-

Creșterea numărului de infectări cu Covid-19 a reimpulsionat campania de vaccinare

Evoluţia negativă a epidemiei a impulsionat întrucâtva campania de vaccinare - aproape 14 mii de persoane au făcut, în 24 de ore, prima doză sau serul în doză unică.

Este unul din cele mai mari bilanţuri din ultimele luni, dar chiar dacă cifrele cresc constant în ultima perioadă, sunt încă departe de recordul din primăvară, când se depăşeau 60 de mii de persoane nou vaccinate zilnic.

De săptămâna viitoare şi în România va începe să se administreze cea de-a treia doză, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări, din cauza răspândirii variantei Delta a coronavirusului, care se transmite mai uşor.

Rapelul suplimentar se poate face începând de marţi, 28 septembrie, celor care au încheiat schema completă de vaccinare de cel puţin 6 luni. Datele oficiale arată că ar fi deja eligibili aproximativ 1 milion de oameni care aveau, la sfârşitul lunii martie, ambele doze din serurile disponibile la acel moment.

Sunt însă anumite categorii considerate prioritare pentru efectuarea celei de a treia doze. Conform platformei RO Vaccinare, doza 3 este ferm recomandată persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe de COVID-19: persoanele peste 65 de ani, cele cu boli cronice, indiferent de vârstă, sau rezidenţii centrelor medico-sociale.

De asemenea, se recomandă celor care lucrează în domenii cu risc mare de expunere la infectarea cu coronavirus ca personalul medico-social şi angajaţii din învăţământ. Accesul la rapelul suplimentar va fi permis şi celorlaltor categorii de populaţie, care au cel puţin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent daca au istoric de trecere prin boală sau nu.

Doza 3 se va face numai cu vaccinurile pe bază de ARN Mesager, indiferent de schema iniţială 

Astfel, persoanele vaccinate cu AstraZeneca vor primi unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Moderna. Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele care au făcut acest vaccin nu este necesară, deocamdată, administrarea dozei de rapel, potrivit Radio Romania Actualitati.

Foto: pixabay

Articole înrudite