Ascultă Radio Antena Satelor Live

Nuci, mere şi cozonac pentru colindători

E noapte, târziu. Noaptea de Ajun. Cerul e luminat şi aproape. Dacă întind o mână, aş putea prinde o stea… O stea anume. Steaua călătoare. Steaua vestitoare…

Nuci, mere şi cozonac pentru colindători

25 Decembrie 2022, 18:40

În Bucerdea Vinoasă – sat din comuna Ighiu, despre care se spune că, odată, a fost călcat de paşii lui Eminescu – la uşa unei case vechi au poposit colindătorii. Vocile copiilor colindători – membri ai ansamblului „Muguri de Tezaur”, condus de neobosita Leontina Fărcaş – îmbrăţişează deodată satul, noaptea, cerul. „Dumnezeule prea bun/Trimite-ne de Crăciun/ Harul Domnului Hristos/ Pe pământul păcătos./ Pune, Doamne, pe răzoare/ Tot un copăcel şi-o floare/ Şi în traistă la săraci/ Câte-un măr şi doi colaci/ Iar nouă pentru colindă/ Să ne scoată gazda-n tindă/ O vadră cu vin şi colăcei/ Ca la Caana Galilei/ Nu doară c-am fi săraci/ Şi umblăm pentru colaci./ Dar noi ştim că din bătrâni/ Aşa-i obiceiul la români/ Să se bucure tot natul /Că s-a născut Împăratul”.

Gazda – Maria, Cornelia, Victoria, Nicoleta, Florina… ori ce nume va fi având ea – aduce iute coşul cu mere, cu nuci, cu colăcei şi nuci, împărţind pruncilor bucate şi bani pentru co­linda cea minunată.

Reţetă din bătrâni
Cât despre reţeta de cozonac, aveam să aflăm câte ceva de la Cornelia Maria Truţa: „Cozonacul este foarte bun aici la noi. Am să vă dau şi eu reţeta pe care eu o am de la mama mea. Seara se cerne făina şi se face un aluat. Folosim drojdie, dar se pune şi puţin aluat dospit de la pâinea făcută cu o săptămână în urmă. Aluatul dospit împreună cu drojdia şi cu puţină sare se frământă şi se face un aluat nou, proaspăt, care se lasă până dimineaţa.

Dimineaţă îl punem în făină, împreună cu puţin lapte amestecat cu apă şi, zahăr după gust. Nu se pune doar lapte pentru că se îngreunează cozonacul. Se frământă bine, după aceea se sparg ouă, la un kilogram de făină se pun 4 gălbenuşuri. Apoi se încălzeşte bine cam o jumătate de pahar de ulei, iar alua­tul nu se mai frământă, ci se împătureşte şi se bate, până nu mai rămâne aluat pe mână şi nici pe vas. Se acoperă şi se lasă la dospit. După ce a dospit, se împătureşte de vreo patru ori şi se amestecă cu puţină făină şi se mai lasă la dospit. Cozonacul nu se întinde cu sucitorul, numai cu mâna.

Apoi se pune umplutura de nucă, brânză, fiecare ce are, apoi se roteşte de câteva ori, iar deasupra se unge cu un nou şi se lasă 30-40 de minute. Când este gata şi se taie apar aşa ca doi ochi”.
Şi ne mai spune tanti Cornelia o taină: „Adevăratul cozonac este cel copt în cuptorul cu lemne. Acesta se încearcă dacă este bine încălzit cu un băţ care are un ziar în vârf, se spune Tatăl nostru şi, dacă ziarul nu se roşeşte, însemnă că este pregătit pentru coacere”.

Masă îndestulată de Crăciun
La Bucerdea Vinoasă, în apropierea Crăciunului, localnicii au tăiat porcul. „Acesta a fost dintotdeauna un sat bogat cu oameni harnici şi muncitori. Tocmai pentru ca preparatele să fie cât mai proaspete, noi ţinem tot postul, iar în ziua de Crăciun dimineaţa pe masă oamenii pun măietec, caş de porc, jumări, sângerete”, ne povesteşte Cornelia Maria Truţa. Pe lângă acestea dimineaţa se mai serveşte cacao, cozonac, iar la prânz supă de găină, friptură de găină, de porc, sarmale, de toate ca masa să fie cât mai bogată. Seara, la fel, se mănâncă o friptură rece cu murături sau din gustările de dimineaţă în funcţie de preferinţe. „Măietecul este un preparat făcut din ficat, plămâni, inimă, rinichi şi o bucată de grăsime de la porc. Toate se fierb cu cimbru, boabe de piper, ienibahar, foi de dafin. După ce s-au fiert se dau de două ori prin maşina de tocat. Se amestecă bine, se pune aspic, se dă gust de sare, de piper şi ienibahar şi apoi se pune compoziţia prin şpriţul prin care se fac cârnaţii, dar într-un maţ mai gros”.

Simona Lazăr

Neamţ: Muzeul de Etnografie Piatra-Neamţ găzduieşte a şasea ediţie a „Grădinii cu ii”
Traditii, datini, obiceiuri 22 Iunie 2024, 10:09

Neamţ: Muzeul de Etnografie Piatra-Neamţ găzduieşte a şasea ediţie a „Grădinii cu ii”

Muzeul de Etnografie Piatra-Neamţ găzduieşte, duminică, a şasea ediţie a 'Grădinii cu ii', eveniment care pune în valoare...

Neamţ: Muzeul de Etnografie Piatra-Neamţ găzduieşte a şasea ediţie a „Grădinii cu ii”
Încă un titlu de Tezaur Uman Viu pentru Căluşul din Dolj
Traditii, datini, obiceiuri 21 Iunie 2024, 09:50

Încă un titlu de Tezaur Uman Viu pentru Căluşul din Dolj

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj anunţă cu bucurie şi mândrie cel de-al doilea...

Încă un titlu de Tezaur Uman Viu pentru Căluşul din Dolj
Hrană şi adăpost în lumea muntelui. Vernisaj şi ateliere în sectorul Păstorit din Muzeul ASTRA
Traditii, datini, obiceiuri 20 Iunie 2024, 12:56

Hrană şi adăpost în lumea muntelui. Vernisaj şi ateliere în sectorul Păstorit din Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA organizează în week-end-ul 22-23 iunie, între orele 11,00 - 17,00, un nou eveniment cu specific pastoral, în...

Hrană şi adăpost în lumea muntelui. Vernisaj şi ateliere în sectorul Păstorit din Muzeul ASTRA
Tradiții: Semnificația Rusaliilor
Traditii, datini, obiceiuri 20 Iunie 2024, 12:27

Tradiții: Semnificația Rusaliilor

Creştinii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc, astăzi, Coborârea Duhului Sfânt asupra apostolilor lui Iisus Hristos,...

Tradiții: Semnificația Rusaliilor
Concurs de croşetat viteză, la Reduta
Traditii, datini, obiceiuri 14 Iunie 2024, 09:59

Concurs de croşetat viteză, la Reduta

Concurs de croşetat viteză, în 18 iunie, la Centrul Cultural Reduta. Este provocarea în care sunt aşteptaţi participanţii la...

Concurs de croşetat viteză, la Reduta
Târg de produse tradiţionale şi ateliere de creaţie pentru copii la Ministerul Agriculturii, în acest weekend
Traditii, datini, obiceiuri 31 Mai 2024, 12:20

Târg de produse tradiţionale şi ateliere de creaţie pentru copii la Ministerul Agriculturii, în acest weekend

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) organizează în acest weekend, în curtea instituţiei, un târg de produse...

Târg de produse tradiţionale şi ateliere de creaţie pentru copii la Ministerul Agriculturii, în acest weekend
Traditii, datini, obiceiuri 24 Mai 2024, 23:25

„Jucatul nunții cu 12 colaci” și alte obiceiuri din Lunca Prutului de Jos

Călătorind peste apa Prutului, în zona „luncii” care precede vărsarea acestui râu-graniță în apele Dunării, aveam să...

„Jucatul nunții cu 12 colaci” și alte obiceiuri din Lunca Prutului de Jos
Tăiatul Paştilor este un obicei foarte vechi, păstrat în localitatea Aghireş din judeţul Sălaj
Traditii, datini, obiceiuri 04 Mai 2024, 09:19

Tăiatul Paştilor este un obicei foarte vechi, păstrat în localitatea Aghireş din judeţul Sălaj

Tăiatul Paştilor este un obicei foarte vechi, păstrat în localitatea Aghireş din judeţul Sălaj. Bărbaţii se adună la biserica...

Tăiatul Paştilor este un obicei foarte vechi, păstrat în localitatea Aghireş din judeţul Sălaj