Palatul construit de un postaş cu pietre adunate de pe drum – o emblemă a artei naive
Multe născoceşte omul de-a lungul vieţii, însă povestea din rândurile de mai jos pare cu totul ieşită din comun.

20 Septembrie 2020, 13:26
Personajul de poveste este Ferdinand Cheval, născut în departamentul Drome din Franţa, într-o familie de ţărani săraci.Din cauza situatiei precare, a renunţat la şcoală la vârsta de 13 ani, devenind ucenicul unui brutar.
Viaţa lui Cheval avea să se schimbe în anul 1879, când acesta adună 43 de ani în cartea vieţii sale, poştas fiind în Hauterives. În timp ce îşi făcea rondul obişnuit, poştaşul nostru s-a împiedicat de o piatră cu aspect ciudat și aproape că a căzut. A băgat piatra în buzunar și, când s-a întors a doua zi, a găsit în același loc mai multe pietre, care i-au părut și mai interesante.
Găsirea acestor pietre l-a inspirat şi l-a motivat deopotrivă pe Cheval, așa că, în fiecare zi, în timp ce își făcea rondul de 29 de kilometri, Cheval aduna pietre, le băga în buzunar și le ducea acasă.
Deşi pare incredibil, aşa a luat naştere o ă emblematică închinată artei naive... Palais Ideal - un amestec de diferite stiluri arhitecturale, inspirate din diferite religii, inclusiv din creștinism și hinduism.
Timp de 33 de ani, bărbatul a continuat să adune pietre. Acasă, pe timpul nopții, lucra la opera sa, Palais Ideal, la lumina unei lămpi cu ulei. A crezut cu atâta forţă în ideea sa, în pofida faptului că vecinii îl ridiculizau și îl criticau.
Primii 20 de ani și i-a petrecut construind pereții și sculpturile exterioare, lipind pietrele între ele cu calcar, ciment și mortar.
Opera sa ieșită din comun este considerată un exemplu remarcabil de arhitectură, care l-a pus pe gânduri până și pe Pablo Picasso.
Bucuria realizării sale arhitecturale a fost curmată în anul 1984, atunci când Alice, fiica sa în vârstă de 15 ani, a murit.
În 1896, Cheval avea 60 de ani și era deja pensionat. A început un al doilea proiect, lângă palat, cu ajutorul unui zidar. A numit proiectul Alicius Villa și l-a dedicat fiicei sale.
În 1912, Cheval terminase deja palatul. În acel moment, o altă tragedie l-a lovit din plin: moartea fiului său, Cyril. Doi ani mai târziu, i-a murit și soția.
Tristeţea şi dezamăgirea şi-au făcut iar loc în viaţa poştasului atunci când a aflat că, în ciuda dorinţei sale arzătoare de a fi îngropat în Palais Ideal, la care trudise o viaţă întreagă, acest lucru nu îi este permis.
Aşa că, cu ultimele forte și-a petrecut următorii opt ani construind un mausoleu pentru el însuși, numit Mormântul Tăcerii și al Odihnei Fără de Sfârșit. Construcția este situată în cimitirul din Hauterives și a fost terminată în 1922. Doi ani mai târziu, când îşi găseşte sfârşitul la vârsta de 88 de ani, Cheval este îngropat aici.
Cheval s-a bucurat de recunoaștere pentru palatul său din partea unor personalități eminente, precum scriitorul și fondatorul suprarealismului, Andre Breton, pictorul spaniol Pablo Picasso, artistul german Max Ernst (care a creat un colaj numit Cheval Poștașul, în 1932).
Palais Ideal al lui Ferdinand Cheval a fost declarat obiectiv cultural în 1969, de către Andre Malraux, ministrul culturii. Mormântul lui Cheval și Alicius Villa sunt, de asemenea, considerate monumente istorice.
Foto: Wikipedia