Ascultă Radio Antena Satelor Live

Trei rețete de colivă (pentru Moșii de Vară)

Coliva este un preparat tradițional din bucătăria românească (și din alte culturi ortodoxe din Balcani), cu o puternică semnificație religioasă.

Trei rețete de colivă (pentru Moșii de Vară)
Foto: openAI

Articol de Simona Lazăr, 04 Iunie 2025, 16:14

Se oferă în special la parastase, pomeni și alte slujbe pentru sufletul celor adormiți. În esență, coliva este un preparat dulce pe bază de grâu fiert, îndulcit și aromatizat, simbolizând credința în înviere, viața veșnică și comuniunea cu cei răposați.

🌾 Ce este coliva?

Coliva este făcută în principal din grâu fiert, simbol al trupului omenesc care se întoarce în pământ, dar și al seminței care moare pentru a rodi – simbol al învierii. Alte ingrediente obișnuite includ zahăr, nucă, scorțișoară, esențe (rom, vanilie), coajă de lămâie, stafide și uneori biscuiți sau ciocolată rasă pentru decor.

🔪 Rețetă clasică de colivă

Ingrediente:

500 g grâu curat (pentru colivă)

1,5 litri apă

300 g zahăr

200 g nucă măcinată

Coajă rasă de lămâie (1 lămâie)

1 linguriță scorțișoară

1 linguriță esență de rom/vanilie

100 g stafide

Un praf de sare

Decor: zahăr pudră, nucă, bomboane, biscuiți măcinați, cruce decorativă

Mod de preparare:

Spală grâul în mai multe ape reci până rămâne clară.

Pune grâul la fiert cu apa și un praf de sare. Fierbe la foc mic 1-2 ore, amestecând constant spre final.

Când bobul este bine fiert și apa aproape evaporată, oprește focul.

Amestecă imediat cu zahărul, apoi lasă la răcit complet.

Adaugă nuca măcinată, scorțișoara, coaja de lămâie, stafidele și esențele. Amestecă bine.

Așază coliva pe un platou și modelează forma dorită (rotundă sau dreptunghiulară).

Netezește suprafața și decorează cu zahăr pudră cernut, nucă, biscuiți și eventual bomboane sau o cruce făcută din cacao sau ciocolată rasă.

🍫 Rețetă modernă cu ciocolată și biscuiți

Ingrediente:

500 g grâu fiert

200 g biscuiți măcinați

200 g zahăr

200 g nucă

50 g cacao

100 g ciocolată rasă

Coajă de portocală

Esență de rom

Zahăr pudră pentru decor

Mod de preparare:

După ce grâul este fiert și răcit, amestecă-l cu zahărul, nuca, biscuiții, cacao, ciocolata, coaja de portocală și esențele.

Omogenizează și modelează pe platou.

Decorează cu zahăr pudră și alte ornamente după dorință.

🥣 Rețetă de post (fără zahăr rafinat)

Ingrediente:

500 g grâu

200 g miere

100 g stafide

200 g nucă

Coajă de lămâie

Scorțișoară

Opțional: curmale sau smochine tocate

Mod de preparare:

Fierbe grâul și lasă-l la răcit.

Adaugă mierea (nu o adăuga cât e grâul fierbinte, ca să nu-i distrugi proprietățile).

Amestecă cu nuca, fructele uscate și mirodeniile.

Modelează și decorează simplu.

📝 Sfaturi utile:

Coliva trebuie pregătită cu evlavie și respect.

Se oferă de obicei în vase frumoase, împodobite cu grijă.

La decor, se poate scrie inițiala numelui răposatului sau un simplu „†”.

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Reteta zilei 18 Aprilie 2025, 12:59

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști

Ingrediente: 1 spată de miel (1 kg până la 1,2 kg), 10 căței de usturoi, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel verde, 1 pachet de...

Spată de miel umplută, pentru masa de Paști
Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Reteta zilei 17 Aprilie 2025, 11:40

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)

Da, știu, mai e o țâră până la Paști. Dar mă gândesc că, așa cum țăranul român ăși face vara sanie și iarna car, de pe acum...

Miel cu spanac (rețetă mehedințeană pentru Paști)
Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Reteta zilei 16 Aprilie 2025, 04:11

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)

Dintre toate zilele acestei săptămâni cu reguli stricte și interdictii, Vinerea Mare este și cea mai severă. În Vinerea Mare...

Friptură de miel cu aromă de cimbru (pentru masa de Paști)
Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 15 Aprilie 2025, 07:32

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)

Fiecare zi din Saptamana Mare (pe care am putea-o numi la fel de bine si Saptamana Neagra, din cauza pericolelor ce-i pandesc...

Cotlet de miel umplut (rețetă pentru masa de Paști)
Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Reteta zilei 14 Aprilie 2025, 07:40

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)

Copturile ritualice sunt mult și cu rostul lor în Postul Paștilor. Se fac de la colăcei de post la hulubi de pită și până la...

Cozonac cu prune (rețetă pentru masa de Paști)
Purcel de lapte
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:24

Purcel de lapte

Apropierea Ignatului - ziua in care, dupa obicei si ritual, in satele romanesti vor fi sacrificati godaceii, starneste...

Purcel de lapte
Fasole albă cu carne de gâscă
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 15:08

Fasole albă cu carne de gâscă

Moldovă, Moldovioară, cu retete romanesti! Sută la sută! Haideți să lăsăm nițeluș porcul laoparte și încercăm a găti și...

Fasole albă cu carne de gâscă
Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion
Reteta zilei 23 Decembrie 2024, 13:44

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion

Carnea de curcan este considerată una dintre cele mai sănătoase materii prime folosite pentru prepararea mâncărurilor prin...

Sarmale din piept de curcan pentru masa de Revelion