Ascultă Radio Antena Satelor Live

Despre cătina albă - II

Azi continuăm sa oferim, informații despre cultura Cătinei albe, Hippophae rhamnoides, particularităţi tehnologice. Pentru înfiinţarea plantaţiei de catină se pot alege terenuri plane sau terase în pantă neamenajată. Orientarea rândurilor trebuie sa fie nord-sud, pentru o expunere cât mai bună la soare.

Despre cătina albă - II

03 Decembrie 2020, 08:28

Optim, plantaţia va fi realizată în perioada de toamnă, la sfârşit de octombrie, pentru ca plantele să beneficieze de mai multă umezeală în sol.

În zona submontană şi montană, plantaţia de catină se înfiinţează primăvara devreme, cand sunt suficiente precipitaţii.

Distanţa de plantare a cătinei se alege în functie de vigoarea soiului, forma de conducere a plantelor, modul de recoltare, fertilitatea şi configuraţia terenului.

Distanţele pot fi următoarele:

  • 8 – 3m între rânduri şi 2m între plante pe rând, în cazul coroanelor aplatizate pe rand,
  • 5 – 4 m între rânduri şi 2-2.5m între plante pe rând pentru forma globuloasă.
  • 4m între rânduri şi 3m între plante pe rând, în cazul soiurilor viguroase cu forma coroanei globuloasă.

Plantarea cătinei:

  • Dupa realizarea pichetării terenului, se sapă gropile, la o adâncime de 50 de cm. Dupa săpatul gropilor se administrează fiecărei gropi câte 8 kg de gunoi de grajd bine descompus şi 40-50 g de îngrâşământ complex.
  • Înainte de plantare, plantele se mocirlesc şi se aşează în groapă cu rădăcinile ră Planta se poziţionează în mijlocul gropii în poziţie verticală.

Se acoperă rădăcinile, se presează pentru un contact eficient cu substratul, se realizează o farfurie de udare şi se udă abundent cu 6-8 litri de apă.

Intreţinerea plantatiei de cătină:

Plantaţia de cătină se menţine curată de buruieni si se udă periodic în perioada secetoasă.

În zonele în care sunt rozătoare, trunchiul cătinei se protejează.

Fertilizarea cătinei:

În primii doi ani de la plantare, planta se hrăneşte cu îngrăşămintele aplicate la plantare, însă, după trecerea acestei perioade se realizează fertilizări pe bază de fosfor si potasiu şi îngrăşăminte cu azot.

Irigarea cătinei:

Este foarte importantă în primii doi ani de la plantare, aceasta previne uscarea plantelor, stimulează creşterea şi dezvoltarea plantei, fiind suportul producţiei din primii ani de fructificare.

Taierile la cătină:

Tăierile au rolul de a forma coroana şi de a uşura culesul, stimulând creşterea ramurilor fructifere. S-a demonstrat: cu cât taierile se realizează mai devreme la pomii tineri, cu atât se temperează şi se limitează creşterea în cazul soiurilor viguroase, favorizându-se astfel fructificarea.

Recoltarea fructelor de cătină:

Este un procedeu laborios; dacă fructele nu sunt culese la timp, acestea plesnesc în momentul culesului sau sunt mâncate de păsări.

În funcţie de modul de valorificare, cătina se recoltează mai crudă sau după ce ajunge la maturare deplină; prin urmare, momentul de recoltare este foarte important în obţinerea unor fructe cu proprietăţi deosebite.

Recoltarea fructelor de cătină se poate face manual sau mecanizat. În stare proaspată, fructele se pot păstra 3-4 săptămâni în depozite frigorifice. Se evită transportul fructelor foarte coapte pe distanţe mari cu mijloace de transport fără instalaţii frigorifice.

Despre cultura agrișului
ABC-ul micului fermier 30 Noiembrie 2020, 19:08

Despre cultura agrișului

Azi oferim informații despre cultura AGRISULUI, Ribes uva-crispa, arbust cu multiple indicații terapeutice, de talie mică...

Despre cultura agrișului
Reteta traditionala de colarezi
ABC-ul micului fermier 27 Noiembrie 2020, 19:00

Reteta traditionala de colarezi

Reteta traditionala de colarezi cu lapte de la Bunica Nica Ioana, Jud. Ialomita, Comuna Cosereni Ingrediente: 1 l de lapte...

Reteta traditionala de colarezi
Tehnologia culturii afinului
ABC-ul micului fermier 26 Noiembrie 2020, 18:56

Tehnologia culturii afinului

Plantarea Materialul de plantat trebuie sa fie bine inradacinat si sa aiba inaltimea de 30-45 cm. Arbustii se vor procura...

Tehnologia culturii afinului
Despre cultura afinului
ABC-ul micului fermier 25 Noiembrie 2020, 18:52

Despre cultura afinului

Afinul este un arbust fructifer, ce creste sub forma de tufa, inalt de 30-60 cm. Acesta este raspandit in general in zonele...

Despre cultura afinului
Plantarea și recoltarea coacăzului
ABC-ul micului fermier 24 Noiembrie 2020, 18:48

Plantarea și recoltarea coacăzului

Conform conditiilor climatice din tara noastra, epoca optima de plantare este cuprinsa intre sfarsitul lunii octombrie si...

Plantarea și recoltarea coacăzului
Despre cultura coacăzului
ABC-ul micului fermier 23 Noiembrie 2020, 18:42

Despre cultura coacăzului

Azi prezentăm informații despre cultura coacazului, Ribes species cu un potential biologic ridicat; creste spontan in zonele...

Despre cultura coacăzului
Dulceața de zmeură întreagă
ABC-ul micului fermier 20 Noiembrie 2020, 18:39

Dulceața de zmeură întreagă

Azi pregatim ceva dulce impreuna, folosind ca materie prima delicioasa zmeura. Dulceata de zmeura intreaga – reteta de pe...

Dulceața de zmeură întreagă
Plantarea, fertilizarea și recoltarea murelor
ABC-ul micului fermier 19 Noiembrie 2020, 18:28

Plantarea, fertilizarea și recoltarea murelor

Plantarea In functie de zona de cultura se alege momentul plantarii, soiul si particularitatile de pregatire a terenului....

Plantarea, fertilizarea și recoltarea murelor