Ascultă Radio Antena Satelor Live

Ceea ce ne hrănește nu trebuie să ne facă rău

Mulți dintre noi suntem conștienți de ceea ce avem în farfurie și de modul în care afectează clima.

Ceea ce ne hrănește nu trebuie să ne facă rău
Foto: Pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 03 August 2024, 15:48

Gândiți-vă la acest lucru: aducerea alimentelor la masă generează aproape o treime din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră. Agricultura este prima sursă de metan, de pierdere a biodiversității și de consum de apă dulce. Dacă ar fi o țară, risipa alimentară ar fi al treilea cel mai mare emițător după Statele Unite și China.

Este o rețetă pentru dezastru, deoarece în fiecare lună se bat recorduri de temperatură.

Dar nu este nimic inevitabil în această privință. Producția de alimente ar putea stoca mai multe gigatone de emisii în păduri și sol decât produce. Un sistem mai echilibrat ar putea contribui la eradicarea foametei într-o lume cu 10 miliarde de oameni. Și, mai important, ar putea sprijini milioane de oameni de-a lungul lanțului de aprovizionare cu alimente: agricultori și păstori, lucrători în procesare și transport sau instalatori de echipamente de energie regenerabilă.

Soluțiile sunt accesibile și ușor disponibile, dar au nevoie de mai multă atenție din partea noastră. De exemplu, culturile de orez care sunt inundate doar ocazional pot produce mult mai puțin metan. Îmbinarea copacilor cu terenurile cultivate poate duce la soluri mai sănătoase și la recolte mai diverse și mai hrănitoare, eliminând în același timp dioxidul de carbon din aer.

Este păcat că aceste soluții sunt atât schimbătoare, cât și subfinanțate în mod cronic. Sistemele alimentare continuă să primească o mică parte din cele 260 de miliarde de dolari necesare în fiecare an pentru a reduce emisiile agroalimentare la jumătate până în 2030 și pentru a aduce sectorul pe drumul cel bun pentru a atinge emisii nete zero până în 2050.

Această investiție ar putea produce beneficii de peste patru trilioane de dolari: creșterea randamentului culturilor pentru agricultori, îmbunătățirea sănătății și a veniturilor consumatorilor, conservarea pădurilor și protejarea oamenilor împotriva dezastrelor climatice. În plus, o mare parte din banii necesari există deja. Se întâmplă doar să fie investiți în subvenții agricole, multe dintre acestea fiind risipitoare și dăunătoare pentru mediu.

Acum că cifrele se confirmă, care sunt următorii pași? Noua noastră rețetă pentru o planetă locuibilă, concepută pentru a hrăni lumea fără a depăși limitele Pământului, oferă o cale clară de urmat.

În cadrul acestei noi abordări cuprinzătoare, fiecare țară poate găsi modalități rapide și accesibile de reducere a emisiilor. De exemplu, țările cu venituri ridicate pot reduce cererea consumatorilor de alimente care generează multe emisii, stabilind prețul integral al alimentelor de origine animală prin subvenții reutilizate și promovând opțiuni alimentare durabile.

Țările cu venituri medii, în care creșterea animalelor și despădurirea reprezintă cea mai mare parte a emisiilor, ar putea reduce o treime din totalul emisiilor agroalimentare prin încetinirea despăduririlor și utilizarea mai eficientă a terenurilor cultivate și a pășunilor.

Pentru a finanța toate acestea, guvernele pot pune în aplicare noi măsuri și stimulente și pot mobiliza finanțări concesionale pentru a reduce riscurile de investiții și pentru a încuraja întreprinderile private și investitorii să se implice și să inoveze. Creditele de carbon și comercializarea emisiilor ar putea constitui, de asemenea, o nouă sursă de venit, în special pentru țările cu venituri mici care investesc în protejarea pădurilor lor și se angajează de la început pe calea reducerii emisiilor.

Să fim clari: această tranziție va reuși doar dacă va funcționa pentru oameni. Sistemul agroalimentar generează 1,2 miliarde de locuri de muncă, reprezentând mai mult de o treime din forța de muncă la nivel mondial și generând o proporție foarte mare din veniturile rurale și din economiile naționale. În plus, tranziția către un sistem alimentar net zero poate promova sănătatea și nutriția și poate spori securitatea alimentară, în special pentru țările care suferă cel mai mult din cauza schimbărilor climatice.

Sistemul agroalimentar este o sursă imensă și neexploatată de acțiuni cu costuri reduse în domeniul schimbărilor climatice. Națiunile își actualizează în prezent planurile pentru a atinge obiectivul mondial de a împiedica creșterea temperaturii medii globale cu peste 1,5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale.

Prin urmare, nu a existat niciodată un moment mai bun pentru ca factorii de decizie să facă din sistemele lor alimentare o prioritate pentru a contribui la îndeplinirea acestui obiectiv.

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 09:37

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie

Deși odinioară era considerat „a doua pâine a românilor”, cartoful a ajuns în 2025 o cultură aproape de subzistență....

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:33

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Sibiu au instituit măsuri de urgență după depistarea unui focar de Boala Limbii...

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:05

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie

În așteptarea sprijinului financiar vital, fermierii români au primit o veste importantă din partea Agenției de Plăți și...

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 10:02

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș

Comuna Poienarii de Mușcel din județul Argeș, situată în apropierea Mateiașului, găzduiește la sfârșitul acestei săptămâni un...

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români
Actualitatea agricola 14 Octombrie 2025, 11:01

Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români

Toamna este anotimpul care aduce nu doar culori calde și aer răcoros, ci și una dintre cele mai importante etape din viața...

Grâul de toamnă, cultura care dă stabilitate fermierilor români
Trei focare de pestă porcină africană, sub monitorizare în județul Buzău
Actualitatea agricola 13 Octombrie 2025, 14:26

Trei focare de pestă porcină africană, sub monitorizare în județul Buzău

Autoritățile sanitare din județul Buzău au inițiat măsuri de urgență după identificarea unui nou focar de pestă porcină...

Trei focare de pestă porcină africană, sub monitorizare în județul Buzău
APIA finalizează autorizarea plăților de rentă viageră. Fonduri de peste 29 milioane de lei
Actualitatea agricola 10 Octombrie 2025, 11:19

APIA finalizează autorizarea plăților de rentă viageră. Fonduri de peste 29 milioane de lei

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat o nouă etapă de decontare a obligațiilor financiare către...

APIA finalizează autorizarea plăților de rentă viageră. Fonduri de peste 29 milioane de lei
Sacrificările de porcine și păsări, în creștere faţă de anul trecut
Actualitatea agricola 10 Octombrie 2025, 09:57

Sacrificările de porcine și păsări, în creștere faţă de anul trecut

Peisajul pieței cărnii din România a prezentat o dinamică neuniformă în luna august, potrivit celor mai recente cifre...

Sacrificările de porcine și păsări, în creștere faţă de anul trecut