Ascultă Radio Antena Satelor Live

Recomandări de bune practici pentru apicultori

În prag de iarnă, mulți apicultori se confruntă cu depopularea familiilor de albine. Brusc, familiile de albine își pot reduce populația până la câteva zeci de albine, ceea ce înseamnă că nu pot supraviețui peste iarnă.

Recomandări de bune practici pentru apicultori
Foto: Pixabay

Articol de Antena Satelor, 03 Noiembrie 2023, 18:59

Asigurarea nutriției adecvate și tratarea corespunzătoare, din timp, a virusurilor specifice, precum Varioa, sunt aspecte de care trebuie să țină cont apicultorii pentru a nu întâmpina probleme, spune ing. Adrian Siceanu, cercetător și vicepreședinte al Societății Române de Apiterapie.

"Apicultorii in general tratează prea târziu de Varioa. Fac hrănirile de simulare, pentru completarea rezervei de iarnă și creștere de puieți, sa zicem în luna august și văd ca au mult puiet. Dar dacă nu vine polen de cea mai bună calitate și divers, acea albină multă pe care o crește, nu va fi albină de iernare. Pentru că nu are din ce să și formeze corpul gras. Astfel, apicultorul are impresia că a făcut o treabă bună, că a dezvoltat o familie cu multă albină. Constată insa, că albină va muri, după o lună două. Acest lucru se întâmplă pentru că e albină de sezon. Proteina longevității este cea din corpul gras. Dacă nu are corpul gras format, degeaba. Am plătit, am cheltuit o grămadă de bani să facem albină, dar acea albina nu va rezista până în primăvară. Ca să avem această șansă, să facem albine cu corpul gras dezvoltat, când facem stimulările, e bine să le facem dimineața devreme. De ce? Pentru că le scoatem la cules și se duc și pe flori pe care nu le-ar vizita. Se duc și caută în natură floră spontană. Le stimulezi foarte mult instinctul de a căuta și alte polenuri.

Aici aș insista asupra programului pârloaga. Pentru că nu degeaba au spus ocidentalii că e nevoie de pârloagă.Noi în toate zonele acestea agricole, nu mai avem flora spontană. Chimizarea, erbicidarea, agricultură intensivă, au distrus toate habitatele pentru insecte. Această pârloagă lăsată, oferă o diversitate de polenuri, care ar compensa și ar completa lipsa acestora.

E bine să facem hrăniri proteice, dar și acelea nu se fac oricum. Cu un înlocuitori proteici în stres, avem grijă dacă dăm polen. Pentru că putem să transmitem boli foarte grave, dacă cumva scăpăm, în polenul cu care facem hrănirile, polen de la familii bolnave, le putem îmbolnăvi pe toate."

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:44

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure

Toamna nu înseamnă doar frunze ruginii și recolte, ci și un moment simbolic pentru lumea satului: coborârea oilor de la...

Toamna coboară turmele: Ciobanii în fața unui an greu și a unei ierni nesigure
Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Actualitatea agricola 20 Octombrie 2025, 10:29

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă

Producția de zahăr din România este în cădere liberă. Suprafețele cultivate cu sfeclă s-au redus drastic, iar tot mai puțini...

Criză în cultura sfeclei de zahăr: Fermierii români renunță, fabricile abia mai rezistă
Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Actualitatea agricola 17 Octombrie 2025, 14:27

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată

În pofida capriciilor meteorologice cu care s-au confruntat podgoriile, analizele de specialitate indică o performanță de...

Recolta 2025, un an de aur pentru vinul românesc: Calitate excepțională confirmată
Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 14:06

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani

Înființată în 1980, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Cartof Târgu Secuiesc rămâne un reper al cercetării agricole...

Criză în cercetarea și producerea cartofului românesc. Producțiile sunt cele mai mici din ultimii 40 de ani
Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Actualitatea agricola 16 Octombrie 2025, 09:37

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie

Deși odinioară era considerat „a doua pâine a românilor”, cartoful a ajuns în 2025 o cultură aproape de subzistență....

Cultura cartofului, la răscruce: România produce de trei ori mai puțin decât are nevoie
Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:33

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Sibiu au instituit măsuri de urgență după depistarea unui focar de Boala Limbii...

Zeci de animale infectate cu Boala Limbii Albastre, într-o fermă din județul Sibiu
Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 15:05

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie

În așteptarea sprijinului financiar vital, fermierii români au primit o veste importantă din partea Agenției de Plăți și...

Bani pentru agricultori: APIA anunță startul plăților în avans începând din 16 octombrie
O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș
Actualitatea agricola 15 Octombrie 2025, 10:02

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș

Comuna Poienarii de Mușcel din județul Argeș, situată în apropierea Mateiașului, găzduiește la sfârșitul acestei săptămâni un...

O nouă ediție a Festivalului Perelor, aduce laolaltă horticultorii de fructe din Argeș