrivește mai bine ca oricând!...

Păstrăv cu sos de migdale pentru „Vinerea Scumpă”
Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România
Reteta zilei 21 Aprilie 2023, 03:52

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România

Fasole verde cu pui. O reteta de o simplitate dezarmanta, sanatoasa si satioasa! Alimentatia sanatoasa este un concept des...

Fasole verde cu pui - rețetă din prima carte de bucate „sănătoase” din România