"Covor oltenesc", exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară Constanţa
"Covor oltenesc", exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară Constanţa. Termenul de "covor" a intrat în vocabularul tradiţional la începutul secolului al XX-lea, înlocuindu-le pe cele de "scoarţă", "velniţă" sau "păretar" care făceau referire la piesele mari ţesute din lână.

17 Februarie 2025, 17:35
Covorul oltenesc reprezintă o realizare artistică deosebită, datorită tehnicilor de decorare prin "alesul curb", în războiul de ţesut vertical, care conferă compoziţiei un aspect dinamic.
Ţesut din păr de capră, în culori naturale, pe urzeală din bumbac, în tehnica alesului cu găurele şi a celui curb, specific zonelor olteneşti, covorul se încadrează în tipologia celor cu decor vegetal.
În câmpul central sunt dispuse motive fitomorfe în reprezentări realiste: ramuri cu frunze de stejar şi ghinde, spice de grâu, crenguţe cu flori de măr, narcise, lalele şi mărgăritare, asociate cu păsări aflate în zbor.
Chenarul mărginit de motive triunghiulare ("dinţi de ferăstrău") prezintă pe laturile lungi o succesiune de "pomi ai vieţii", plantaţi în ghivece, având frunze simetrice faţă de ax şi încununaţi cu o floare de nalbă.
Piesa a fost achiziţionată în anul 1987 din localitatea Vlădeşti, judeţul Vâlcea, şi face parte din expoziţia temporară "Scoarţe româneşti" deschisă la Muzeul de Artă Populară Constanţa până pe 12 martie 2025.