Adăposturile vacilor pot determina calitatea laptelui
Dintotdeauna, crescătorii de animale s-au preocupat foarte mult de adăposturile care pot asigura animalelor confort. Acestea trebuie să fie construite în funcție de numărul de animale și modul de creștere, pentru că una este să crești cinci–zece vaci și alta 100.

11 Septembrie 2020, 07:48
Apoi, un alt aspect este acela că vacile pot petrece doar nopțile în grajd și altul este să stea acolo permanent.
La modul general mulți specialiștii sunt de părere că vacile nu sunt deloc sensibile la frig.
Ele suportă foarte bine temperaturi de până la –20°C, dacă sunt hrănite corespunzător. În schimb, sunt foarte sensibile la căldură.
Pe vreme de caniculă, lactația se reduce chiar și cu 90%. De aici și primele concluzii: pentru vacile care își petrec cea mai mare parte a timpului în grajd este foarte important să poată beneficia de răcoare pe timpul verii.
De asemenea, nu este nevoie de construcții care să asigure păstrarea căldurii.
O altă concluzie unanimă a crescătorilor este că aerul curat pe care îl respiră vaca face ca și calitatea laptelui să crească.
Și, reciproc, laptele unei vaci care stă într-un grajd neaerisit, plin de amoniac rezultat din descompunerea gunoiului de grajd care fermentează pe loc, va avea o calitate inferioară.
Din acest motiv s-au impus tot mai mult grajdurile foarte înalte (minimum patru metri), deschise pe cel puțin o latură. În asemenea grajduri și curățenia este mult mai ușor de făcut, inclusiv cu mijloace mecanizate.
Ca o linie de mijloc între grajdurile de medii și cele joase, tradiționale, s-ar afla vechile grajduri ardelenești, care au doar pe o parte din suprafață pod pentru fân.
O altă problemă o reprezintă materialul pardoselii. Lemnul este în general agreat, dar putrezește în timp. În plus, permite efluenților lichizi să ajungă în sol și, de acolo, în pânza freatică.
Betonul este adesea folosit, însă, în cazul vitelor care sunt ținute doar în grajd, provoacă frecvent probleme ale copitelor.
O soluție mai nouă, este aceea a covoarelor de cauciuc. Acestea se curăță foarte ușor, sunt confortabile pentru animale și împiedică gunoiul din grajd să polueze apele subterane din vecinătate.
Așadar, arhitectura grajdului nu este doar o chestiune de aspect, ci una care determină calitatea laptelui și previne poluarea apelor subterane.
Sursa: Viorel Grosu
Foto: pixabay