Ascultă Radio Antena Satelor Live

Borș cu fasole albă (rețetă de post)

În Postul Mare al Paștilor, creștinii se învrednicesc să se abțina de la consumarea anumitor alimente, precum carnea, ouăle, brânza sau laptele, alegând legume și verdețuri, în rețete sănătoase și sățioase, fără îndoială.

Borș cu fasole albă (rețetă de post)
Foto: https://pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 11 Aprilie 2023, 22:09

Mancarurile pe baza de legume, in special fierturile, in diverse forme, reprezinta o alternativa atat sanatoasa, cat si indestulatoare.

Borsul, preparat in casa sub formula "a umple borsul", era rezultatul unui ritual incarcat de semnificatii. In general se facea din tarate sau faina de secara ori papusoi, udate mai intai cu apa rece. Apoi, de indata se turna apa clocotita si se lasa la acrit intr-un loc mai cald. Pentru a grabi procesul de dospire, i se adaugau in compozitie husti (depunerile de pe fundul putineiului) sau aluat de paine ce fusese lasat un pic la crescut.

Credinta populara spune ca borsul este dupa sufletul omului. Se acreste repede, numai intr-o zi, daca e "umplut" de o femeie harnica. Una lenesa va avea bors acru de-abia in cateva zile. Dar chiar si asa exista o solutie de a acri borsul fara a da gres. Tot ce trebuie sa faci este sa gasesti in sat acel om despre care i s-a dus vestea ca este iute la manie. Pe acela trebuie sa-l tragi de urechi, rostind "Acru borsul!" si pe data se acreste, cu atat mai tare cu cat se supara gospodarul mai amarnic.

O alta credinta populara spune ca borsul este echivalentul vinului pe lumea cealalta, asa ca nu se refuza niciodata. O data dat de pomana sau daruit celui care are nevoie, se transforma in vin in lumea celor trecuti in nefiinta.

Și-acum, să pregătim un delicios. Bors cu fasole alba

Ai trebuință de: 200 g fasole alba, 100 g morcovi, 100 g ceapa, 4 cartofi, o jumatate de telina, o radacina de patrunjel, verdeata (leustean, marar), bors, sare, ulei.

Fasolea se spala si se pune la fiert. Legumele se curata, se dau pe razatoare si se lasa la inabusit intr-un vas cu ulei. Dupa aproximativ un sfert de ora se adauga apa clocotita si se lasa sa fiarba. Se pune fasolea alba. Borsul se fierbe separat si se indeparteaza spuma ce se formeaza la suprafata. Se toarna apoi peste legume, in cantitatea dorita, dupa gust. Se sareaza si, dupa ce a mai dat cateva clocote, se ia de pe foc si se presara verdeata tocata.

Un text de Simona Lazăr

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 28 Aprilie 2024, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Reteta zilei 26 Aprilie 2024, 18:51

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește

Duminica Floriilor este ultima dintre (puținele) „dezlegări la pește” pe care creștinul practicant le are în acest post al...

„Reţete gemene” pentru dezlegările la pește
Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
Reteta zilei 01 Martie 2024, 11:26

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare

Ați dori să mâncați anghinare? Iată ce trebuie să știți despre gătitul și prepararea acestei legume cu puține calorii, bogată...

Cum se pregătesc pentru preparare inimile de anghinare
3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Reteta zilei 27 Ianuarie 2024, 06:48

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)

Inca din primele carti de bucate care apar in Romania secolului al XIX-lea, gasim retete care folosesc drept ingredient...

3 rețete cu anghinare (după Bacalbașa)
Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Reteta zilei 07 Ianuarie 2024, 09:16

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul

Dacă la 6 ianuarie, de Bobotează, se deschidea cerul, iar apele căpătau puteri tămăduitoare, la 7 ianuarie, de Sfântul Ioan...

Pilaf cu pește și busuioc, pentru masa de Sfântul Ioan Botezătorul
Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Reteta zilei 06 Ianuarie 2024, 08:42

Pâinea de Bobotează și tradiția ei

Boboteaza este ultimul eveniment important care încheie Sărbătorile de iarnă. Pentru creștinii ortodocși, Botezul Domnului...

Pâinea de Bobotează și tradiția ei
Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Reteta zilei 23 Decembrie 2023, 11:17

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete),...

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Rețetă măcelărească, de Ignat
Reteta zilei 20 Decembrie 2023, 11:40

Rețetă măcelărească, de Ignat

Pentru aceeia dintre dumneavoastră care nu țin postul, ori pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare să mănânce și de...

Rețetă măcelărească, de Ignat