-

Cei 5 carbohidrați pe care trebuie să nu-i mai consumi, pentru a kg în exces

Știați că nu toți carbohidrații sunt creați la fel? Ca atare, unele ar fi să reduceți sau chiar să opriți complet, mai ales când doriți să pierdeți în greutate...

Carbohidrații formează familia mare de zaharuri găsite în alimente. Sunt esențiale pentru organism, dar nevoile depind de anumiți factori precum vârsta, sexul, înălțimea, greutatea și nivelul de activitate fizică. Cu toate acestea, nutriționiștii convin asupra unui aport între 45 și 75 de grame de carbohidrați per masă și, dacă este necesar, între 15 și 30 de grame per gustare, pentru o persoană adultă sănătoasă.

Zaharuri: care sunt diferitele tipuri de carbohidrați?
Carbohidrații au influență asupra nivelului de zahăr din sânge, de aceea este important să se monitorizeze cantitatea consumată dar și tipul ales și anume:
carbohidrati simpli: sunt absorbiti rapid de organism iar cele mai frecvente sunt fructoza, lactoza si zaharoza;
carbohidrați complecși: sunt formați dintr-un lanț de zaharuri complexe, dar nu oferă o aromă dulce și sunt absorbiți mai lent de organism.
În plus, este necesar să se facă diferența între zaharurile naturale (prezente în mod natural în lapte și înlocuitorii săi, leguminoase, alimente bogate în amidon, fructe și legume etc.) și zaharurile adăugate în alimente.
„Este recomandabil să limitați aportul de carbohidrați simpli (zaharuri) adăugați la mai puțin de 25% din aportul total de energie zilnic. Dincolo de asta, există riscul de a nu consuma suficienți nutrienți esențiali”, detaliază Federația Franceză de Cardiologie. „În plus, consumul excesiv are efecte adverse prin creșterea riscului de carii dentare, exces de greutate și niveluri ridicate de trigliceride din sânge și tulburări cardiovasculare.”
Prin urmare, zaharurile adăugate ar trebui limitate cu prioritate. În imagini, redacția detaliază care sunt cei mai proasți carbohidrați conform nutriționiștilor intervievați de Eat This Not That, mai ales dacă vrei să slăbești.

1) Cereale pentru micul dejun
„Oamenii asociază adesea cerealele cu alimente sănătoase, dar cerealele cu zahăr au adesea la fel de mult sau mai mult zahăr adăugat decât o prăjitură și este ușor să găsești prea multe cereale în bolul tău pentru micul dejun”, spune nutriționistul Dr. Young de la Eat This Not That.

2) Băuturi răcoritoare
„Sudurile și băuturile dulci sunt, după părerea mea, printre cele mai proaste alegeri de carbohidrați, deoarece nu oferă practic niciun nutrient, în afară de o doză mare de zahăr”, spune dieteticianul Morgyn Clair. „De asemenea, nicio fibră nu ajută la încetinirea absorbției zahărului de către organism, ceea ce înseamnă că aceste băuturi determină creșterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge”.

3) Covrigi albi
„Covrigii albi sunt aproximativ echivalent cu a mânca 4-5 felii de pâine și majoritatea oamenilor nu își dau seama de asta”, spune nutriționistul Lisa Young.

4) Paste rafinate
„Nu există fibre în pastele rafinate, așa că nu ne simțim sătul și probabil vom continua să mâncăm”, spune dr. Young. Pentru a continua să te bucuri de preparate bune din paste, este mai bine să dai preferință celor din făină integrală.

5) Pâine albă
Pâinea albă de tip sandwich este foarte procesată și adesea bogată în zaharuri adăugate.
Potrivit unui studiu din 2015 al British Journal of Nutrition, reducerea consumului de pâine albă și respectarea unei diete în stil mediteranean a fost asociată cu o creștere mai mică în greutate și cu grăsimea abdominală redusă.
Cea mai bună pâine? Cel facut artizanal si cu faina integrala.

Save
Cookies - preferințele utilizatorului
Folosim cookie-uri pentru a vă asigura că veți obține cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă refuzați utilizarea cookie-urilor, este posibil ca acest site să nu funcționeze conform așteptărilor.
Accept
Nu accept
Află mai multe
Functional
Instrumente utilizate pentru a vă oferi mai multe funcții atunci când navigați pe site, acestea pot include partajarea socială.
PHP.net
Accept
Nu accept
Marketing
Set de tehnici care au ca obiect strategia comercială și în special studiul pieței.
Facebook
Accept
Nu accept
Vot
Vot
Accept
Nu accept