Ascultă Radio Antena Satelor Live

Un viitor pentru fermele piscicole

A mânca pește este una dintre marile plăceri ale vieții. La Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), cu prezență în două treimi din toate țările, știm ce va ajunge pe platoul lumii. Dar care este viitorul fermelor piscicole?

Un viitor pentru fermele piscicole

Articol de Simona Lazăr, 07 Martie 2023, 12:18

Nevoia de a împărtăși o parte din acea bogăție culinară a fost un motiv suficient pentru a aduce acest volum la viață. Dar nu a fost singurul.

A găti „în context”
Majoritatea preparatelor pe care le prezentăm sunt rețete „naționale” sau populare, smulse din gastronomia care este suma experienței casnice. Majoritatea au fost colectate local de personalul nostru; adesea, este tariful cu care au crescut, sau versiuni ale acestuia. Cu toate acestea, veți găsi și o selecție de feluri de mâncare inventate pentru noi de bucătari celebri, în mâinile cărora tradiția națională este reimaginată.
Pentru fiecare specie de pește prezentată, am căutat să oferim mai mult context decât oferă în mod obișnuit cărțile de bucate - cultural, istoric sau de mediu și care abordează chestiuni de economie și comerț. Mâncarea în vremurile noastre este, la urma urmei, o formă de conștientizare mondială, la fel de mult ca o chestiune de simplă întreținere. Și, în timp ce majoritatea cărților de bucate încep cu peștele așezat pe blatul din bucătărie, a noastră începe de la taraba de pește – și chiar sub apă – cu sfaturi despre măsurarea mărfurilor și evitarea fenomenului comun care este braconarea peștelui.

Pești împotriva foametei, sărăciei și malnutriției
„Ideea este aceasta: noi, cei de la FAO, credem că consumul de pește nu este doar plăcut, ci este expresia unei conștiințe civice globale. Această carte apare în Anul Internațional al Pescuitului Artizanal și al Acvaculturii – indiciul nostru pentru a sărbători contribuțiile pescarilor, crescătorilor de pește și lucrătorilor din pește; să-și susțină pregătirea pentru creșterea eficienței; pentru a le conecta la piețe – care v-ar include pe dumneavoastră, cititorii noștri; și să-i ajute nu doar să supraviețuiască, ci și să prospere. Ici și colo pe parcursul acestei cărți, vă vom spune ce face FAO pe aceste fronturi”, scriu redactorii cărții de bucate FAO cu preparate din pește.
Dar există un punct și mai larg. În conformitate cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), lumea s-a angajat să pună capăt foametei și malnutriției în toate formele sale până în 2030. Aruncă conflicte și instabilitate renaște, efectele pandemiei de COVID-19 și voința politică slabă, iar termenul limită este foarte mult în îndoială. În 2021, până la 828 de milioane de oameni erau subnutriți. Trei miliarde de oameni nu și-ar putea permite cea mai modestă masă sănătoasă.
În acest context, peștele oferă o cincime din aportul zilnic de proteine animale pentru aproape jumătate din populația lumii – și o proporție și mai mare dacă luăm în considerare doar proteinele animale de înaltă calitate sau micronutrienții necesari pentru diete diversificate. Cu alte cuvinte, peștele poate să nu fie suficient pentru a asigura securitatea alimentară globală, dar nu va exista securitate alimentară globală fără pește. Fiecare bucată de pește din farfuria unui adult este o lovitură pentru foamea globală. Fiecare masă școlară care conține pește este un câștig împotriva malnutriției copiilor. A mânca pește nu înseamnă doar a întări mijloacele de trai, ci înseamnă a lua parte la una dintre cele mai vitale resurse ale lumii.

Urgența: managementul resurselor
Dar dacă ne vei ierta un oximoron, resursele trebuie să fie hrănite fără milă. Un alt ODD pentru 2030 ne îndeamnă să conservăm viața sub apă și să utilizăm în mod durabil resursele marine. Așa cum stau lucrurile, o treime dintre acestea sunt recoltate la niveluri nesustenabile din punct de vedere biologic. Secțiuni mari ale oceanelor și mărilor noastre sunt prost guvernate. Practicile criminale persistă.
În mod încurajator, însă, conservarea s-a strecurat pe ordinea de zi. Conferința Oceanului ONU din acest an de la Lisabona a fost o șansă de a ne confrunta cu pierderea dramatică a biodiversității marine cauzată de schimbările climatice. Un tratat pentru a pune capăt subvențiilor dăunătoare pentru pescuit, sub auspiciile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), capătă avânt. Aproape 100 de națiuni au semnat Acordul FAO privind măsurile statului portului (PSMA): părțile convin să interzică accesul și utilizarea acestora navelor care se angajează în pescuit ilegal, nedeclarat și nereglementat. Prin aderarea la PSMA, țările cel mai puțin dezvoltate deblochează accesul pe piața Uniunii Europene pentru produsele lor din pește.

Un viitor pentru fermele piscicole
Piețele, de fapt, sunt elemente motrice ale progresului. Peste jumătate din cererea globală de pește este acum satisfăcută din acvacultură. Cu toate defectele sale, piscicultura ajută la reducerea presiunii asupra oceanelor; este, în general, mai eficient decât sistemele de producție animală de pe uscat; și generează mai puține emisii. Este, de asemenea, o zonă de inovare constantă, de la tehnologii nemedicalizate împotriva bolilor peștilor până la utilizarea insectelor de cultură în înlocuirea făinii de pește. Lumea trebuie să crească mai mult pește, nu mai puțin – ideal cu o treime mai mult până în 2030, cu accent pe regiunile cu deficit de alimente, în primul rând Africa – dar să facă acest lucru în mod durabil.
Destul de logic, această carte nu face nicio idee despre prezentarea peștilor de crescătorie alături de peștii din captura și recomandă frecvent utilizarea acestuia. În cazul somonului, de exemplu, unde critica publică față de condițiile de reproducere a fost uneori intensă, discutăm lucrurile cu sinceritate, sortăm faptele din auzite și ne propunem să atenuăm preocupările consumatorilor.

În cele din urmă
… competența FAO poate avea rădăcini în știința și economia alimentației, dar suntem, de asemenea, treji la dimensiunile conviviale și emoționale ale alimentelor. Lăsând la o parte mandatul greu, ne bucurăm de un râs sau de o anecdotă mai mult decât de orice fel de prelegeri. Acesta este motivul pentru care această carte, deși serioasă, nu este importantă. Sperăm că veți găsi plăcere în „interviurile noastre cu pești”: o abordare ușoară a comunicării între specii, au dat o întorsătură jucăușă proiectului, la fel și ilustrațiile rețetelor noastre. Dacă Peștele: Cunoaște-l, gătește-l, mănâncă-l stârnește curiozitatea, îți gâdilă conștiința, te distrează și mai ales te lasă bine hrănit, atunci treaba noastră este gata.

Sursa: https://www.fao.org/

Foto: Pixabay

FAO: Preţurile mondiale la alimente au revenit pe creştere în luna martie, după mai multe luni de scădere
Agricultura in lume 05 Aprilie 2024, 14:03

FAO: Preţurile mondiale la alimente au revenit pe creştere în luna martie, după mai multe luni de scădere

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a revenit pe creştere în luna martie, după ce în februarie coborâseră la...

FAO: Preţurile mondiale la alimente au revenit pe creştere în luna martie, după mai multe luni de scădere
Ce tip de orez are cel mai mic scor al indicelui glicemic?
Agricultura in lume 16 Martie 2024, 18:25

Ce tip de orez are cel mai mic scor al indicelui glicemic?

În contextul creșterii procentului de persoane care suferă de diabet, în întreaga lume, și al nevoii de a găsi alimente care...

Ce tip de orez are cel mai mic scor al indicelui glicemic?
Un siloz de cereale din regiunea ucraineană Dnipro a fost distrus de un atac rusesc, anunţă proprietarul
Agricultura in lume 11 Martie 2024, 12:03

Un siloz de cereale din regiunea ucraineană Dnipro a fost distrus de un atac rusesc, anunţă proprietarul

Un siloz de cereale de mari dimensiuni a fost complet distrus într-un atac rusesc cu rachete asupra regiunii Dnipro din estul...

Un siloz de cereale din regiunea ucraineană Dnipro a fost distrus de un atac rusesc, anunţă proprietarul
Protestele agricultorilor polonezi au degenerat în violenţe la Varşovia şi cresc presiunea asupra premierului Tusk
Agricultura in lume 06 Martie 2024, 20:38

Protestele agricultorilor polonezi au degenerat în violenţe la Varşovia şi cresc presiunea asupra premierului Tusk

Mii de agricultori polonezi au ieşit miercuri din nou în stradă în capitala Varşovia la un protest care a degenerat în...

Protestele agricultorilor polonezi au degenerat în violenţe la Varşovia şi cresc presiunea asupra premierului Tusk
România, în topul celor mai mari producători de ovine din UE. Producţia animalieră este aşteptată să scadă
Agricultura in lume 06 Martie 2024, 13:12

România, în topul celor mai mari producători de ovine din UE. Producţia animalieră este aşteptată să scadă

Uniunea Europeană (UE) este implicată într-o varietate de activități în domeniul producției animaliere.

România, în topul celor mai mari producători de ovine din UE. Producţia animalieră este aşteptată să scadă
Îmbunătățirea producției de cacao și cafea, prin inovații și parteneriate
Agricultura in lume 05 Martie 2024, 18:53

Îmbunătățirea producției de cacao și cafea, prin inovații și parteneriate

Milioane de mici fermieri din întreaga lume depind de cacao și cafea pentru a-și asigura existența. Cu toate acestea, ei se...

Îmbunătățirea producției de cacao și cafea, prin inovații și parteneriate
Un studiu constată că acțiunile de adaptare la schimbările climatice la nivel mondial sunt prea puțin coordonate
Agricultura in lume 04 Martie 2024, 18:49

Un studiu constată că acțiunile de adaptare la schimbările climatice la nivel mondial sunt prea puțin coordonate

Persoanele și gospodăriile afectate au suportat principala povară a adaptării la consecințele schimbărilor climatice. O nouă...

Un studiu constată că acțiunile de adaptare la schimbările climatice la nivel mondial sunt prea puțin coordonate
Serviciile de informații climatice: de la vremea de mâine la recolta de anul viitor
Agricultura in lume 03 Martie 2024, 18:41

Serviciile de informații climatice: de la vremea de mâine la recolta de anul viitor

Vremea extremă și variabilitatea climei de la an la an înseamnă că previziunile climatice precise și accesibile sunt...

Serviciile de informații climatice: de la vremea de mâine la recolta de anul viitor