Ascultă Radio Antena Satelor Live

Miere de calitate, produsă la stupinele din Neamț

Stupina Apetrei din comuna Topolița, județul Neamț produce miere și produse apicole Premium. Filozofia stupinei este "o tradiție de mai bine de 70 de ani".

Miere de calitate, produsă la stupinele din Neamț
Foto: Pixabay

Articol de Antena Satelor, 13 Octombrie 2023, 16:00

De patru generații, membrii familiei Apetrei se străduiesc să ofere cele mai calitative produse apicole, în prezent multe fiind certificate bio.

Gheorghe Apetrei vorbește despre istoria acestei familii, care aduce în târgurile toamnei miere din Ținutul Zimbrilor.

"Istoria noastră începe de la străbunicul meu, care avea stupii în niște butoaie în podul casei. Apoi bunicul meu, tatăl meu, continuăm chiar și cu copiii mei. Ne ocupăm de îngrijirea albinelor cu mult drag, cu pasiune și cu o experiența în spate. Stupina este ca o armonică, acum toamna mai puțini stupi, pentru că îi pregătim pentru iarnă, vară mai mult. În jurul la 300 de familii de albine îngrijim, noi cei din familia Petrei, eu soția și copiii. Anul 2023 a fost un an care se încadrează în media anilor trecuți, fără fluctuații majore la nivelul producției de miere", a declarat pentru Radio Antena Satelor, Gheorghe Apetrei.

"Am mers cu stupii în pastoral. Nu facem un pastoral extraordinar de mare, pentru că avem o stupină certificată Bio și mergem doar în zonele de munte din apropierea noastră, până în 150 de km.

Avem mai multe sortimente de miere. O miere de primăvară, în care predomină cireșul și păpădia, mergem cu stupi într-o zonă care există o pădure de cireș sălbatic. Apoi, mergem în deplasare cu albinele la salcâm. După care, ne urcăm la munte și rămânem acolo până toamna târziu. După salcâm, mergem la zmeuruș și flora spontană de munte și apoi, spre toamnă, mierea de mană de brad.

Anul acesta în premieră, am reușit să obținem și o anumită cantitate de miere de cimbrișor. Ne mândrim în mod deosebit cu miere de mană de brad și mierea de zmeură. Mierea de mana este o miere terapeutică, extrem de valoroasă, bogată în minerale și substanțe cu rol bactericid. Acest lucru îi face pe mulți oameni să se oprească la noi, căutând alinare în probleme medicale pe care le au, fără o chimie agresivă", mai spune Gheorghe Apetrei.

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:44

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure

Toamna nu înseamnă doar frunze ruginii și recolte, ci și un moment simbolic pentru lumea satului: coborârea oilor de la...

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure
Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:29

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă

Producția de zahăr din România este în cădere liberă. Suprafețele cultivate cu sfeclă s-au redus drastic, iar tot mai puțini...

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Actualitatea agricola 17 Octombrie 2025, 14:27

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată

În pofida capriciilor meteorologice cu care s-au confruntat podgoriile, analizele de specialitate indică o performanță de...

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 14:06

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani

Înființată în 1980, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Cartof Târgu Secuiesc rămâne un reper al cercetării agricole...

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 09:37

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie

Deși odinioară era considerat „a doua pâine a românilor”, cartoful a ajuns în 2025 o cultură aproape de subzistență....

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:33

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Sibiu au instituit măsuri de urgență după depistarea unui focar de Boala Limbii...

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:05

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie

În așteptarea sprijinului financiar vital, fermierii români au primit o veste importantă din partea Agenției de Plăți și...

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 10:02

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș

Comuna Poienarii de Mușcel din județul Argeș, situată în apropierea Mateiașului, găzduiește la sfârșitul acestei săptămâni un...

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș