Ascultă Radio Antena Satelor Live

Care sunt pașii pentru atestarea unui produs tradițional

Produsul tradițional este „produsul alimentar fabricat pe teritoriul național și pentru care se utilizează materii prime locale, care nu are în compoziția lui aditivi alimentari, care prezintă o rețetă tradițională, un mod de producție și/sau de prelucrare și un procedeu tehnologic tradițional și care se distinge de alte produse similare aparținând aceleiași categorii.

03 Noiembrie 2015, 06:47

Atestarea unui produs tradițional implică respectarea unui caiet de sarcini, care trebuie să conțină numele unic al produsului; descrierea caracteristicilor produsului; descrierea caracteristicilor materiilor prime, proveniența acestora și indicarea principalelor însușiri organoleptice, fizico-chimice și microbiologice; descrierea caracteristicilor ingredientelor folosite în procesul de fabricație, indicarea ingredientelor și a principalelor însușiri organoleptice, fizico-chimice și microbiologice ale acestora; descrierea metodei de producție cu specific local și a procesului tehnologic tradițional; descrierea elementelor specifice privind ambalarea; descrierea elementelor care definesc specificitatea produsului finit; însușirile fizico-chimice; fotografia și descrierea desenului pe secțiune; modul de producție și/sau de prelucrare tradițional; cerințele minime și procedurile de verificare și control al tradiționalității produsului; capacitatea de producție realizată; date, înscrisuri, referințe bibliografice cu referire la vechimea produsului.

Caietul de sarcini trebuie depus, în trei exemplare, la direcția agricolă județeană, respectiv a Municipiului București, în raza căreia este realizat produsul tradițional. Odată cu caietul de sarcini trebuie depuse și opisul, cererea de înregistrare, buletinul de analiză al produsului, fișa echipamentelor de producție, schița spațiului cu amplasarea echipamentelor folosite, certificatul de înmatriculare la registrul comerțului și/sau certificatul de producător, copia actului de identitate al solicitantului.

Citeste continuarea pe paginadeagricultura.ro

Plantarea legumelor în câmp, din solarii - când și cum se face
Util in Agricultura 06 Iunie 2025, 09:25

Plantarea legumelor în câmp, din solarii - când și cum se face

Plantarea legumelor provenite din solarii, în câmp, este o etapă importantă în ciclul de producție agricolă, având ca scop...

Plantarea legumelor în câmp, din solarii - când și cum se face
Boli „comune” în fermele de ovine - cum trebuie să acționezi
Util in Agricultura 05 Iunie 2025, 11:13

Boli „comune” în fermele de ovine - cum trebuie să acționezi

În fermele de ovine, animalele pot suferi de o gamă variată de boli, cauzate de bacterii, viruși, paraziți sau factori de mediu.

Boli „comune” în fermele de ovine - cum trebuie să acționezi
6 metode prin care poți să scapi de dăunătorii culturilor de varză
Util in Agricultura 05 Iunie 2025, 11:09

6 metode prin care poți să scapi de dăunătorii culturilor de varză

Pentru a scăpa de dăunătorii culturilor de varză, este important să adopți o combinație de metode preventive, biologice și...

6 metode prin care poți să scapi de dăunătorii culturilor de varză
Bolile gutuiului – cum le recunoști și le combați
Util in Agricultura 29 Mai 2025, 23:03

Bolile gutuiului – cum le recunoști și le combați

Gutuile sunt pomi fructiferi rezistenți, dar nu sunt ocoliți de boli, mai ales în condiții de umiditate ridicată sau...

Bolile gutuiului – cum le recunoști și le combați
Sistemul Naţional Antigrindină trebuie repus în funcţiune imediat;fermierii români nu pot fi sacrificaţi pe altarul populismului
Util in Agricultura 29 Mai 2025, 17:05

Sistemul Naţional Antigrindină trebuie repus în funcţiune imediat;fermierii români nu pot fi sacrificaţi pe altarul populismului

Suspendarea Sistemului Naţional Antigrindină reprezintă o decizie cu efecte grave, care a fost luată fără consultare publică...

Sistemul Naţional Antigrindină trebuie repus în funcţiune imediat;fermierii români nu pot fi sacrificaţi pe altarul populismului
Bolile cireșului – cum le recunoști și le combați
Util in Agricultura 24 Mai 2025, 22:36

Bolile cireșului – cum le recunoști și le combați

Cireșul este un pom îndrăgit pentru fructele sale gustoase și pentru frumusețea florilor de primăvară.

Bolile cireșului – cum le recunoști și le combați
Livezile lunilor mai și iunie: Sfaturi esențiale pentru pomicultori, în fața provocărilor de sezon
Util in Agricultura 17 Mai 2025, 10:44

Livezile lunilor mai și iunie: Sfaturi esențiale pentru pomicultori, în fața provocărilor de sezon

Într-o primăvară marcată de vreme instabilă și fenomene extreme, pomicultorii din întreaga țară se confruntă cu provocări tot...

Livezile lunilor mai și iunie: Sfaturi esențiale pentru pomicultori, în fața provocărilor de sezon
Lucrări specifice lunii mai, în vie
Util in Agricultura 16 Mai 2025, 21:53

Lucrări specifice lunii mai, în vie

Luna mai este una dintre cele mai intense și importante luni în viticultură. Temperaturile cresc, lăstarii se dezvoltă rapid,...

Lucrări specifice lunii mai, în vie