5 alimente care favorizează vindecarea
Pentru a se vindeca corect, este important să dezinfectați și să pansați rana. Cu toate acestea, trebuie, de asemenea, să acordați atenție la ceea ce mâncați. Anumite alimente ajută pielea să se regenereze mai repede.
Articol de Simona Lazăr, 19 Martie 2025, 21:07
Fie că a fost cauzată de o tăietură, un accident sau o operație, o rană se poate infecta sau agrava rapid dacă nu luăm măsurile de precauție potrivite. Așadar, este important să vă asigurați că nu faceți nicio greșeală.
Vindecarea: un mecanism fiziologic important
Mici sau mari, superficiale sau adânci, toate rănile se vindecă în același mod. Procesul se bazează pe 3 faze:
Prima etapă se numește faza de descurajare sau inflamatorie: o reacție inflamatorie are loc la locul plăgii. Scopul este de a elimina corpurile străine, bacteriile și celulele moarte. Pielea lezată devine roșie, umflată și se încălzește.
Faza de înmugurire este perioada în care dermul produce fibre de colagen pentru a reconstrui pielea deteriorată sau lipsă. În funcție de amploarea leziunii, aceasta poate dura între una și câteva săptămâni.
Faza de remodelare este etapa finală a procesului de vindecare. În timpul acestui proces fiziologic, volumul cicatricii se reduce și aspectul acesteia se îmbunătățește. Cicatricea devine din ce în ce mai puțin roz și sfârșește prin a fi albă. Acest proces poate dura mai mulți ani.
Mai mulți factori influențează viteza și calitatea vindecării: starea de sănătate și stilul de viață al pacientului, localizarea plăgii și gravitatea acesteia (adâncime, dimensiune) și dacă a apărut sau nu o infecție.
Pentru a limita riscul de infecție, este important să :
să vă spălați pe mâini cu apă și săpun sau gel hidroalcoolic înainte de a atinge rana;
să îndepărtați ușorcorpurile străine din rană: evitați să frecați rana. Dacă nu reușiți să le îndepărtați, consultați un medic;
Aplicați dezinfectantul tamponând rana: evitați amestecarea produselor pe rană. Utilizați o singură referință;
Aplicați un pansament: acesta trebuie să acopere întreaga rană.
În plus față de aceste măsuri, este bine să acordați atenție la ceea ce mâncați. O serie de alimente sunt cunoscute că ajută la vindecare. Aflați care dintre ele în prezentarea noastră .
Kiwi
Fructul kiwi este foarte recomandat persoanelor cu leziuni. Acesta este bogat în vitamina C. Vitamina C este implicată în sinteza colagenului.
Miere
Puterea vindecătoare a mierii este cunoscută de secole. Are proprietăți antiseptice dovedite. De fapt, este folosită în anumite spitale, cum ar fi CHU din Limoges.
Spanac
Spanacul este bogat în vitamina A și calciu. Acest lucru ajută la combaterea infecțiilor. Mai mult, compoziția sa stimulează activitatea celulară și, prin urmare, vindecarea.
Fructe citrice
Citricele sunt bogate în vitaminele A, D, K și mai ales în vitamina C. Aceste elemente sunt esențiale pentru sănătatea și regenerarea pielii.
Ficat de pasăre
Ficatul de pasăre este bogat în zinc și proteine. Aceste două elemente ajută sistemul imunitar să funcționeze corect și rănile să se vindece.