-

5 motive bune pentru a mânca usturoi

Scris de

Usturoiul e asociat cu respirația urât mirositoare și cu vampirii. Dar este, de fapt, un adevărat aliment sănătos! Folosit de milenii, face acum obiectul a numeroase studii și continuă să uimească prin beneficiile sale.

Iubește-l sau urăște-l, trebuie să recunoaștem: usturoiul este esențial în bucătărie. Folosit drept condiment, acest aliment face parte din multe feluri de mâncare regionale tradiționale. Dar nu doar aroma îl face special ...

Cultivat încă din Antichitate, usturoiul (Allium sativum) este o plantă banală care își ascunde bine jocul. În spatele gustului puternic, are multe beneficii pentru sănătate.

Un aliat împotriva infecțiilor

Timp de secole, usturoiului i se atribuie capacitatea de a ne apăra împotriva infecțiilor virale, bacteriene, fungice ... și chiar a infecțiilor parazitare. Ar trebui să credem? Cel puțin parțial. Cățeii lui conțin fenoli cu proprietăți antiseptice, dar și alini care se vor transforma în diverși compuși ai sulfului.

Datorită compoziției sale, usturoiul are proprietăți antibacteriene, antivirale și de deparazitare. În medicina naturistă, este utilizat în principal în prevenire, dar și în tratamente și pentru dezinfectare.

Literatura științifică nu clarifică lucrurile, atunci când vine vorba de a indica un efect terapeutic specific. În răceala obișnuită, de exemplu, usturoiul nu reduce durata infecției și are un efect modest în prevenirea acesteia. Autoritățile sanitare admit însă utilizarea acestui aliment pe lângă medicamentele recunoscute. 

Un probiotic eficient
Usturoiul, ca multe alte condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, se crede că are și un efect benefic asupra florei intestinale, formată din miliarde de bacterii.

Ar trebui consumat regulat, dar moderat, deoarece ar avea un efect probiotic, conform unor studii. Unii merg chiar mai departe și îl consideră un probiotic. Acest termen se referă la fibre care vor stimula creșterea și activitatea bacteriilor „bune” din microbiota noastră. Inulina este responsabilă în special de acest fenomen.

Un protector cardiovascular
Avantajul consumului de usturoi este că aduce beneficii întregului corp, odată digerat. Acest lucru se datorează faptului că unii nutrienți trec în sânge, din intestine. Acesta este cazul componentelor usturoiului.

Este prezentat ca un vasodilatator, adică ar dilata vasele de sânge, iar acest lucru ar fi benefic, în special în reducerea tensiunii arteriale.

Și asta nu este tot. Mai multe studii au sugerat că acest aliment are un efect benefic asupra aterosclerozei (pierderea elasticității arterelor și îngustarea acestora), precum și asupra coagulării sângelui. Și din motive întemeiate: este un agent antiplachetar, ceea ce înseamnă că participă la fluiditatea lichidului nostru vital, sângele. Astfel, consumatorii ar fi mai puțin expuși riscului de infarct miocardic sau al altor boli, cum ar fi aritmia.

Un efect benefic asupra colesterolului
Mai puțin direct, usturoiul poate avea un efect interesant asupra nivelului de colesterol și trigliceride. Acest condiment ar avea, de fapt, tendința de a participa la metabolismul grăsimilor.

Știm că are un efect benefic prin creșterea nivelului HDL (colesterolul bun), dar pentru asta este mai bine să îl consumăm crud. Pe de altă parte, LDL nu este cu adevărat afectat de consumul de usturoi, acesta fiind cel mai dăunător colesterol pentru corpul nostru.

Multe beneficii pentru piele
Chiar și fără să îl consumăm, usturoiul are multe alte virtuți pentru sănătatea noastră. Mai ales cea a epidermei. Este recomandat adesea ca mască, amestecat cu uleiuri vegetale, aloe vera sau chiar oțet de mere. Desigur, nu trebuie lăsat prea mult timp, deoarece este foarte puternic.

Răni, eczeme, acnee... Există multe aplicații tradiționale și rețete la fel de multe. Este un bun aliat, cu condiția să aveți răbdare. Crema cu usturoi trebuie să știi cum să o pui, dar poate fi utilă. La momentul respectiv, poate să nu fie foarte plăcut, dar este foarte eficient.

Trucul pentru a nu avea respirație urât mirositoare
Principala problemă cu usturoiul este că vine cu un miros persistent. Pe degete dar și în gură. În primul caz, este suficient să vă clătiți mâinile cu apă rece și apoi să le spălați în apă fierbinte cu săpun.

După ce ați mâncat usturoi, trebuie să o tăiați foarte subțire și să mușcați în câteva semințe de cardamom sau pătrunjel. Periajul dinților nu este suficient: gazele care emană din stomac sunt cele care provoacă respirația urât mirositoare.

Aveți grijă să nu exagerați cu usturoiul, care poate irita stomacul și tractul urinar. Această plantă puternică poate interacționa, de asemenea, cu mai multe tratamente:

- Medicamentele anticoagulante (care subțiază sângele), precum și plantele cu efect similar (ginkgo, eleutherococcus, salcie albă etc.);
- Tratamente pentru tulburări tiroidiene;
- Anumite tratamente pentru infecția cu HIV / SIDA;
- Unele tratamente pentru hiperplazia benignă de prostată.
Dacă aveți o boală cronică și sunteți în tratament, amintiți-vă întotdeauna să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice plantă sau aliment care conține un ingredient activ care poate interacționa cu medicamentul dumneavoastră.

Foto: Pixabay