Ascultă Radio Antena Satelor Live

Legea cărnii, adoptată de Senat, stabileşte regulile folosite la denumirea, etichetarea şi comercializarea produselor din carne

Legea cărnii, adoptată, ieri de Senat, stabileşte regulile folosite la denumirea, etichetarea şi comercializarea produselor din carne, inclusiv cele legate de respectarea condiţiilor de igienă şi informarea corectă a consumatorilor.

Legea cărnii, adoptată de Senat, stabileşte regulile folosite la denumirea, etichetarea şi comercializarea produselor din carne
Foto: pixabay.com

Articol de Simona Lazăr, 25 Octombrie 2023, 08:00

Potrivit proiectului iniţiat de PSD, sintagma "Produs românesc" din carne va putea fi folosită doar pentru ceea ce provine - în proporţie de 100 la sută - de la fermele româneşti, după cum a precizat senatorul social-democrat, Călin Mătieş:
Călin Mătieş: „Procentul de carne trebuie afişat, iar carnea trebuie să fie din animalele crescute în fermele din România, deci nu doar adus, facturat în România şi după aia spune că e produs românesc. Nu, trebuie să fie animalele crescute în România, iar în acel cod QR care vine pe ambalaj este inclusiv preţul de achiziţie. Deci hipermarketul va trebui în codul QR să spună clar la ce preţ a cumpărat produsul finit.”
Legea a fost salutată şi de opoziţie, însă USR a susţinut că sintagma "Produs românesc", aplicată doar pentru produsele provenite 100 % din ţară, ar putea avea un efect negativ asupra producătorilor autohtoni. Senatorul USR, Cristian Bordei.
Cristian Bordei: „Există riscul ca prin această reglementare, care are intenţii bune, să se meargă la o chestiune absurdă prin care anumiţi producători români practic nu mai pot să-şi pună marca produsă în România pe produsele lor, pentru că includ doar 80% carne din carcasă românească, dar sunt produse în România şi practic îi pune pe picior de egalitate cu alţi producători care poate folosesc 100% carne din import.”
Forma finală a acestei legi care interzice, totodată, comercializarea cărnii sintetice, va fi decisă de Camera Deputaţilor.

RADOR

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:44

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure

Toamna nu înseamnă doar frunze ruginii și recolte, ci și un moment simbolic pentru lumea satului: coborârea oilor de la...

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure
Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:29

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă

Producția de zahăr din România este în cădere liberă. Suprafețele cultivate cu sfeclă s-au redus drastic, iar tot mai puțini...

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Actualitatea agricola 17 Octombrie 2025, 14:27

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată

În pofida capriciilor meteorologice cu care s-au confruntat podgoriile, analizele de specialitate indică o performanță de...

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 14:06

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani

Înființată în 1980, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Cartof Târgu Secuiesc rămâne un reper al cercetării agricole...

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 09:37

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie

Deși odinioară era considerat „a doua pâine a românilor”, cartoful a ajuns în 2025 o cultură aproape de subzistență....

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:33

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Sibiu au instituit măsuri de urgență după depistarea unui focar de Boala Limbii...

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:05

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie

În așteptarea sprijinului financiar vital, fermierii români au primit o veste importantă din partea Agenției de Plăți și...

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 10:02

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș

Comuna Poienarii de Mușcel din județul Argeș, situată în apropierea Mateiașului, găzduiește la sfârșitul acestei săptămâni un...

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș