Iarna, anotimpul ideal pentru revizuirea utilajelor agricole
Întreținerea și revizia utilajelor agricole este un aspect deosebit de important în toată activitatea oricărui fermier. De aceea, sezonul de iarnă este cea mai potrivită perioadă din an pentru efectuarea lucrărilor de revizie și întreținere a mașinilor și utilajelor agricole.

19 Ianuarie 2021, 11:37
În primul rând tractoarele trebuie să fie revizuite, fiindcă acestea sunt folosite aproape tot timpul, astfel încât imobilizarea lor în service provoacă, de cele mai multe ori, perturbări în activitatea întregii ferme.
Acum se vor verifica, în mod special, nivelurile la ulei, lichidul de răcire, uleiul din instalațiile hidraulice. Cu aceeași ocazie trebuie verificate și conductele și furtunele din cauciuc, care adesea sunt atacate de rozătoare.
De asemenea, este recomandată și verificarea stării de uzură a cauciucurilor.
Iarna, tractoarele sunt doar rareori solicitate, astfel că o revizie totală este ideală. În plus, dacă trebuie așteptate câteva zile unele piese de schimb, asta se poate face fără niciun stres.
Nici celelalte utilaje nu trebuie neglijate, discuri, pluguri, semănători, pot intra și acestea într-o revizie, singurele care pot aștepta liniștite primăvara fiind combinele, de care nu este nevoie prea curând.
La mașinile de împrăștiat îngrășăminte, trebuie verificate pe îndelete organele active. Acestea trebuie să asigure o împrăștiere cât mai uniformă a îngrășămintelor în câmp.
Printre primele utilaje care sunt puse la lucru se numără discurile și alte echipamente similare, urmate de utilajele de distribuire a îngrășămintelor și de semănători. Apoi vin la rând cele de aplicare a tratamentelor.
Combinatoarele, ca și discurile, trebuie și ele minuțios verificate. Orice defecțiune a lor, care se manifestă prin mișcări mai greoaie, reprezintă o cantitate suplimentară de combustibil consumat.
Foarte importante sunt și semănătorile. Dacă ele nu funcționează așa cum trebuie, rezultatul este fie o pierdere însemnată de producție, cauzată de densități prea mici la semănat, fie prin risipa de sămânță, din cauza pierderilor necontrolate ale semințelor.
Efectuarea reviziilor și a reparațiilor se face cel mai bine la reprezentanții producătorului sau la firmele acreditate de către acesta. Poate că nu este soluția cea mai ieftină, dar, fără îndoială, este cea mai sigură.
Aceste firme au atât personal specializat, care lucrează în conformitate cu normele de întreținere specifice, elaborate de producător, cât și posibilitatea de a vă asigura piesele de schimb de origine și nu altele, de slabă calitate.
Asigurarea service-ului în unități autorizate mai prezintă și garanția că în timpul lucrărilor este prevenită poluarea cu ulei, motorină sau alte substanțe. Acestea sunt colectate și apoi neutralizate în siguranță, conform normelor în vigoare.
Sursa: Viorel Grosu
Foto: pixabay