Ascultă Radio Antena Satelor Live

Aceste 5 alimente îți pot strica nopțile

Stresul, depresia, activitatea fizică prea intensă, anxietatea... În timp ce 36% dintre francezi susțin că suferă de tulburări de somn, multe cauze pot explica un somn prost al nopții sau o lipsă de somn.

Aceste 5 alimente îți pot strica nopțile

13 Februarie 2023, 15:36

Cu toate acestea, specialiștii se grăbesc să sublinieze că și dieta joacă un rol esențial în calitatea somnului.
Dacă multe zone gri încă înconjoară somnul și funcțiile acestuia, există un lucru de care specialiștii nu se îndoiesc: somnul este cu adevărat esențial și decisiv pentru sănătatea organismului. În timp ce toată lumea își petrece aproape o treime din viață dormind, funcțiile somnului joacă un rol benefic în memorie, imunitate, învățare sau chiar metabolism și funcționarea generală a acestuia.
„Chiar dacă multe ipoteze nu au fost încă confirmate și dacă altele vor fi, fără îndoială, formulate, este perfect stabilit că somnul este crucial pentru multe funcții biologice”, explică pe platforma lor experții Institutului Național de Sănătate și Cercetare Medicală (Inserm). ).

Tulburări de somn: consecințe nocive asupra sănătății
Somnul fiind esențial, nopțile tulburate au atunci consecințe cu adevărat dăunătoare asupra sănătății. Potrivit cifrelor dintr-un sondaj realizat de Institutul Național de Somn și Vigilență, o treime dintre francezi au asigurat că le lipsește somnul, iar o treime au indicat că suferă de diverse tulburări de somn. Dintre persoanele chestionate în timpul acestei lucrări, 73% au recunoscut că s-au trezit cel puțin o dată în timpul nopții, timp de aproximativ 30 de minute.

Clar ? Somnul unui număr mare de oameni se dovedește a fi de proastă calitate. „Datorită muncii care studiază alterarea stării de sănătate a persoanelor care suferă de tulburări de somn, s-a putut evidenția faptul că calitatea/cantitatea slabă a somnului crește riscul de iritabilitate, simptome depresive, dar și creșterea în greutate, hipertensiunea sau infecția. Date care susțin ideea general acceptată că oamenii obosiți au un risc crescut de a se îmbolnăvi”, explică cercetătorii Inserm.

Somnul și dieta: o legătură care nu trebuie trecută cu vederea
Dacă diferite cauze pot favoriza tulburările de somn, precum stresul sau anxietatea, activitatea fizică intensă sau depresia, aspectul alimentar zilnic nu trebuie trecut cu vederea. „Dincolo de a-și respecta ritmul și nevoile de somn, este important să fim atenți la alimentația cuiva, mai ales seara, pentru că mulți oameni nu sunt conștienți de interacțiunile dintre somn și dietă sau modul în care mâncăm ne influențează somnul și vigilența”, potrivit specialiştilor de la Institutul Naţional de Somn şi Vigilenţă.
Dovada este că anumite alimente și produse aparent inofensive pot promova foarte mult tulburările de somn și pot perturba nopțile. În slideshow-ul de mai jos, găsiți cele 5 produse de evitat seara!

1) Sos de soia
Anunț pentru iubitorii de bucătărie asiatică: sosul de soia care merge în multe feluri de mâncare poate fi dăunător pentru somn. Motivul ar fi de partea tiraminei, aminoacidul din care este format condimentul.
„Tiramina este un declanșator comun la persoanele cu migrene și poate, de asemenea, să inhibe somnul deoarece provoacă eliberarea unui hormon numit norepinefrină care poate stimula creierul și poate întârzia somnul”, a indicat în coloanele din Dailymail, nutriționistul Rob Hobson.

2 Ceai verde
Aclamat pe scară largă, ceaiul verde oferă multe beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, băutura fierbinte cu o mie de virtuți ar putea bine să-ți perturbe calitatea somnului. La fel ca cafeaua, ceaiul verde are particularitatea de a bloca substantele chimice din creier care te fac somnoros.

3) Ciocolata
Potrivit nutriționistului Rob Hobson, „Orice ciocolată, indiferent de conținutul său de cacao, va conține cantități mari de zahăr. Consumul de prea mult zahăr vă poate afecta calitatea somnului și vă poate trezi din somn profund noaptea.”.

4) Chilli
Îți place să mănânci mâncăruri condimentate bogate în mirodenii? Atenție la efectele secundare! „Mâncărurile picante precum ardeiul iute vă pot ridica temporar temperatura corpului, ceea ce poate fi o problemă pentru unele persoane. De exemplu, în timpul menopauzei, alimentele condimentate pot provoca bufeuri care pot perturba somnul femeilor”, a afirmat presei engleze, Rob. Hobson.

5) Alcoolul
În timp ce alcoolul are puterea de a vă face somnolent, acest sentiment este adesea doar temporar: „Alcoolul este cel mai frecvent sedativ automedicat și, deși vă poate face somnolent, efectul este de scurtă durată și este mai probabil să aibă efectul opus. ”, potrivit specialistului în nutriție.

Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 17:17

Păpădia, planta miracol pentru sănătate

Aprilie este o luna a plantelor ce pot veni în spijinul sănătății oamenilor. Păpădia, ciuboțica cucului, brusturele, urzică...

Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Propolisul calmează durerea de urechi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:40

Propolisul calmează durerea de urechi

Continuăm la Sănătos și verde traseul nostru săptămânal și descoperim cu această ocazie ce putem folosi pentru a...

Propolisul calmează durerea de urechi
Ștevia previne obezitatea
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:37

Ștevia previne obezitatea

Chiar dacă este o plantă minunată, întâlnită în majoritatea gospodăriilor primăvara, puțini dintre noi...

Ștevia previne obezitatea
Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul