Ascultă Radio Antena Satelor Live

Deficiențele de auz: cum eviți suferința socială și psihologică

Pierderea auzului poate fi însoțită de suferință socială și psihologică și poate destabiliza viața socială și profesională. Imaginea de sine are un impact serios.

Deficiențele de auz: cum eviți suferința socială și psihologică

07 Octombrie 2022, 03:17

Cu toate acestea, o rețea de specialiști este acolo pentru a diagnostica, a însoți doliul „auzit înainte” și pentru a promova revenirea la viață cât mai normală.

Auzul mai puțin bine, o „barieră relațională”
La 65 de ani, 30% dintre oameni au devenit „cu auzul greu”; vorbim de prezbicuzie, adică scăderea auzului odată cu vârsta sau consecința unor atacuri sonore prea intense și repetate. Pierderea auzului, atunci când o parte mai mult sau mai puțin semnificativă a celulelor senzoriale (parul) ale urechii interne sunt distruse complet și ireversibil, afectează 4,5 milioane de oameni în Franța, sau 7% din populație. Pentru 89% dintre persoanele chestionate într-un sondaj JNA/Ifop din 2014, dificultățile de auz au un impact asupra vieții sociale*. Într-adevăr, atunci când pierderea auzului nu este detectată la timp, adulții sunt slăbiți în viața lor socială și profesională, iar declinul cognitiv se accelerează la vârstnici.
Pentru toată lumea, deficiența auzului este un element de dezechilibru care afectează starea generală a individului și calitatea vieții acestuia (limitarea activităților sociale, relațiile familiale perturbate, riscul defectării comunicării etc.). Nivelul suferinței este variabil, specific sensibilității fiecărei persoane și depinde de diverși factori (dacă în cercul familial sunt deja incluse persoane surde, dacă surditatea este ascunsă, dacă există boli asociate).
Aproape unul din doi surzi raportează suferință psihologică. Confruntat cu această suferință, aparatul auditiv nu corectează toate problemele. Ea [această suferință, nota editorului] trebuie să fie îngrijită cât mai curând posibil. »

Deficiențe de auz: printre oamenii care lucrează, o viață profesională slăbită
Tinerii seniori și muncitori de astăzi sunt tinerii de ieri. Cei care au cunoscut walkman-uri, absența legislației privind zgomotul în discoteci etc. Ei sunt, de asemenea, și din ce în ce mai mult, tinerii de astăzi. Muzica „amplificată” și poluarea fonică actuală, care se dezvoltă în crescendo, produc o generație de deficienți de auz. Dar sunt și cei care spun că sunt deranjați de un nivel prea ridicat de zgomot în mediul lor profesional („frecvent” și „des” pentru 31% dintre ei). În general, nouă din zece oameni spun că sunt expuși la zgomot excesiv în fiecare zi și 81% dintre tinerii de 18-35 de ani sunt deranjați de zgomotul la locul de muncă.
De îndată ce nivelul zilnic de expunere la zgomot atinge 80 dB timp de 8 ore, angajatului trebuie să i se asigure protecție. În teorie și cu condiția de a nu se despărți de el! Supus la presiuni constante, proteza auditiva sufera o stare permanenta de stres accelerand degradarea sa spre pierderea auzului.
La copii și adolescenți, pierderea auzului împiedică viața socială, dar și învățarea. La adultul activ, afectează nu numai calitatea vieții sociale și de familie, ci și profesională. Auzul defectuos duce apoi la o deteriorare a stării generale de sănătate și la procesarea acesteia de impacturi psihologice (teama de performanță mai scăzută, de pierderea locului de muncă sau de a nu auzi venirea pericolului, stres legat de deteriorarea imaginii de sine, risc de anxietate și depresie etc.).
Consecințele sunt departe de a fi neglijabile cu un risc crescut de accidente de muncă, repercusiuni asupra unității familiale (risc de rupere, pierdere a locului de muncă și dificultăți economice care urmează etc.).
Deficiența de auz este a treia cauză de îmbolnăvire profesională în Europa. Recunoașterea statutului de lucrător cu handicap permite îngrijirea medico-socială, în special în companiile mari.

La vârstnici, riscul izolării sociale
O treime dintre seniori ar avea „deseori” sau „uneori” dificultăți de auz. Pierderea auzului afectează 40% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 60-70 de ani și peste 50% dintre persoanele de peste 80 de ani*. 70% dintre persoanele de 50-74 de ani se simt mai expuși în viața de zi cu zi decât înainte. La fel ca la adulții activi, auzul mai puțin bine induce o schimbare a comportamentului și riscul de izolare socială este mare (renunțarea la activitățile asociative de exemplu), o sursă de anxietate și depresie accelerând efectele îmbătrânirii precum declinul fizic și cognitiv.
La vârstnici, pierderea auzului este, de asemenea, un factor de risc pentru căderi și pierderea rapidă a autonomiei. 44% dintre seniori au dificultăți de înțelegere și un sfert suferă de amețeli și pierderea echilibrului*. Cu toate acestea, doar 32% spun că li s-au verificat auzul cu mai puțin de 5 ani în urmă, iar 52% au făcut un test cu mai mult de 10 ani în urmă sau niciodată! Greu de acceptat prezbicuzia, acest semn inevitabil al îmbătrânirii în timp ce speranța de viață în stare bună de sănătate în societățile noastre occidentale s-a prelungit.
Deficiențe de auz, soluții pas cu pas
Pentru a face primul pas. A deveni conștient de problema ta de auz și a face pasul de a consulta un otolaringolog (ORL) pentru un diagnostic prin audiometrie nu este de la sine înțeles. Totuși este esențial.
Tinerii adulți au o plasticitate cerebrală mare: atunci când auzul lor tinde să scadă, își vor crește inconștient atenția, vor urmări mișcările buzelor interlocutorilor. În această zonă de frontieră, ei vor compensa pierderea auzului. Dar când auzul scade puțin mai mult, impactul asupra comunicării crește și acolo, oamenii se gândesc să se consulte fie spontan, fie împins de cei din jur. Evaluarea ORL are un dublu scop: mai întâi de a stabili un diagnostic precis al cauzei deficienței de auz (teste auditive suplimentare, examene radiologice etc.) și apoi de a propune tratamentul cel mai adecvat: medicație, intervenție chirurgicală, aparat auditiv (acuz). ajutor) … precum și eventual terapie logopedică și sprijin psihologic”.

Găsiți aparatul auditiv potrivit. Audioprotezistii intervin pe baza de prescriptie a ORL. Ei nu se potrivesc doar persoanelor cu deficiențe de auz, ci sunt conștienți de potențiala suferință psihologică asociată cu adaptarea și știu cum să dedramatizeze situația. Aceste aparate auditive îmbunătățesc percepția auditivă, înțelegerea și comunicarea în sensul cel mai larg, dar fără a reveni la „auzul total normal”. Deși 93% dintre seniorii chestionați ar fi de acord să se echipeze cu aparate auditive, doar 34% dintre persoanele care au nevoie de aparate auditive chiar o fac*. Din punct de vedere tehnologic, dispozitivele s-au schimbat însă. Pentru a renova imaginea aparatelor auditive văzătoare, ineficiente și rezervate unei populații în vârstă care are mijloace financiare pentru a se echipa, producătorii au făcut progrese. Aceste concentrate de tehnologie sunt acum ultra discrete, chiar aproape invizibile, conectate la obiecte digitale de zi cu zi și prezintă în general rate bune de satisfacție.
Obține ajutor. După profilul psihologic și experiența persoanei, verdictul problemelor de auz are ca efect un duș rece. Într-un cadru spitalicesc, se realizează foarte des o comunicare cuprinzătoare și o evaluare psihologică.
ORL lucrează ca o echipă cu:
Psihologul. Însoțește etapa de acceptare a aparatului auditiv, de doliu pentru auz normal, și preia suferința specifică fiecărei persoane și legată de dificultăți de comunicare.
Logopedul. Reabilitarea logopedică, mai ales atunci când pierderea auzului este marcată, face apoi posibilă dezvoltarea unor suplimente: atenție auditivă, înțelegere în calm și zgomot, folosirea lecturii pe buze etc.. Logopedul oferă și ajutor la adaptarea aparatului.
Asistentul social. Te poate ajuta la alcătuirea unui dosar de recunoaștere a statutului de lucrător cu dizabilități, dar și te poate direcționa către structuri care permit asistență financiară pentru achiziționarea de aparate auditive.

Contrabanda și piața medicamentului
Pilula de sanatate 17 Aprilie 2024, 08:22

Contrabanda și piața medicamentului

OMS își intensifică lupta împotriva contrabandei cu medicamente. Africa și Asia nu mai sunt singurele țări afectate de...

Contrabanda și piața medicamentului
Pericolele medicamentelor
Pilula de sanatate 16 Aprilie 2024, 08:25

Pericolele medicamentelor

Medicamentele au rolul de a vindeca, dar nu sunt lipsite de toxicitate, iar administrarea lor comportă un risc. Numărul de...

Pericolele medicamentelor
A crescut numărul arădenilor cu alergii de primăvară
Pilula de sanatate 15 Aprilie 2024, 19:32

A crescut numărul arădenilor cu alergii de primăvară

În această perioadă, polenul arborilor înfloriţi, polenul de iarbă şi sporii de mucegai sunt principalii alergeni care...

A crescut numărul arădenilor cu alergii de primăvară
Tot mai mulţi români se îmbolnăvesc de rujeolă, una dintre cele mai contagioase boli
Pilula de sanatate 15 Aprilie 2024, 18:32

Tot mai mulţi români se îmbolnăvesc de rujeolă, una dintre cele mai contagioase boli

Tot mai mulţi români se îmbolnăvesc de rujeolă, iar unii dintre ei ajung să aibă şi complicaţii. Este una dintre cele mai...

Tot mai mulţi români se îmbolnăvesc de rujeolă, una dintre cele mai contagioase boli
Prin Convenția Medicrime, Consiliul Europei combate contrafacerea medicamentelor
Pilula de sanatate 15 Aprilie 2024, 08:30

Prin Convenția Medicrime, Consiliul Europei combate contrafacerea medicamentelor

Consiliul Europei și-a stabilit obiectivul de a oferi mijloacele necesare pentru a combate în mod eficient medicamentele și...

Prin Convenția Medicrime, Consiliul Europei combate contrafacerea medicamentelor
Utilizarea criminală a medicamentelor: o realitate îngrijorătoare
Pilula de sanatate 14 Aprilie 2024, 08:33

Utilizarea criminală a medicamentelor: o realitate îngrijorătoare

Supunerea chimică este definită ca fiind "administrarea uneia sau mai multor substanțe psihoactive în scopuri criminale...

Utilizarea criminală a medicamentelor: o realitate îngrijorătoare
Fibromialgia - marcată de oboseală și durere
Pilula de sanatate 13 Aprilie 2024, 08:38

Fibromialgia - marcată de oboseală și durere

Fibromialgia este o boală puțin cunoscută, pentru care nu există încă un tratament. Cu toate acestea, anumite medicamente pot...

Fibromialgia - marcată de oboseală și durere
Test de sânge: ce înseamnă GMV și MCHT ridicate?
Pilula de sanatate 12 Aprilie 2024, 08:43

Test de sânge: ce înseamnă GMV și MCHT ridicate?

Volumul corpuscular mediu (VGM) și conținutul mediu corpuscular de hemoglobină (CMHM) sunt două măsurători efectuate în...

Test de sânge: ce înseamnă GMV și MCHT ridicate?