Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cititul te apără de Alzheimer. Află 6 metode pentru a preveni boala

Un creier bine întreținut este un risc de declin cognitiv întârziat. Un neurolog a împărtășit cele 6 sfaturi ale sale pentru antrenament și creșterea memoriei, ajutând astfel la prevenirea riscului de boli neurodegenerative precum Alzheimer.

Cititul te apără de Alzheimer. Află 6 metode pentru a preveni boala

13 Februarie 2023, 15:45

Dacă sănătatea fizică generală și cheile pentru asigurarea unei bune funcționări a organismului sunt adesea plasate în centrul preocupărilor populare, nu trebuie să neglijăm sănătatea... a creierului! Într-adevăr, multe studii au reușit să stabilească o legătură între trecerea timpului, înaintarea în vârstă și scăderea performanței cognitive. Ani de zile, comunitatea științifică a asigurat că declinul funcțiilor cognitive nu părea să apară înainte de 60 de ani.
Cu toate acestea, lucrările recente, realizate de o echipă de la Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală (Inserm) și publicate în revista British Medical Journal, au revizuit complet copia. Studiul, care a urmărit peste 7.000 de oameni timp de 10 ani, a arătat în special că „memoria noastră, capacitatea noastră de a raționa și înțelege încep să scadă de la vârsta de 45 de ani”, potrivit autorilor.

Alzheimer și demență: o tulburare care apare treptat
Nu mai este un secret: pe măsură ce îmbătrânești, organismul își pierde eficiența și puterea, celulele din care este alcătuit nu se mai regenerează și el. Astfel, la fel cum gesturile sunt mai lente și mișcările mai puțin flexibile, creierul are, de asemenea, unele dificultăți în a-și face treaba. Dacă este normal să sesizeze unele dificultăți sau o scădere a vitezei de executare a funcțiilor cognitive, pierderea memoriei poate apărea în viața de zi cu zi și caracterizează debutul unei tulburări cognitive ușoare.
Astfel, în timp, tulburarea se poate instala treptat, până la atingerea autonomiei persoanei în cauză, prin degradarea nu numai a memoriei, ci și a comportamentului cotidian. Tulburările psihologice pot însoți chiar și diagnosticul de demență.

Musculați-vă creierul pentru a evita necazurile
Deși se observă frecvent la vârstnici, declinul cognitiv nu este o consecință inevitabilă. De la diete speciale, la obiceiuri bune de adoptat zilnic, mai multe sfaturi și chei pot reduce considerabil riscul de a contracta o boală neurodegenerativă precum Alzheimer. Dr. Richard Restak, neurolog și neuropsihiatru american în vârstă de 81 de ani, a împărtășit cele 6 sfaturi ale sale pentru a reduce riscul de demență și Alzheimer.
"Ca neurologist, am petrecut zeci de ani ghidând pacienții cu probleme de memorie prin obiceiuri și exerciții care îmbunătățesc sănătatea creierului. Neglijarea sănătății creierului vă poate lăsa vulnerabil la boli degenerative ale creierului, cum ar fi boala Alzheimer și alte forme de demență", a indicat autorul cărții. peste douăzeci de lucrări de specialitate.

1) Trage un pui de somn
Somnul este evident esential pentru buna functionare a organismului. Astfel, neurologul în vârstă de 81 de ani recomandă să facă somnuri scurte, cu o durată cuprinsă între 30 și 90 de minute. Procedând astfel, îți vei îmbunătăți calitatea memoriei și vei reîncărca bateriile!

2) Mănâncă ciocolată
Bogata in flavonoide, ciocolata ar avea particularitatea de a imbunatati functiile cognitive. Așadar, nu te lipsi de pofta de ciocolată, chiar este indicat să cedezi tentației pentru bunăstarea memoriei tale.

3) Citiți o carte
Foarte eficientă în stimularea și hrănirea memoriei, lectura este foarte recomandată pentru a reduce riscul de Alzheimer și demență. Cu toate acestea, Dr. Restak preferă în schimb ficțiunile. Pentru ce ? Pentru că romanele de ficțiune obligă cititorul să-și păstreze memoria pentru a dezvolta și înțelege mai bine intriga și pentru a identifica diferitele personaje.

4) Evitați alcoolul
Nu este un secret pentru nimeni că alcoolul are multe consecințe negative asupra sănătății generale a corpului și, de asemenea, asupra sănătății creierului. Considerat un „ucigaș al celulelor creierului”, alcoolul ar trebui evitat pentru a spera să-ți păstrezi memoria intactă.

5) Practicați o activitate fizică
Numeroase studii au reușit să asocieze riscul redus de demență cu practicarea unei activități sportive. Astfel, medicul neurolog si neuropsihiatru recomanda insistent practicarea sportului, la intensitate moderata sau mare, in functie de conditia fizica a fiecaruia.

6) Antrenează-ți creierul
Învățarea lucrurilor și acumularea de informații în memorie nu sunt suficiente pentru a vă antrena eficient creierul. Este necesar să repeți lucruri deja învățate sau să faci exerciții de memorie pentru a spera să-și păstreze sănătatea pe termen lung.

Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Sanatos si verde 19 Aprilie 2024, 17:17

Păpădia, planta miracol pentru sănătate

Aprilie este o luna a plantelor ce pot veni în spijinul sănătății oamenilor. Păpădia, ciuboțica cucului, brusturele, urzică...

Păpădia, planta miracol pentru sănătate
Propolisul calmează durerea de urechi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:40

Propolisul calmează durerea de urechi

Continuăm la Sănătos și verde traseul nostru săptămânal și descoperim cu această ocazie ce putem folosi pentru a...

Propolisul calmează durerea de urechi
Ștevia previne obezitatea
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 10:37

Ștevia previne obezitatea

Chiar dacă este o plantă minunată, întâlnită în majoritatea gospodăriilor primăvara, puțini dintre noi...

Ștevia previne obezitatea
Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 09:59

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi

Multe plante medicinale pot reduce tensiunea arterială ridicată și sunt des utilizate în prepararea tratamentelor...

Controlați hipertensiunea alterială cu usturoi
Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Sanatos si verde 02 Aprilie 2024, 00:59

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?

Intoleranța la lactoză afectează doar o minoritate de persoane. Cu toate acestea, într-o societate în care produsele lactate...

Intoleranța la lactoză... Ce poți mânca?
Un foarte bun imunostimulator, leurda
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:36

Un foarte bun imunostimulator, leurda

Leurda este recunoscută ca un remediu natural, fiind considerată leacul oferit de natură organismului în lunile de...

Un foarte bun imunostimulator, leurda
Ceapă verde împotriva calculilor renali
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:31

Ceapă verde împotriva calculilor renali

Ceapa verde este recunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar și de a distruge virusurile gripale....

Ceapă verde împotriva calculilor renali
Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul
Sanatos si verde 01 Aprilie 2024, 13:00

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul

Deoarece sunt bogate în clorofilă, plantele verzi ajută la combaterea constipației, proaspetei respirații, mirosurilor...

Lobodă, ștevie, urzici... Acum e momentul