Ascultă Radio Antena Satelor Live

Plantele aromatice din grădină

Plantele aromatice sunt cunoscute pentru calitățile lor de milenii, iar astăzi cunosc o nouă tinerețe, tot mai mulți oameni cultivându-le în bucătărie, pe terasă sau în grădina proprie, fie în jardiniere, fie în sol, pentru a le avea la îndemână proaspete. Totuși, aceste plante pot fi folosite și sub formă uscată (frunzele și partea aeriană), congelate sau conservate (în soluție de sare sau de oțet), iar acest lucru e util mai ales iarnă. Utilizăm plantele aromatice în bucătărie pentru a da gust și savoare preparatelor culinare, însă multe dintre aceste plante frumos mirositoare au și calități terapeutice și medicinale, fiind administrate sub formă de infuzii, cataplasme, unguente etc.

25 Februarie 2015, 11:40

Cimbrul este foarte aromat, picant, piperat. E potrivit mai ales în mâncărurile cu carne grasă sau carne de vânat, e alăturat pastramelor, dar îl găsim și în ciorbe, mâncăruri de cartofi, varză, fasole, roșii și ciuperci. Cimbrul de grădină (Satureja hortensis), denumit și cimbru brun sau cimbru mirositor, este originar din Europa. Are flori mici, albe sau roz-pal și o aromă puternică. E foarte potrivit pentru mâncărurile din linte, fasole și varză, din ciuperci, din carne roșie și din carne de pui, precum și pentru murături - varză, castraveți, gogonele etc. Frunzele proaspete se pun în tocane, ciorbe și sosuri, iar crenguțele la fripturi și la puiul gătit la cuptor. Se păstrează uscat - frunzele și florile se macină și se închid în recipiente ermetice, iar crenguțele uscate se pun în murături.

Asemănător cu el este cimbrul de cultură (Thymus vulgaris), la fel de aromat, cu o aromă dulceagă-picantă, plăcută. Provine din Grecia și e potrivit mâncărurilor din zona mediterană, mai ales celor din carne de miel. Este unul din ingredientele principale ale amestecului de ierburi de Provence. La noi, se pune în carnea de porc, alături de usturoi, în fripturi și tocături. Combinat cu busuioc sau piper, e bun în mâncărurile de pui și de pește. Tradițional, se folosește în mâncărurile sezonului rece: cartofi, fasole boabe, carne afumată. Mai este numit cimbru adevărat, cimbrișor de grădină, cimbrișor grecesc sau lămâioară.

Rudele sălbatice ale cimbrului sunt cimbrișorul (Thymus pulegioides) și cimbrișorul de munte (Thymus serpyllum), numit popular și iarba cucului sau lămâiță, specific zonelor alpine ale Carpaților. Acesta e folosit și ca plantă decorativă, dar și în medicina naturală, ca infuzie, având efecte diuretice și antiseptice. Florile cimbrișorului, foarte parfumate, sunt căutate de albine, iar mierea de cimbrișor are o aromă deosebită.

Citeşte continuarea pe Dacic Cool

Cultivă legume și ierburi aromatice chiar la bloc. Idei practice de amenajare
Gradina mea 19 Noiembrie 2025, 13:25

Cultivă legume și ierburi aromatice chiar la bloc. Idei practice de amenajare

Limitarea spațiului nu mai este o scuză validă pentru lipsa unei oaze verzi în mediul urban. Balcoanele mici, adesea reduse...

Cultivă legume și ierburi aromatice chiar la bloc. Idei practice de amenajare
Grădina care te vindecă: Terapia verde din spatele casei
Gradina mea 12 Noiembrie 2025, 10:30

Grădina care te vindecă: Terapia verde din spatele casei

O grădină nu e doar un spațiu cu flori. E un laborator al răbdării, o formă de terapie care te apropie de ritmul adevărat al...

Grădina care te vindecă: Terapia verde din spatele casei
Cum pregătești grădina în noiembrie, pentru o primăvară bogată
Gradina mea 08 Noiembrie 2025, 16:02

Cum pregătești grădina în noiembrie, pentru o primăvară bogată

În grădină, luna noiembrie înseamnă, în primul rând, încheierea sezonului de vară și de toamnă și începutul unei perioade de...

Cum pregătești grădina în noiembrie, pentru o primăvară bogată
Pași esențiali în grădinărit: Sfaturi de pregătire a solului pentru renașterea recoltei de primăvară
Gradina mea 14 Octombrie 2025, 11:27

Pași esențiali în grădinărit: Sfaturi de pregătire a solului pentru renașterea recoltei de primăvară

Pentru grădinarii dedicați, toamna nu semnifică finalul unui ciclu, ci, în mod paradoxal, deschiderea unuia nou, plin de...

Pași esențiali în grădinărit: Sfaturi de pregătire a solului pentru renașterea recoltei de primăvară
Apicultura urbană - O oază de biodiversitate în jungla de beton
Gradina mea 22 Septembrie 2025, 09:38

Apicultura urbană - O oază de biodiversitate în jungla de beton

Când te gândești la apicultură, probabil îți vin în minte imagini idilice cu dealuri verzi și câmpuri de floarea-soarelui. Cu...

Apicultura urbană - O oază de biodiversitate în jungla de beton
Viața la Țară: Florile toamnei, culoare și speranță în grădină
Gradina mea 09 Septembrie 2025, 11:54

Viața la Țară: Florile toamnei, culoare și speranță în grădină

Deși toamna aduce adesea griji legate de lipsa precipitațiilor și pregătirea pentru iarnă, ea înseamnă și frumusețe, culoare...

Viața la Țară: Florile toamnei, culoare și speranță în grădină
Grădina de toamnă – ce mai poți planta în august și septembrie
Gradina mea 19 August 2025, 10:06

Grădina de toamnă – ce mai poți planta în august și septembrie

Mulți cred că odată cu sfârșitul verii, grădina intră în pauză. Nimic mai greșit. August și începutul lui septembrie sunt...

Grădina de toamnă – ce mai poți planta în august și septembrie
Ce flori de grădină fac față cu brio caniculei
Gradina mea 24 Iunie 2025, 09:10

Ce flori de grădină fac față cu brio caniculei

Pe timp de caniculă, multe plante ornamentale suferă din cauza căldurii excesive, uscăciunii și radiației solare intense,...

Ce flori de grădină fac față cu brio caniculei