Ascultă Radio Antena Satelor Live

Diabetul, boala tăcută de care suferă mulți români

Diabetul zaharat și complicațiile sale reprezintă o cauză majoră de morbiditate și mortalitate în întreaga lume, implicând totodată și costuri uriașe în ceea ce înseamnă îngrijirea persoanelor cu diabet zaharat.

Diabetul, boala tăcută de care suferă mulți români
Foto: Pixabay

Articol de Claudia Ruse, 28 Noiembrie 2023, 19:18

Diabetul zaharat este o adevărată problemă de sănătate publică, iar datele furnizate de Federația Internațională de Diabet relevă faptul că în 2021 erau 537 de milioane de persoane cu diabet zaharat, estimările pentru 2045 fiind de 783 de milioane de persoane care voi suferi de această boală, a precizat la Radio Antena Satelor, prof. univ. dr. Gabriela Radulian, președintele Societatii Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Pornind de la o prevalență de 10,5%, se atinge o prevalență de 12,2% și la nivelul țării noastre vorbim despre ceea ce înseamnă diabet zaharat prin prisma faptului că în România unul din 12 adulți prezintă diabet zaharat, respectiv, la nivel european, unul din 11 adulți are diabet zaharat. Ce este de remarcat este faptul că diabetul zaharat, în ponderea cea mai mare, peste 90% este reprezentat de tipul doi de diabet. Restul aproximativ 10% diabet aparat tip unu, care apare de obicei la vârste mai tinere și care presupune tratament doar cu insulină", a precizat specialistul.

Diabetul este un sindrom heterogen, care recunoaște numeroase forme, dar cele mai frecvent întâlnite sunt tipul doi de diabet, tipul unu și diabetul zaharat gestațional, diabet care apare pe parcursul sarcinii.

“Există date și în România privind epidemiologia diabetului zaharat de tip doi, acest lucru fiind datorat în principal studiului realizat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, conform datelor predator, prevalența diabetului zaharat ITI în România fiind de 11,6%, arătând totodată acest studiu că prevalența este diferită în diverse zone ale țării, cea mai înaltă prevalență fiind în București și județele din jurul Bucureștiului, 13,39% și cea mai mică prevalență, respectiv 8,2%, este prezentă în regiunea de vest a țării. Acestea sunt datele pe care le avem din România, dar totodată să nu uităm faptul că unu din doi adulți nu este diagnosticat cu diabet zaharat sau, cu alte cuvinte, la fiecare persoană cu diabet zaharat există cel puțin încă una nediagnosticat“, a explicat prof. univ. dr. Gabriela Radulian.

De aceea, este foarte important screeningul pentru diabetul zaharat de tip doi, care se adresează în principal persoanelor cu exces ponderal sau chiar cu obezitate, la care mai pot fi prezenți și alți factori cum ar fi ereditatea, apoi hipertensiune arterială, valori scăzute ale HDL, colesterolului restectiv, valori crescute ale trigticeridelor.

In ceea ce priveste simptomatologia, doctorul specialist a mentionat setea, aportul de apă, respectiv urinatul, la care se asociază și o stare de astenie, care impun prezentarea la medic.

Diagnosticul nu este dificil de realizat pentru că determinarea unei indiciu ne poate da diagnosticul de diabet zaharat, a adugat medicul, care a precizat ca o valoare a gicemiei peste 126mg/dl dimineața pe nemâncate, ne poate pune iagnosticul de diabet zaharat.

Dupa diagnosticare este necesara o evaluare a complicatiilor.

“Acest lucru se impune deoarece în diabetul zaharat de tip doi vorbim despre prezența obezității într-o pondere importantă, pe de o parte, pe de altă parte există hipertensiune arterială, respectiv dislipidemie. Ponderea acestor două patologii din totalul cardurilor cu diabet zaharatul de tip doi reprezentând 60 până la 80% din cei care prezintă diagnostic de diabet zaharat tip doi. In aceste condiții este nevoie de evaluarea prezenței complicațiilor, pentru că uneori diabetul nu înseamnă doar semnele specifice de care vorbeam anterior. Poate debuta direct printr-o complicație. De exemplu, se poate prezenta o persoană pentru o leziune care a apărut la nivelul piciorului, care s-a supra-infectat, deci care s-a complicat și poate ajunge până la cangrenă. Ținând cont de faptul că doi din trei diabetici prezintă această complicație, ea fiind deci cea mai frecventă complicație a diabetului respectiv, neuropatia diabetică, trebuie realizat și un fund de ochi pentru a putea evalua prezența unei alte complicații. Și aici vorbim despre retinopatia diabetică, iar abordând prezența complicațiilor macrovasculare trebuie să ținem cont de faptul că pot fi interesate atât arterele coronare, cât și cele cerebrovasculare. Cu alte cuvinte, există un risc mai mare de apariție a unor evenimente coronariene sau a unor evenimente cerebro-vasculare la persoanele cu diabet zaharat.”

Prin prisma acestor complicații generate de bolile cardiovasculare, vorbim, în fapt, despre 50% din decesele persoanelor cu diabet zaharat legate de aceste boli cardiovasculare", a avertizat , a mentionat doctorul Gabriela Radulian.

Potrivit datele publicate de atlasul Federației Internaționale de Diabet, o persoane cu diabet zaharat moare la fiecare 5s, undeva în lume, de aceea este recomandat sa mergem la doctor, sa facem analizele in vederea diagnosticarii si sa monitorizam valorile glicemice în vederea reducerii riscului apariții acestor complicații cornice de tip microvascular, cum ar fi retinopatia, neuropatia, necropatiei diabetice, care asociază un risc important de boală cronică renală diabetică până în stadiile sale avansate, iar complicațiile macrovasculare, cum ar fi boala arterială periferică sau, afectarea coronariană și cerebro-vasculară, de asemenea, sunt extrem de importantă.

“Trebuie să ne gândim totodată la importanța educației în ceea ce înseamnă self-management-ul persoanei cu diabet aparat pentru că acum avem disponibile molecule noi care acționează prin mecanisme inovatoare, care pot genera enținerea controlului metabolic, toate ghidurile arătând că o valoare a hemoglobinei A1c sub șapte puncte procentuale asociază riscul cel mai mic de apariția complicațiilor cronice. Și în aceste condiții, prin implementarea, totodată a unui stil de viață sănătos, în care o alimentație echilibrată din punct de vedere nutrițional este extrem de importantă, plus activitatea fizică, iar tratamentul modern pe care îl putem recomanda pacienților cu diabet zaharat astăzi le generează premizele unei calități mult mai bune a vieții", a mai spus prof. univ. dr. Gabriela Radulian, președintele Societatii Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Etichete : diabet
Pilula de sanatate 30 Iunie 2024, 23:03

O lună de depresie poate avea efect asupra greutății corporale

Un nou studiu evidențiază influența depresiei asupra greutății corporale. O creștere a simptomelor este corelată cu o...

O lună de depresie poate avea efect asupra greutății corporale
Pilula de sanatate 28 Iunie 2024, 23:06

Lipsa de somn afectează sănătatea mintală a copiilor

Lipsa de somn face mai mult decât să-i facă pe copii morocănoși. De asemenea, crește riscul de depresie, anxietate și...

Lipsa de somn afectează sănătatea mintală a copiilor
Pilula de sanatate 27 Iunie 2024, 23:10

Traumele din copilărie ne fac mai vulnerabili la durerea cronică

Experiențele traumatice din copilărie, cum ar fi abuzul sexual și fizic sau intimidarea la școală, lasă adesea cicatrici de...

Traumele din copilărie ne fac mai vulnerabili la durerea cronică
Caravana medicală: Majoritatea persoanelor testate sunt supraponderale sau obeze
Pilula de sanatate 26 Iunie 2024, 15:23

Caravana medicală: Majoritatea persoanelor testate sunt supraponderale sau obeze

Peste 1.200 de persoane din mediul rural au beneficiat, prin intermediul celei de a treia ediţii a Caravanei 'Sănătatea vine...

Caravana medicală: Majoritatea persoanelor testate sunt supraponderale sau obeze
Cum să îmbunătățești calitatea somnului în timpul nopților caniculare
Pilula de sanatate 25 Iunie 2024, 12:54

Cum să îmbunătățești calitatea somnului în timpul nopților caniculare

În nopțile caniculare, somnul poate deveni o provocare din cauza temperaturilor ridicate și a disconfortului termic. Iată...

Cum să îmbunătățești calitatea somnului în timpul nopților caniculare
Cum recunoști și tratezi deficitul de magneziu: Simptome și cauze
Pilula de sanatate 25 Iunie 2024, 11:46

Cum recunoști și tratezi deficitul de magneziu: Simptome și cauze

Magneziul este un mineral esențial pentru numeroase funcții ale organismului, inclusiv metabolismul energetic, sinteza...

Cum recunoști și tratezi deficitul de magneziu: Simptome și cauze
Pilula de sanatate 21 Iunie 2024, 23:21

Zahăr: până la vârsta de 10 ani, copiii au consumat deja echivalentul recomandat a se consuma până la 18 ani

Potrivit autorităților sanitare britanice, copiii din Regatul Unit în vârstă de 10 ani au depășit deja consumul maxim de...

Zahăr: până la vârsta de 10 ani, copiii au consumat deja echivalentul recomandat a se consuma până la 18 ani
Programul JARDIN - o nouă speranţă pentru pacienţii cu boli rare din România
Pilula de sanatate 20 Iunie 2024, 13:00

Programul JARDIN - o nouă speranţă pentru pacienţii cu boli rare din România

Programul european JARDIN va fi implementat în România în perioada 2024-2026, aducând un sprijin esenţial pentru pacienţii cu...

Programul JARDIN - o nouă speranţă pentru pacienţii cu boli rare din România