Ascultă Radio Antena Satelor Live

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier

„Cartea meniurilor” – publicată la aproape un deceniu de la prima sa culegere de rețete („Guide culinaire” – 5000 de rețete), unică prin conceptul ei, conține numai meniuri – câteva sute, alese din câteva mii, create de Escoffier pentru diferite ocazii, inclusiv câteva meniuri pentru Crăciun și Revelion. Ele au fost create pentru restaurantele în care Escoffier a lucrat, precum Grande Hotel de Monte Carlo, Grand National din Lucerna (Elveția), Savoy și Carlton, din Londra, Ritz, din Paris și New York.

Buștean de Crăciun „Surprise” - rețeta lui Escoffier
Foto: pixabay

Articol de Simona Lazăr, 23 Decembrie 2023, 11:17

Ingrediente: pentru blat: 100 g zahăr, 100 g făină, 5 ouă, un pachet de zahăr vanilinat; pentru cremă: 100 g zahăr cubic, o jumătate de ceaşcă de cafea (lichidă), 3 gălbenuşuri, 250 g unt, 100 g ciocolată neagră (minimum 70% cacao), 2 ml extract de cafea.

Mod de preparate: Pentru blat, amestecați 4 gălbenuşuri cu zahărul şi vanilia. Când amestecul devine cremos, adăugați un ou şi omogenizați din nou câteva minute. Adăugați, puţin câte puţin, făina, apoi albuşurile bătute spumă. Puneți o hârtie unsă cu unt într-o o tavă pătrată şi întindeți, pe ea, aluatul, nivelându-l. Dați aluatul la cuptor 6-7 minute, la temperatura de 200 grade Celsius. Scoateți apoi blatul, îl întoarceți pe o suprafaţă rece, cu tot cu hârtie, şi îl acoperiți cu un prosop. Pentru cremă, topiți, mai întâi, zahărul la foc mic, până obţineți un sirop subţire. Vărsați siropul cald peste gălbenuşuri, amestecând încontinuu, până când se răceşte compoziţia. Adăugați untul întărit şi amestecați în continuare până obţineți o cremă omogenă. Împărţiți apoi preparatul în două: o parte o aromatizați cu cafea, pe cealaltă, cu ciocolată topită în puţină apă. Acum puteți monta „buşteanul de Crăciun”. Scoateți hârtia de deasupra blatului, tartinați cu cremă de cafea, după care rulați blatul în lungul său. Înveliți, în sfârşit, blatul cu cremă de ciocolată, imitând cu ajutorul furculiţei scoarţa unui copac. Decorați, în continuare, buşteanul, după inspiraţie, cu ciupercuţe, oameni de zăpadă, frunze etc., realizate din pastă de zahăr sau pastă de migdale şi pictate cu coloranţi alimentari. Preparatul se păstrează la rece.

Reteta zilei 08 Septembrie 2024, 21:32

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate

Ingrediente 4 păstrăvi 100 g roșii tăiate cubulețe 1 linguriță de șalău 1 tulpină de țelină 2 morcovi mari 2 praz 1 linguriță...

Rețeta zilei: Păstrăv la abur cu legume tocate
Reteta zilei 07 Septembrie 2024, 21:26

Tartă cu cartofi și șuncă

Ingrediente: Cartofi: 800 g Șuncă: 4 felii Ulei: 2 linguri

Tartă cu cartofi și șuncă
Reteta zilei 06 Septembrie 2024, 21:25

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci

Ingrediente 120 g orez Arborio 300 g ciuperci 2 șalote 40 cl stoc de pui 1 lingură ulei de măsline 1/2 pahar vin alb 6 petale...

Rețeta zilei: Risotto cu ciuperci
Reteta zilei 05 Septembrie 2024, 21:30

Rețeta zilei: Heringi cu muștar

Această rețetă poate fi făcută și cu macrou mic, care are aceleași proprietăți ca heringul. Economică și practică, este rapid...

Rețeta zilei: Heringi cu muștar
Reteta zilei 04 Septembrie 2024, 21:23

Salată de linte cu somon afumat

Ingrediente 1 morcov 1 ceapă 150 g linte verde 1 buchet de arpagic 1 lămâie 1 lămâie 1 lingură ulei de măsline 1 pungă de...

Salată de linte cu somon afumat
Reteta zilei 03 Septembrie 2024, 21:21

Rețeta zilei: Salată milaneză

Ingrediente 400 g tagliatelle 2 felii somon afumat 200 g eglefin 2 linguri măsline negre fără sâmburi 3 crenguțe de busuioc...

Rețeta zilei: Salată milaneză
Reteta zilei 02 Septembrie 2024, 21:19

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani

Ingrediente 8 dovlecei 1 ou 125 g carne tocată 75 g șuncă afumată fără grăsime 75 g Mozzarella 2 linguri de pastă de tomate...

Rețeta zilei: Dovlecei napolitani
Reteta zilei 01 Septembrie 2024, 21:16

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei

Ingrediente: 4 dovlecei medii 30 g brânză parmezan rasă 1/4 linguriță de nucșoară rasă 1 lingură de ulei 1 albuș de ou sare...

Rețeta zilei: Sufleu de dovlecei