Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci
Plantele din ghiveci au nevoie de fertilizatori pentru a se dezvolta, mai ales dacă sunt cumpărate de la magazin. Şi asta deoarece rezerva de fertilizator a unui sol de flori de calitate superioară, care este adăugată de către producător, durează aproximativ şase săptămâni.

20 Mai 2020, 08:21
Fertilizarea se face doar în sezonul de creștere al plantelor, care începe în luna februarie și se termină în luna august.
Există câteva îngrăşăminte naturale, pe care le găsim în gospodărie şi care au un efect uimitor asupra plantelor din ghiveci. Odată aplicate aceste tratamente naturale, plantele din ghiveci vor reveni la viaţă, vor creşte văzând cu ochii şi vor înflori mult mai repede. În plus, acestea vor deveni rezistente la boli și dăunători.
Iată care sunt cele mai bune îngrăşăminte naturale:
1. Zaţul de cafea – este foarte folosit pentru conţinutul ridicat de azot, fosfor, minerale şi potasiu. Aceste substanţe nutritive fac din zaţul de cafea un îngrăşământ natural de înaltă calitate. Acest tip de fertilizator nu presupune niciun efort. Pur şi simplu colectaţi zaţul de cafea, răspândiţi-l pe un ziar şi lăsaţi-l la uscat – astfel, zaţul se va răspândi mai uşor. Zaţul de cafea poate fi folosit ca îngrăşământ pentru brazde, plante în ghivece şi jardiniere dar şi pentru plantele de interior.
Florile de interior tolerează zaţul o dată la 6 luni. În schimb, plantele de exterior pot fi fertilizate cu zaţ de până la 4 ori pe an. Este indicat să presaţi uşor zaţul pe pământ în jurul plantei şi apoi să-l încorporaţi în sol. Pentru plantele din ghivece şi jardiniere, zaţul poate fi amestecat cu pământul în momentul plantării. Trandafirii, muşcatele, hotensiile, rododendronii şi azaleele sunt câteva tipuri de plante care reacţionează foarte bine la zaţ ca îngrăşământ.
2. Apa în care ai fiert legume – este un îngrăşământ natural foarte bun datorită vitaminelor eliberate în apă în timpul procesului de gătire. Pur şi simplu răciţi apa şi utilizaţi-o pentru udarea plantelor din ghivece o dată pe săptămână.
3. Cojile de banană sunt bogate în minerale şi pot fi puse la baza ghiveciului sau al jardinierelor. Una, două bucăţi sunt suficiente şi funcţionează ca un fertilizator cu descompunere lentă pe termen lung. Este ideală pentru plantele anuale pe care le ţii în jardiniere şi ghivece.
4. Cenuşa – rezultată din arderea lemnelor este un îngrăşământ natural de foarte bună calitate fiind o excelentă sursă de minerale. Cenuşa conţine fosfor, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc şi sulf toate minerale esenţiale pentru plante indiferent de tipul acestora. Pur şi simplu amestecă două-trei linguri de cenuşă în solul pe care îl pregăteşti pentru plantele din ghiveci. Poţi presăra cenuşă şi deasupra solului din ghiveci. Amestecă cenuşă cu apă până rezultă o pastă semilichidă pe care o pui deasupra solului. Este suficientă o lingură, două din această soluţie. Tratamentele se pot aplica la fiecare şase luni sau chiar mai des la plantele care fac flori multe.
5. Cojile de ou sunt pline de calciu şi de minerale, aşa că pot fi folosite ca îngrăşământ pentru grădină. Puse la rădăcinile roşiilor, a căror plantă pierde foarte uşor calciu, coaja de ou reprezintă un bun fertilizator.
Acelaşi lucru poate fi făcut şi în cazul plantelor de interior, în ale căror ghivece este recomandat să pui coaja de ou care funcţionează drept fertilizator.De asemenea, cojile de ou te scapă şi de melcii care ar putea să atace culturile.
Împrăştiate prin grădină, cojile de ou sunt foarte bune pentru a ţine dăunătorii la distanţă.Pune cojile de ouă pisate într-o sticlă cu apă pe care o păstrezi câteva zile într-un loc întunecos şi rece. Apa din sticlă devine un foarte bun fertilizator pentru plantele din grădină.