Stabilirea prețului carbonului în sectorul energetic - Rol și concepție pentru tranziția către o dezvoltare cu emisii nete de carbon zero
Electricitatea este vitală pentru o economie modernă. În același timp, sectorul energetic este principala sursă mondială de emisii de gaze cu efect de seră. Limitarea celor mai grave efecte ale schimbărilor climatice necesită o creștere rapidă a ofertei de energie electrică curată.
Articol de Simona Lazăr, 08 Martie 2025, 20:17
Acest lucru reprezintă o provocare, deoarece sectorul energetic este complex din punct de vedere tehnologic și necesită o dezvoltare costisitoare a infrastructurii. Sectorul este, de asemenea, foarte reglementat și dependent de resursele naturale interne și de piețele internaționale fluctuante de mărfuri.
Electricitatea este vitală pentru o economie modernă. În același timp, sectorul energetic este principala sursă mondială de emisii de gaze cu efect de seră.
Pentru factorii de decizie politică, stabilirea prețului carbonului reprezintă unul dintre cele mai puternice instrumente disponibile pentru reducerea emisiilor în sectorul energetic. UE și Regatul Unit sunt exemple principale ale modului în care taxele pe carbon și sistemele de plafonare și comercializare pot contribui semnificativ la decarbonizarea sectorului energetic. Cu toate acestea, punerea în aplicare a tarifării emisiilor de dioxid de carbon în țările cu venituri mici și medii este plină de provocări, inclusiv obstacole de finanțare, nevoia urgentă de a stimula oferta și priorități sociale diferite de cele ale economiilor mai avansate, cu o experiență mai mare în materie de tarifare a emisiilor de dioxid de carbon.
Pentru factorii de decizie politică, stabilirea prețului carbonului reprezintă unul dintre cele mai puternice instrumente disponibile pentru reducerea emisiilor în sectorul energetic.
Raportul "Carbon Pricing in the Power Sector - Role and Design for Transitioning Towards Net-zero Carbon Development ” analizează în profunzime dinamica lanțului valoric din sectorul energetic, demonstrând modul în care instrumentele de stabilire a prețului carbonului bine concepute pot fi esențiale pentru a ajuta țările cu venituri mici și medii să își atingă obiectivele de decarbonizare. Concentrându-se pe modul în care se iau deciziile în diverse modele ale sectorului energetic din mai multe țări în curs de dezvoltare, cercetarea noastră stabilește că instrumentul de stabilire a prețului carbonului trebuie să fie poziționat cu atenție în punctul de reglementare potrivit din lanțul valoric al sectorului energetic - în loc să fie doar o povară suplimentară pentru sector. O abordare corectă poate influența totul, de la opțiunile de generare a energiei electrice la deciziile de investiții și la comportamentul clienților.
O abordare corectă poate influența totul, de la opțiunile de generare a energiei electrice la deciziile de investiții și la comportamentul clienților.
Stabilirea prețului carbonului, care a generat o sumă record de 104 miliarde de dolari la nivel mondial numai în 2023, poate oferi guvernelor noi surse de venit. Mai multe țări în curs de dezvoltare, precum China, Columbia și Africa de Sud, se află în primele etape ale gestionării impactului distributiv asupra celor mai săraci, facilitând în același timp adaptarea industriilor energointensive. Raportul se bazează pe aceste experiențe inițiale.
Stabilirea previzibilă a prețului carbonului poate contribui la atragerea investițiilor sectorului privat în tehnologii mai ecologice. În sectoarele mari consumatoare de capital, precum sectorul energetic, atât investitorii, cât și factorii de decizie politică au nevoie de planuri pe termen lung pentru decarbonizare, bazate pe o comunicare clară și credibilă privind evoluția prețului carbonului.
Acest raport este o resursă valoroasă pentru a sprijini factorii de decizie politică în transformarea sectoarelor lor energetice pentru a fi mai fiabile, ecologice și durabile. Bogăția de experiențe naționale din care se inspiră poate evidenția diversitatea situațiilor, contextelor naționale și implementărilor prețurilor carbonului, permițând factorilor de decizie politică să ia decizii în cunoștință de cauză și consolidând cunoștințele globale privind prețurile carbonului.
Raportul a fost publicat în cadrul Innovate4Climate 2024, evenimentul emblematic al Băncii Mondiale în domeniul climei, care în 2024 s-a concentrat pe piețele și prețurile carbonului.