Când oamenii mâncau peşte din lacurile din Sahara...
Numeroasele oase de peşte mâncat de oameni în urmă cu mii de ani şi găsite în deşertul Sahara oferă informaţii despre climatul din regiune la acea vreme.

24 Februarie 2020, 14:38
Tilapia, somnul şi mulţi alţi peşti înotau odată în actualul deşert Sahara.
"Fosilele arată că aceste populaţii de peşti au scăzut atunci când schimbările climatice au secat lacurile şi mlaştinile şi, în consecinţă, oamenii şi animalele care se hrăneau cu ele au fost nevoiţi să îşi schimbe regimul alimentar", relatează "New Scientist"
Un studiu publicat pe 19 februarie în "PLOS One" arată cum analiza fosilelor care datează de la 10.200 la 4.650 î.Hr., descoperite în zona Takarkori, din sud-vestul Libiei, oferă elemente pentru înţelegerea schimbărilor climatice.
Savino Di Lernia, de la Universitatea Sapienza din Roma, care a condus studiul, a declarat că a fost surprins de cantitatea de oase de peşte găsite în acest loc.
Aproximativ 90% din resturile de animale care corespund perioadei cuprinse între anii 10.200 şi 8.000 au aparţinut peştilor, iar urmele sugerează că este vorba despre deşeuri alimentare umane.
Apoi, numărul oaselor de peşte mâncat de locuitorii regiunii s-a redus drastic, fiind înlocuite de oase aparţinând unor mamifere precum caprele şi oile. "Analiza fosilelor sugerează că mediul saharian a început să se usuce în urmă cu aproximativ 7.400 de ani", continuă "New Scientist".
Pentru David Wright, arheolog la Universitatea din Oslo, Norvegia, care nu a participat la studiu, există puţine locuri de acest fel care permit să se vadă cât de mult este legată evoluţia regimului alimentar de cea a climei şi, implicit, a peisajului.
El adaugă: "Acest studiu este doar o piesă a puzzle-ului, dar el este crucial într-un moment în care vrem să înţelegem cum se adaptează oamenii la schimbările climatice extreme".
Sursa: rador
Foto: pixabay.com