Cu cât sunt mai coapte, cu atât bananele sunt mai bune pentru sănătate
Deși mulți consumatori le evită, considerându-le trecute sau alterate, bananele cu pete maronii sunt, de fapt, cele mai sănătoase – susțin specialiștii în nutriție.

Articol de Petruț Mazilu, 07 Mai 2025, 10:27
Odată cu înaintarea în procesul de coacere, acest fruct dezvoltă proprietăți nutritive semnificativ mai valoroase pentru organism.
Conform studiilor, bananele cu coaja pătată au un conținut mai ridicat de antioxidanți și enzime naturale care sprijină sistemul imunitar.
În plus, acestea sunt mai ușor de digerat și contribuie la reglarea tranzitului intestinal, datorită transformării amidonului în zaharuri simple.
"O banană cu pete maronii conține de până la opt ori mai mulți compuși care stimulează producția de celule albe din sânge, în comparație cu o banană verde sau complet galbenă”, explică un medic nutriționist.
De asemenea, aceste banane dezvoltă o substanță cunoscută sub numele de TNF (Tumor Necrosis Factor - factor de necroză tumorală), despre care cercetările preliminare sugerează că ar avea efecte anticancerigene.
În ciuda aspectului lor neatractiv, bananele coapte intens nu sunt doar comestibile, ci chiar recomandate pentru persoanele care au nevoie de un plus de energie sau care suferă de inflamații cronice.
Așadar, data viitoare când vezi o banană cu pete pe coajă, nu o arunca: este, probabil, cea mai benefică pentru sănătatea ta.