-

Legătura nebănuită dintre virusul herpesului si boala Alzheimer

Oamenii de ştiinţă au descoperit un conţinut ridicat de virus herpetic în creierul bolnavilor de Alzheimer, potrivit unui studiu recent.

Două tulpini ale virusului uman al herpesului (Herpesviridae) (HHV) de tip 6A și 7 care sunt diferite de herpesul oral sau genital de tip 1 sau 2 au fost găsite în creierul unor pacienți cu Alzheimer după moartea acestora, informează revista „Sciences&Avenir”.

Nivelul de virus era semnificativ mai mare decât în creierele persoanelor fără boala Alzheimer, indică studiul realizat de Centrul de Cercetare a Bolilor Neurodegenerative de la Universitatea de Stat din Arizona (NDRC) şi de colegii lor de la Icahn School of Medicine at Mount Sinai din New York (Statele Unite) şi publicată în revista „Neuron”.

Pentru a încerca să identifice noi piste de tratament, oamenii de știință s-au angajat în analiza creierului bolnav post mortem. Această echipă de cercetători a analizat 622 de probe de creier afectat de Alzheimer şi 322 de creiere sănătoase, pentru a putea face nişte comparații. Cercetătorii au analizat diferite lucruri: ADN-ul, ARN-ul, proteinele și caracteristicile clinice ale subiecților.

Informațiile colectate au fost apoi trimise unui program de analiză pentru a elimina eventuale asocieri. Cercetătorii au descoperit că nivelele semnificativ mai ridicate de tip 6A si 7 ale virusului herpesului uman au fost găsite în creierele bolnave. „Nu ne-am așteptat la acest lucru, am fost foarte entuziasmați să găsim acești agenți patogeni”, a declarat Ben Readhead, profesor asistent de cercetare la Universitatea de Stat din Arizona, co-autor al studiului.

Aceasta nu este prima dată când pista virală este evocată în boala Alzheimer. Un alt studiu a menționat deja posibilitatea ca boala să fie cauzată de o formă lentă (cu incubație îndelungată) a unui virus, cum ar fi herpesul. O singură întrebare rămâne totuşi în suspans: boala Alzheimer este provocată de virus sau contractarea ei o face mai vulnerabilă la virus?

„Nu cred că putem răspunde la întrebarea dacă virusurile herpetice sunt o cauză principală a bolii Alzheimer, dar este clar că ele perturbă și participă la rețele care sprijină fiziopatologia bolii Alzheimer”, declară Joel Dudley, profesor asociat de genetică și științe genomice la Icahn School of Medicine at Mount Sinai, profesor asociat de cercetare la NDRC și principalul autor al articolului publicat în revista „Neuron”.

Sursa: rador

Articole înrudite