Ascultă Radio Antena Satelor Live

Obezitate sau exces de greutate: cum să-ți calculezi IMC?

Dieta, sedentarismul, lipsa activității sportive, stresul sau bolile cronice sunt toți factori care pot determina o persoană să fie obeză sau supraponderală. Această situație poate provoca probleme grave de sănătate.

Obezitate sau exces de greutate: cum să-ți calculezi IMC?
Foto: https://pixabay.com/

Articol de Simona Lazăr, 02 Martie 2023, 19:17

Cunoașterea IMC este o modalitate excelentă de a afla dacă sunteți supraponderal, obez sau cu greutate normală. Cum vă puteți calcula IMC?

Ce este IMC și cum se calculează?
Indicele de masă corporală (IMC) sau Indicele de masă corporală (IMC) în limba engleză, face posibilă evaluarea constituției unei persoane în funcție de înălțimea și greutatea sa. Este singurul indice validat de OMS (Organizația Mondială a Sănătății) pentru a determina dacă o persoană este obeză, slabă sau supraponderală. Acest lucru face posibilă evaluarea riscurilor posibile de boli legate de starea de obezitate la adulții cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani.
Formula folosită pentru determinarea IMC rămâne aceeași pentru bărbați ca și pentru femei. Astfel, pentru a-ți calcula IMC, trebuie mai întâi să-ți cunoști greutatea și înălțimea. Apoi pur și simplu utilizați următoarea formulă: IMC = greutate (kg)/înălțime² (m).
De exemplu, luați o persoană care are 1,70 metri înălțime și cântărește 66 kg. Pentru a-și determina IMC, trebuie să efectueze următorul calcul: 1,70 x 1,70 care dă o valoare de 2,89. El va împărți apoi valoarea greutății sale, care este 66, la 2,89, care este egal cu 22,8. Cu alte cuvinte, IMC-ul acestui individ este de 22,8 kg/m².

De unde știi dacă ești supraponderal sau obez?
Pentru a determina dacă o persoană este supraponderală sau obeză, este esențial ca acesta din urmă să-și calculeze mai întâi IMC conform formulei prezentate mai sus. După obținerea rezultatului, puteți compara valoarea clasificărilor IMC.
Pentru a interpreta IMC, este necesar să ne referim la criteriile definite de OMS, care sunt după cum urmează:
un IMC mai mic de 18,4 kg/m² corespunde unei persoane subponderale (subțire),
IMC între 18,5 și 24,9 kg/m² corespunde unei persoane care are o construcție „normală”,
IMC între 25 și 29,9 kg/m² este echivalent cu o persoană care este supraponderală,
IMC între 30 și 34,9 kg/m² înseamnă că individul este într-o stare de obezitate moderată,
IMC între 35 și 39,9 kg/m² pentru o persoană în stare de obezitate severă,
IMC mai mare de 40 kg/m² pentru o persoană cu obezitate morbidă sau masivă.
Totuși, această clasificare nu se aplică adulților care au o situație specifică, cum ar fi seniorii sau sportivii.

Care sunt riscurile asociate cu supraponderalitatea sau obezitatea?
Potrivit OMS, obezitatea este acum a cincea cauză de deces în lume. Una dintre principalele consecințe legate de obezitate este dezvoltarea anumitor boli cronice precum diabetul de tip 2. Într-adevăr, cu cât cantitatea de grăsime crește în organism, cu atât organismul are mai multă nevoie de insulină. Din păcate, dacă pancreasul nu reușește să producă suficientă insulină pentru a regla nivelul de glucoză din sânge, aceasta duce la hiperglicemie și, prin urmare, la diabet.
Obezitatea și excesul de greutate pot crește riscul de hipertensiune arterială, tulburări musculo-scheletice (osteoartrita), boli renale cronice și anumite forme de cancer (cancer de sân, uter, ficat etc.).
Excesul de greutate anormal în organism favorizează și anumite complicații precum bolile respiratorii, sindromul de apnee în somn, anomaliile hormonale, complicațiile în caz de intervenție chirurgicală, problemele de metabolism și reumatologie.
Obezitatea sau excesul de greutate pot avea și repercusiuni psihologice și sociale la o persoană. În general, victime ale discriminării sociale, persoanele obeze, indiferent de vârsta lor, pot suferi de depresie. De asemenea, au mai multe dificultăți în găsirea unui loc de muncă din cauza dizabilităților medicale.

Cum să slăbești în siguranță și eficient?
Una dintre cele mai bune modalități de a pierde în greutate în mod eficient este să practici o activitate fizică regulată și să mănânci o dietă sănătoasă și echilibrată. Există multe rețete și diete de slăbit pentru a slăbi pe internet. Cu toate acestea, atunci când alegeți o dietă, este necesar să țineți cont de starea dumneavoastră generală de sănătate pentru a determina formula care vi se va potrivi cel mai bine. Pentru mai multe precauții, consultați un medic nutriționist pentru ca acesta să vă îndrume către o alimentație sănătoasă, potrivită și sigură pentru organismul dumneavoastră.
Pentru a pierde in greutate, trebuie sa te misti mult. Acest lucru vă va forța corpul să cheltuiască energie și, de asemenea, să-și folosească rezervele. De fapt, cu cât organismul consumă mai multă energie, cu atât slăbești mai mult. Prin urmare, puteți practica mersul rapid, săritul coarda, înotul, ciclismul sau chiar să vă înscrieți la o sală de sport (sub supravegherea unui antrenor sportiv).
Pentru a pierde în greutate, trebuie, de asemenea, să dormi suficient. Calitatea somnului are un impact considerabil asupra cresterii sau pierderii in greutate. Luarea anumitor suplimente alimentare organice naturale te poate ajuta, de asemenea, să slăbești eficient. Totuși, atenție, nu toate suplimentele alimentare care poartă mențiunea „slăbire” sunt benefice pentru organism. Compoziția, uneori chimică a unora, poate provoca dezechilibre mai mult sau mai puțin severe în organism. Prioritizeaza superalimentele si suplimentele naturale pe care trebuie neaparat sa le asociezi cu o alimentatie sanatoasa si cu un stil de viata adaptat.
Amplasarea unui balon gastric este, de asemenea, o soluție nechirurgicală eficientă pentru pierderea în greutate, în special la persoanele cu obezitate. Acest lucru vă permite să aveți o senzație de sațietate care reduce dorința de a mânca.

Sfaturi de dietă pentru pierderea sănătoasă în greutate
Știind că alimentația este una dintre principalele cauze ale obezității, este esențial să adoptăm o dietă zilnică bună pentru a promova pierderea în greutate. Iată câteva sfaturi nutriționale care vă pot ajuta pe parcurs:
evita sa sari peste mese, in special micul dejun,
nu mai mâncați și mâncați numai dacă vă este foame,
eliminați băuturile alcoolice din dietă,
consumați carne slabă (care au un conținut de grăsimi mai mic de 10%),
aprovizionați zilnic cu fructe și legume,
mâncați alimente bogate în amidon la fiecare masă pentru a vă simți sătul rapid.
Pentru a pierde în greutate într-un mod durabil, este, de asemenea, important să rămâneți bine hidratat. Bea cel puțin 1,5 litri de apă pe zi. Reduceți semnificativ aportul de zaharuri și alimente procesate.

Femeile între 50 și 69 de ani, cele mai afectate de cancerul mamar, dar boala poate apărea la orice vârstă
Pilula de sanatate 30 Septembrie 2024, 17:06

Femeile între 50 și 69 de ani, cele mai afectate de cancerul mamar, dar boala poate apărea la orice vârstă

Cancerul mamar este o patologie care poate să apară la femeile de orice vârstă, chiar dacă nu au niciun factor de risc, iar...

Femeile între 50 și 69 de ani, cele mai afectate de cancerul mamar, dar boala poate apărea la orice vârstă
Pilula de sanatate 28 Septembrie 2024, 21:43

Diverticulul lui Meckel: un apendice ciudat

Diverticulul lui Meckel apare la aproximativ 2% din populație. Este un apendice al intestinului subțire care în mod normal...

Diverticulul lui Meckel: un apendice ciudat
Pilula de sanatate 28 Septembrie 2024, 19:10

Colesterolul: o actualizare privind fitosterolii

Se vorbește mult despre sterolii vegetali, sau fitosteroli. Cum acționează aceștia? Unde pot fi găsiți? Și cum pot fi...

Colesterolul: o actualizare privind fitosterolii
Pilula de sanatate 27 Septembrie 2024, 19:08

Combaterea colesterolului: obiceiuri de pierdut, obiceiuri de câștigat

Nivelurile de colesterol prea ridicate pot fi controlate prin medicamente. Dar dieta și stilul de viață sunt cel puțin la fel...

Combaterea colesterolului: obiceiuri de pierdut, obiceiuri de câștigat
Pilula de sanatate 26 Septembrie 2024, 19:07

Exercițiul fizic moderat: o excelentă măsură anti-colesterol

În afară de pierderea în greutate, doar exercițiul fizic poate reduce nivelul colesterolului și, prin urmare, riscul de boli...

Exercițiul fizic moderat: o excelentă măsură anti-colesterol
Pilula de sanatate 25 Septembrie 2024, 19:03

Cancerul de sân și deodorantul - ce riscuri pot exista?

În ultimele aproximativ două săptămâni, două studii care sugerează o legătură între deodorante și riscul de cancer de sân au...

Cancerul de sân și deodorantul - ce riscuri pot exista?
Pilula de sanatate 24 Septembrie 2024, 18:57

Cancerul de sân: progrese medicale care dau speranță

Aproximativ 75% din cancerele mamare sunt sensibile la hormoni. Cu toate acestea, unele pot dezvolta rezistență la aceste...

Cancerul de sân: progrese medicale care dau speranță
Pilula de sanatate 23 Septembrie 2024, 19:02

La cât timp după un cancer de sân poți face un copil?

Cancerul de sân poate afecta și femeile tinere sub vârsta de 40 de ani. Se pune atunci întrebarea dacă este încă posibil să...

La cât timp după un cancer de sân poți face un copil?