Trei rețete de colivă (pentru Moșii de Vară)
Coliva este un preparat tradițional din bucătăria românească (și din alte culturi ortodoxe din Balcani), cu o puternică semnificație religioasă.

Articol de Simona Lazăr, 04 Iunie 2025, 16:14
Se oferă în special la parastase, pomeni și alte slujbe pentru sufletul celor adormiți. În esență, coliva este un preparat dulce pe bază de grâu fiert, îndulcit și aromatizat, simbolizând credința în înviere, viața veșnică și comuniunea cu cei răposați.
🌾 Ce este coliva?
Coliva este făcută în principal din grâu fiert, simbol al trupului omenesc care se întoarce în pământ, dar și al seminței care moare pentru a rodi – simbol al învierii. Alte ingrediente obișnuite includ zahăr, nucă, scorțișoară, esențe (rom, vanilie), coajă de lămâie, stafide și uneori biscuiți sau ciocolată rasă pentru decor.
🔪 Rețetă clasică de colivă
Ingrediente:
500 g grâu curat (pentru colivă)
1,5 litri apă
300 g zahăr
200 g nucă măcinată
Coajă rasă de lămâie (1 lămâie)
1 linguriță scorțișoară
1 linguriță esență de rom/vanilie
100 g stafide
Un praf de sare
Decor: zahăr pudră, nucă, bomboane, biscuiți măcinați, cruce decorativă
Mod de preparare:
Spală grâul în mai multe ape reci până rămâne clară.
Pune grâul la fiert cu apa și un praf de sare. Fierbe la foc mic 1-2 ore, amestecând constant spre final.
Când bobul este bine fiert și apa aproape evaporată, oprește focul.
Amestecă imediat cu zahărul, apoi lasă la răcit complet.
Adaugă nuca măcinată, scorțișoara, coaja de lămâie, stafidele și esențele. Amestecă bine.
Așază coliva pe un platou și modelează forma dorită (rotundă sau dreptunghiulară).
Netezește suprafața și decorează cu zahăr pudră cernut, nucă, biscuiți și eventual bomboane sau o cruce făcută din cacao sau ciocolată rasă.
🍫 Rețetă modernă cu ciocolată și biscuiți
Ingrediente:
500 g grâu fiert
200 g biscuiți măcinați
200 g zahăr
200 g nucă
50 g cacao
100 g ciocolată rasă
Coajă de portocală
Esență de rom
Zahăr pudră pentru decor
Mod de preparare:
După ce grâul este fiert și răcit, amestecă-l cu zahărul, nuca, biscuiții, cacao, ciocolata, coaja de portocală și esențele.
Omogenizează și modelează pe platou.
Decorează cu zahăr pudră și alte ornamente după dorință.
🥣 Rețetă de post (fără zahăr rafinat)
Ingrediente:
500 g grâu
200 g miere
100 g stafide
200 g nucă
Coajă de lămâie
Scorțișoară
Opțional: curmale sau smochine tocate
Mod de preparare:
Fierbe grâul și lasă-l la răcit.
Adaugă mierea (nu o adăuga cât e grâul fierbinte, ca să nu-i distrugi proprietățile).
Amestecă cu nuca, fructele uscate și mirodeniile.
Modelează și decorează simplu.
📝 Sfaturi utile:
Coliva trebuie pregătită cu evlavie și respect.
Se oferă de obicei în vase frumoase, împodobite cu grijă.
La decor, se poate scrie inițiala numelui răposatului sau un simplu „†”.