Adăposturile pescăreşti din Deltă, motiv de divergenţe între autorităţi şi pescari
Adăposturile pescăreşti din Deltă au fost de-a lungul timpului motiv de divergenţe între autorităţi şi pescari.

09 Decembrie 2019, 08:37
Erau insalubre şi amplasate pe terenuri de interes public naţional, astfel că ele ele au fost desfiinţate, iar pescarii amendaţi. Între timp, pescarii au obţinut promisiunea că vor avea parte de adăposturi plutitoare. Există şi un proiect în acest sens. În 2015, două organizaţii de pescari au premiat cu 1.600 de euro 3 proiecte de adăposturi pescăreşti care au câştigat un concurs derulat în parteneriat cu Administraţia Deltei şi Universitatea de Arhitectură din Bucureşti. Construcţiile concurau cu pensiunile de cinci margarete şi nimeni nu şi-a asumat cheltuielile de funcţionare, aşa că proiectul a fost modificat şi a apărut ideea unor adăposturi plătitoare, cu impact minim asupra mediului,
Cătălin Ţibuleac, guvernatorul Deltei: „Lucrurile au întârziat nepermis de mult. Eu sper ca în acest exerciţiu financiar, mai ales că avem totuşi nişte paşi făcuţi în acest sens, să intrăm cu acest proiect, dacă nu, cu siguranţă în viitorul exerciţiu financiar va fi clar definit ca atare”.
Pescarii susţin că în unele zone în care s-ar putea permite realizarea adăposturilor, nu se poate ajunge din cauză că sunt înconjurate de arii cu regim special de protecţie.
Cătălin Balaban, preşedintele Asociaţiei "Goloviţa": „Este necesar ca RDBB (Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, n.red.) să identifice zonele unde ar putea fi amplasate aceste structuri şi eventual să stabilească un set de criterii ce trebuie respectate la amenajarea acestora.”
În Deltă ar exista acum circa 500 de adăposturi pescăreşti.
RADOR
Foto: Pixabay