Ascultă Radio Antena Satelor Live

Alimente pe care le puteți cumpăra acum și mânca și peste 20 de ani!

Când supermarketurile au fost brusc goale în timpul pandemiei, a fost deosebit de important să ai o rezervă de alimente neperisabile. Dar, păstrarea la îndemână a o mulțime de produse alimentare a fost întotdeauna o idee grozavă.

Alimente pe care le puteți cumpăra acum și mânca și peste 20 de ani!

17 Februarie 2023, 11:26

La urma urmei, fac viața de zi cu zi mai ușoară și sunt prietenoase cu bugetul. Și, sunt esențiale pentru situații de urgență.

Cele mai multe produse alimentare sunt ștampilate cu o dată de consum, dar asta nu înseamnă neapărat că expiră după acea dată! Unele alimente vor rămâne bune pe termen nelimitat, mai ales atunci când sunt depozitate corespunzător.

Definit simplu, alimentele neperisabile sunt alimente care pot fi păstrate în siguranță pentru perioade lungi de timp la temperatura camerei. Dar, uneori, acele produse sunt în cămară pentru o perioadă foarte lungă de timp și asta te-ar putea face să te întrebi care ar fi data limită pentyru consum.

Diferitele date de pe etichetele produselor alimentare sunt confuze pentru consumatori, iar unii susțin că contribuie la risipa alimentară, deoarece oamenii aruncă alimente care ar putea să nu fie de calitate maximă, dar care sunt încă perfect sigure pentru a fi consumate. (PM)

Există unele alimente care nu expiră niciodată şi îşi păstrează calităţile, dacă sunt depozitate corespunzător, noteaza Rador.

Zahărul - Nu contează dacă este alb, brun, vrac sau cuburi, nu se va strica niciodată, pentru că bacteriile nu pot supravieţui în acest produs. Zahărul trebuie depozitat într-un loc uscat şi într-un recipient închis.

Extractul de vanilie - Vanilia poate fi folosită oricând, deoarece nu are termen de valabilitate.

Orezul - Doar orezul brun are termen de expirare, întrucât conţine o cantitate mai mare de ulei. Orezul alb nu se alterează.

Mierea nu se strică. După un anumit timp, se poate cristaliza sau îşi poate schimba culoarea, dar chiar şi după câţiva ani, încă este comestibilă. Trebuie doar să fie depozitată într-un loc răcoros.

Băuturile spirtoase - Chiar dacă deschidem o sticlă de whisky şi o lăsăm astfel, nu se va altera. Culoarea, gustul şi aroma se pot diminua, dar chiar şi atunci, se poate bea fără probleme.

Sarea nu are termen de valabilitate şi trebuie ţinută într-un loc răcoros şi uscat.

Oţetul - Depozitat într-o sticlă bine închisă, oţetul nu se va strica niciodată şi nici nu îşi va pierde gustul şi mirosul.

Foto: pixabay

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Gastronomie 31 Martie 2023, 21:30

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara organizează în data de 4 aprilie, de la ora 12:30, la gospodăria ucraineană din...

Atelier de gastronomie tradiţională ritualică cu degustare, mâncare specifică de post
Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Gastronomie 30 Martie 2023, 19:20

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a aprobat astăzi, 30 martie, o nouă indicaţie geografică protejată (IGP) pentru România - "Plăcintă...

Plăcinta dobrogeană are IGP (indicație geografică protejată) aprobată de Comisia Europeană
Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Gastronomie 29 Martie 2023, 07:24

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor

Această rețetă vine din Mallorca, deci din cea mai mare dintre Insulele Baleare, cunoscută pentru munții săi calcaroși: Serra...

Arroz de carbonero/ Orezul cărbunarilor
Linapet/ Pachețele cu orez
Gastronomie 22 Martie 2023, 07:18

Linapet/ Pachețele cu orez

Kankanaey, populație indigenă care trăiește în munții Agawa, Besao, provincia montană, Filipine, sărbătorește începutul...

Linapet/ Pachețele cu orez
Chouera/ Tartă valezană
Gastronomie 09 Martie 2023, 22:09

Chouera/ Tartă valezană

Chouera este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Valais din Alpii elvețieni. Legenda spune că a fost inventat în...

Chouera/ Tartă valezană
Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Gastronomie 08 Martie 2023, 20:13

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză

Această rețetă este preparată din oricare dintre cele nouă varietăți de fasole Jumla cultivate la 2300 m altitudine, în...

Kwati/ Mâncare de fasole nepaleză
Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Gastronomie 07 Martie 2023, 19:58

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute

Capuns este un fel de mâncare tradițional din Cantonul Grisons din estul Alpilor Elvețieni. Reteta încorporează diverse...

Capuns / Rulouri de frunze de mangold umplute
Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO
Gastronomie 07 Martie 2023, 11:34

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO

Pește în mintea noastră, pește în farfurie! Cartea de bucate a FAO vă ajută să cunoașteți, să gătiți și să mâncați pește.

Cum gătim peștele? Cartea de bucate FAO